Виняток із правила: два продукти, які не варто мити перед приготуванням

Завжди миєте фрукти та овочі перед тим, як приготувати їх і подати до столу? Це цілком правильно. Однак два продукти мити не варто. Дізнайтеся, які і чому, інформує Ukr.Media.

Приготування будь-якої їжі зі свіжих інгредієнтів зазвичай включає промивання та очищення, особливо коли йдеться про овочі. До стадії подрібнення може й не дійти, але миття свіжих інгредієнтів зазвичай є обов'язковою частиною приготування. Проте, перш ніж нести до раковини будь-які продукти, подумайте двічі. Експерти попереджають, що є деякі овочі, які ви ніколи не повинні мити перед приготуванням.

Незалежно від того, наскільки суворою може бути ваша кухонна гігієна, будь-яка листова зелень, тричі промита й розфасована в контейнери ще у виробника, не повинна піддаватися новому контакту з водою. Ще одне миття не тільки безглузде, але й небезпечне. Ще одне миття [вдома] може фактично збільшити ризик того, що у листову зелень потраплять бактерії з вашої раковини, зі стільниць, обробних дощок, ножів, друшляків, салатниць, мисок або інших предметів чи поверхонь на вашій кухні в процесі миття.

Ідея зараженої їжі навряд чи комусь сподобається, але ця проблема заслуговує на детальніше вивчення.. Варто визнати, що навіть найчистіші домашні кухонні приміщення далекі від стандартів чистоти на підприємствах, де переробляється розфасована зелень. Листова зелень у запечатаних пакетах з етикетками "тричі промито", "вимито" або "готово до вживання" виробляється на підприємстві.

Експерти нагадують, що сучасна логістика спростила доставку готових до вживання листових продуктів, безпечних для вживання в їжу. Попередньо промиту зелень обробляють спеціальними харчовими дезінфекційними засобами, такими як перекис водню чи хлор. Суміш, яка, за словами Агентства з охорони навколишнього середовища (EPA), не становить небезпеки при таких низьких рівнях, "зменшує і запобігає поширенню бактерій з поверхні продукту.

Проте деяких запобіжних заходів варто дотримуватися. Як завжди при приготуванні їжі, мийте руки водою з милом протягом 20 секунд, перш ніж торкатися до продуктів. Також краще переконатися, що всі поверхні, такі як обробні дошки або миски для змішування, були очищені або продезінфіковані, перш ніж перекладати на них зелень. І пам'ятайте, що іноді сама кухонна раковина може бути джерелом небезпечних бактерій, тому не забудьте ретельно очистити її перед тим, як почати готувати.

До речі, на цьому список продуктів, які не слід мити, не закінчується. Деякі західні експерти також закликають не промивати м'ясо, птицю та яйця перед приготуванням. Якщо вірити Центрам з контролю та захисту від захворювань (CDC), це погана ідея, і зовсім не через їхню безпеку. Миття сирого м'яса, птиці чи яєць сприяє поширенню мікробів на раковину, стільницю та інші поверхні на кухні, — попереджає агентство. — Ці мікроби можуть переноситися на інші продукти, такі як салати або фрукти, і викликати у вас захворювання.

Міністерство сільського господарства США (USDA) зазначає, що зазвичай мити м'ясо чи птицю не потрібно — все завдяки сучасним комерційним методам миття. У той час як миття "для видалення бруду, слизу, жиру або крові, можливо, було доречним кілька десятиліть тому, коли багато хто забивав і готував собі їжу самостійно, сучасна система безпеки харчових продуктів не вимагає цього", — йдеться в повідомленні Міністерства сільського господарства США. За даними агентства, м'ясо і птиця ретельно очищаються при переробці. Тому будь-яке подальше миття вважається непотрібним і несе додаткові ризики.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *