Він завжди любити повторювати: готувати – це просто! Тому саме час готувати ласощі з літніх ягід. Тим більше (перевірено Клопотенко!), що варити варення можна, наприклад, з ананаса і чилі; лайма, базиліка і віскі; інжиру, вина і імбиру, інформує Ukr.Media.
Ну а подавати до столу можна до чого завгодно: до м'яса, сирів, ранкових круасанів, грінок, вівсянці, сиру… загалом, закуповуємо продукти і готуємо смачно!
Варення з винограду з ваніллю
"Багато хто любить солодке ароматне варення. А ось людей, яким подобається варити варення, не так вже й багато. І це зрозуміло чому – адже його потрібно варити по три рази, чекати поки воно охолоне, і в цей час твоя кухня перетворюється в справжнє поле битви з ягодами. Я хочу змінити ваше ставлення до процесу приготування варення і хочу почати з дуже простого рецепту варення з винограду кишмиш з ваніллю. Причому я пропоную вам декілька варіантів його приготування – класичний, який займе у вас 2-3 дні і швидкий, при якому буде готове варення всього за 30 хвилин. Ну що, спробуємо? Запевняю вас, в будь-якому випадку ви отримаєте дивно смачне виноградне варення", – каже Євгеній Клопотенко.
Інгредієнти:
- 400 г винограду (кишмиш),
- 10 г ванільного цукру,
- 200 г цукру
- 1 л води (для швидкого приготування досить 0,5 л.)
Приготування:
Виноград добре помийте, видаліть ягоди з гілочок. Використовуйте тільки цілі і не прим'яті ягоди. Пошкоджені ягоди потрібно обов'язково викинути. Складіть ягоди винограду в підходящу по ємності каструлю, залийте водою, додайте цукор і ваніль. Якщо ви варите варення за класичним рецептом, використовуйте 1 літр води, якщо ви хочете приготувати швидкий варіант – достатньо 500 мл Доведіть до кипіння і варіть на середньому вогні протягом 15 хвилин. У швидкому варіанті цього буде достатньо. Якщо ви готуєте класичний варіант, то дайте варенню відстоять 12 годин і повторіть цю процедуру ще двічі, щоразу з перервою 12 годин. Гаряче варення розлийте по чистим банкам, закрийте кришками і зберігайте в холодильнику. Варення з винограду, приготоване класичним способом, може простояти до 12 місяців, а ось зварене швидким способом, я рекомендую зберігати не довше 3-х місяців. Хоча я точно впевнений, довше воно у вас і не протримається, так як воно дуже смачне. Таке варення стане ідеальним доповненням до вівсяної каші або сиру, також ви можете використовувати для приготування різної солодкої випічки.
Варення з томатів з м'ятою
"Варення з томатів – одне з моїх улюблених. І, може, воно не настільки популярне, як полуничне або вишневе, воно анітрохи їм не поступається, а багато в чому навіть перевершує. Щоб внести незвичайну нотку, я пропоную приготувати варення з томатів з м'ятою, яка дивним чином підкреслює томатний смак. Повірте, що з цього моменту ви обов'язково розділите зі мною пристрасть до цього овочевого варенння" – вважає Клопотенко.
Інгредієнти:
- 1 кг стиглих помідорів
- 500 г цукру
- 20 г м'яти (листя)
Приготування:
Томати добре промийте і протріть паперовим рушником. Розріжте на дві частини і видаліть плодоніжку. Поріжте помідори великим кубиком. Перекладіть подрібнені томати в каструлю з товстим дном, додайте цукор і поставте на середній вогонь. Доведіть до кипіння, постійно перемішуючи. Зменшіть вогонь і варіть протягом 20 хвилин періодично помішуючи. За кілька хвилин до закінчення приготування додайте подрібнені листочки м'яти і добре перемішайте. Варення розкладіть по стерилізованим банкам і закрийте кришками. Зберігайте варення при кімнатній температурі, а після того, як банку відкрита, в холодильнику.
Вибирайте тільки стиглі і неушкоджені томати. Не використовуйте пом'яті або зіпсовані. Я не видаляю шкірку з помідорів, мені подобається варення в такому вигляді, але ви можете попередньо її видалити, зробивши хрестоподібний надріз по центру кожного томату і обдавши їх на 1 хвилину окропом. Шкірка легко знімається.
Полуничне варення з базиліком
"Поєднання полуниці з пряною ноткою базиліка – несподівано, але дуже гармонійно. Головний секрет тут в ароматі базиліка. Щоб він зберігся, кладіть базилік в самому кінці варіння", – рекомендує Євгеній.
Інгредієнти:
- 1 кг полуниці
- 500 г цукру
- 40 г базиліка
Приготування:
Розрізаємо полуницю на дві частини, а дуже велику – на чотири. Засипаємо цукром полуницю, ставимо на невеликий вогонь і варимо варення до бажаного ступеня густоти. Рубаємо базилік. Коли варення буде готове, додаємо базилік, варимо ще хвилину і знімаємо варення з вогню.
Варення з чорної смородини з перцем
"Варення з чорної смородини – це класика, знайома всім з дитинства. Воно і при застуді добре йде, і на хліб з маслом відмінно лягає. Але що буде, якщо цю "вічну класику" розбавити горошинами чорного гострого перцю? Я вирішив провести експеримент. І, мушу зізнатися, результат того вартий", – запевняє Клопотенко.
Інгредієнти:
- 1 кг чорної смородини
- 600 г цукру
- перець чорний горошком за смаком.
Приготування:
Смородину добре промиваємо і висипаємо в сотейник. Додаємо цукор і варимо на маленькому вогні, поки варення не стане однорідним і густим. Тиснемо горошини чорного перцю лезом ножа. Коли варення буде готове, додаємо в нього подрібнений перець, нагріваємо ще хвилину і знімаємо з вогню. Перець краще додавати порціями – так краще досягти бажаного ступеня гостроти.
Полуничне варення з розмарином і чорним перцем
"Цей рецепт народився у мене в результаті експериментів з полуницею. Мені тоді дуже хотілося зробити щось таке, щоб підходило і під сири (камамбер, брі, шевро), і м'ясо, і овочі (червонокачанна капуста), і під молочні продукти (молоко, сир)", – пояснює таке поєднання Євгеній Клопотенко.
Інгредієнти:
- 1 кг полуниці
- 500 г цукру, 3 гілочки розмарину (свіжий)
- 1 ч. л. чорного перцю горошком
- 0,5 ч. л. лимонного соку.
Приготування:
Полуницю очищену від хвостиків, ріжемо навпіл. Додаємо 5 столових ложок води, змішуємо з цукром і ставимо на середній вогонь. Даємо варенню закипіти. Додаємо розмарин, після чого зменшуємо температуру і варимо до готовності. Наприкінці (за 1 хвилину до кінця варіння) подрібнюємо чорний перець за допомогою качалки і додаємо в варення. Розливаємо в стерилізовані банки, даємо йому охолонути.
Джерело: ukr.media