Розмарин можна сміливо назвати універсальною приправою, але через насичений аромат і гіркуватий смак додавати його в страви потрібно дуже акуратно. У кулінарії використовують тільки голчасті частини рослини (листя). Особливо популярна ця спеція в Італії, Греції та Франції, інформує Ukr.Media.
Розмарин допоможе приготувати соковите і ароматне м'ясо птиці. Для цього готують приправу з сушеного листя цієї рослини, вершкового масла і листя петрушки. Не зайвим буде розмарин в маринадах, супах і овочевих гарнірах.
Він робить пікантними страви з сиром, картоплею, рибою, бараниною. Без нього важко уявити національні страви: італійське фокаччо і грузинське сациві. А в грецькій кухні ця спеція одна з найбільш затребуваних.
За допомогою розмарину можна ароматизувати оцет і оливкову олію, досить в рідину покласти кілька листочків цієї рослини. Спеція зустрічається в спиртних напоях: лікері, пунші, вермуті, грозі.
Однієї щіпки розмарину досить, щоб надати незвичайний аромат випічці, фруктовому желе і іншим десертам. Спеція стане в нагоді і під час приготування страв на решітці або грилі, нею посипають вугілля або роблять з гілочок рослини шампура.
Поєднання розмарину з іншими спеціями
Розмарин має сильний запах, тому високий ризик, що в страві він переб'є аромат інших спецій. Шеф-кухарі радять тим, хто вперше користується цією приправою, додавати її в їжу зовсім небагато, адже вона здатна зробити смак звичної страви невпізнанним.
З розмарином поєднується не так багато спецій, але разом з ним можна додавати майоран, чорний перець, петрушку, ялівець, паприку або чебрець. А щоб приготувати смачний соус для риби або курки, знадобиться розмарин, каперси, лимонна цедра і часник. Але доведеться поекспериментувати, щоб визначити для себе відповідні пропорції цих приправ. До речі, розмарин додають і в прованські трави, він прекрасно поєднується з медом, але може зіпсувати будь-яку страву разом з лавровим листом.
Джерело: ukr.media