Якщо ви періодично звіряєте свої дії з місячним календарем, то знаєте, що і заготівля квашеної капусти потребує відповідального підходу. Адже фази місяця впливають на смак у процесі приготування: в період, коли місяць спадає, капуста не вийде хрусткою, а в період росту — навпаки, інформує Ukr.Media.
Астрологи стверджують, що краще квасити капусту на 5 та 6 день після молодика. Таким чином, найсприятливіші дні грудня 2024 для квашення капусти: 6 і 7. Інші сприятливі дні: 8, 9, 10, 11, 12, 13 і 14 грудня.
Несприятливі дні для квашення капусти в грудні 2024
Астрологи застерігають від заготівель у повню та молодик, оскільки ці періоди мінливі. Це може вплинути на смак маринованих або солених продуктів, а саме, надати їм гіркоти, м'якості або взагалі призвести до невдалого результату. Несприятливі дні для квашення капусти в грудні: 1, 2, 15-30 числа.
Чоловічі та жіночі дні для квашення капусти
У давнину вважали, що дні поділяються на "чоловічі" та "жіночі". До останніх відносяться середа, п'ятниця і субота. Понеділок, вівторок і четвер — "чоловічі дні".
Капусту не було прийнято квасити в "жіночі дні". Відповідно, враховуючи фази місяця, 9, 10 і 12 грудня будуть найвдалішими днями квашення капусти, оскільки на ці дні випадають "чоловічі дні".
Народні прикмети про приготування квашеної капусти
Наші предки вважали, що вдалий процес ферментації капусти залежить не лише від правильних пропорцій і техніки, але й від дотримання деяких традицій і народних прикмет.
Гарний настрій — запорука успіху. Вірили, що квасити капусту потрібно тільки в гарному настрої. Поганий настрій, роздратування, печаль — все це негативно впливає на процес бродіння та смакові якості готового продукту. Тому, якщо вас долають негативні емоції, краще перенести заготівлі на інший день, коли душа буде світла і спокійна.
Наші предки також звертали увагу на день тижня, в який починали квасити капусту. Середа, п'ятниця і субота — дні, коли не варто братися за цю справу. Неділя, як день відпочинку, також невідповідна для заготівель. Найбільш відповідними днями для квашення капусти вважалися понеділок, вівторок і четвер, які, згідно з народними повір'ями, обіцяли вдалий результат у вигляді смачної та хрусткої капусти на зиму.
Джерело: ukr.media