Кінза – пряна трава
Про користь кінзи чули багато хто. Тому сучасні господині активно застосовують цю рослину для приготування страв. Інша назва кінзи — коріандр.
По-грецьки коріандр звучить, як «koris», що означає «клоп». Причина такого терміна полягає в особливому запаху, яким володіє рослина. Його виділяють незрілі пагони. При повному дозріванні малоприємний аромат зникає.
Застосування в кулінарії
У кулінарії застосовують свіжу і сушену кінзу. Деякі страви готують із застосуванням квітів коріандру. Молоді листочки гарні для салатів, перших страв, шашликів і омлетів. Насінням рослини часто ароматизують ковбаси, хлібні вироби та сири. Їх також додають в маринади і алкогольні напої (джин, лікер).
У східних країнах коріандр додають у десерти. Найбільшу популярність кінза має на Кавказі. Там без неї взагалі не можуть обходитися.
Корисні властивості кінзи
У ній багато речовин, які надають протизапальну дію. Вона містить мікроелементи і вітаміни. Кінза багата калієм і клітковиною. У ній є особлива речовина — цинеол. Це натуральний антисептик. Цинеол нейтралізує збудників дизентерії, дифтерії та черевної палички.
Коріандр має багато вітаміну РР. За вмістом цієї речовини він перевершує кріп і петрушку. Тому рослина служить природним профілактичним засобом від діареї, дерматиту, слабоумства і багатьох інших недуг.
Якою повинна бути хороша кінза
В їжу придатна травичка, має яскраво-зелений колір. Вона повинна бути пружною і свіжою. На аркушах не може бути ніяких слідів псування. Фахівці стверджують, що зрізане рослина втрачає близько 80% мікроелементів. Тому оптимально брати кінзу в пакетах-горщиках.
Зберігати коріандр необхідно в тепличному горщику-пакеті. Можна помістити рослину в ємність з водою. У холодильнику кінзу зберігають у пластиковій тарі. Її слід щільно закривати.
Кінзу зручно заморожувати. Краще всього загорнути рослина в пакет, не подрібнюючи. Сушена кінза приносить набагато менше користі, ніж заморожена. Їсти кінзу рекомендують у свіжому вигляді. При термічній обробці рослина втрачає більшу половину своїх унікальних властивостей.