Чому ми неправильно варимо гречку: 3 помилки, які позбавляють смаку та розсипчастості

Що може бути простіше за гречану кашу — і складніше за гречку, приготовану смачно та правильно. Не мудруючи лукаво, не винаходячи велосипед: що ми робимо не так при приготуванні гречки, інформує Ukr.Media.

Так, приготують її всі — справа нехитра. А от як приготувати, щоб від простої гречки не відірватися — є нехитрі зовсім секрети від мудрих господинь.

Хитрість №1. Гречку потрібно правильно промивати

Від цього залежить її смак. Не промивати гречку — це помилка.

Промивають гречку не тому, що там багато сміття (хоча на самому дні пакета зустрічається іноді). А для того, щоб позбавити крупу пилу, який оточує зерна, який кріпиться до них.

А ще — продуктів обсмажування: гречку-то в основному ми варимо обсмажену.

І краще промивати гречку в теплій воді. Не в гарячій, щоб пилинки не прилипали до зерен, не "приварювалися".

А якщо ми хочемо трохи освітлити темну гречку або вважаємо, що вона корисніша — можна піти на хитрість.

Промиту гречку залити холодною водою, довести до кипіння, проварити 30-40 сек — і злити воду.

Вода буде темною. Але це не сміття: це якраз наслідки обсмажування гречки. У підсумку гречана каша буде ніжною на смак, не втративши аромат, збереже розсипчастість.

А ще гречку можна замочити. Це підвищує її корисність: починає "працювати" особливий фермент, фітаза — вона розкладає фітинову кислоту, що входить до складу крупи.

А саме вона, фітаза, і знижує доступність мінеральних елементів, вітамінів у гречці.

Для ось такого "правильного" замочування потрібно 4-5 годин і крапля лимонного соку — точніше, столова ложка на 200-250 мл. Іноді використовують винний, яблучний оцет.

Часто таку гречку не варять, а замочують до готовності. А можна й замочити — на пару годин, потім відварити — до готовності (час приготування — ситуативно).

Хитрість №2. Гречку краще обсмажити. Правильно

І від цього залежить смак і користь. Не про замочену гречку, про звичайну.

А обсмажуємо ми гречку, щоб стала ще більш запашною, виразною. З особливим смаком, горіховим.

При прокалюванні відкриваються пори зерен — і виділяється гречана олія.

Така гречка краще розпарюється, краще вбирає масло при подальшому приготуванні, аромати прянощів — якщо додаємо.

А ще — вона буде після обсмажування більш розсипчаста: не каша, розварена і однорідна (хоча багато хто таку любить). А саме розсипчаста, суха гречка — зернятко до зернятка.

Можна просушити промиту гречку на сковорідці, часто помішуючи лопаткою.

Потім — варіанти два.

Прокалити на сковорідці, до легкого аромату. Чи обсмажити в рослинній олії (1-2 ст.л. на сковорідку гречки середнього розміру). Або на вершковому маслі.

Обсмажують 3-4 хвилини, без кришки, на середньому вогні. Часто помішуючи: щоб гречка не парилася, а обсмажувалася — швидко і з усіх боків, не пригоряючи.

Перший варіант більш корисний. Другий — гречка буде смачнішою. Але — як і всі смажені продукти, вона не буде істинно-дієтичною.

Помилка: смажити гречку на сильному вогні, довго. Вона пригорить, стане грубою, гіркуватою на смак. І менш корисною, як усі "пересмажені" продукти. А після відварювання — може бути "сухою".

Хитрість №3. Гречку потрібно правильно залити водою

І ще деякі дрібниці приготування.

Багато суперечок, якою водою краще заливати крупи: холодною, гарячою… Думаю, все залежить від бажаного результату.

– Якщо ми хочемо розсипчасту, суху гречку — краще не заливати гарячою водою, а опустити в киплячу підсолену воду. Крохмаль зерен "заварюється" швидко, і всередині вони будуть розварюватися, зберігаючи щільність зовні.

– Якщо ми хочемо більш однорідну, ніжну, м'яку гречку (назву її "розвареною") — то краще заливати холодною водою.

Помилка: варити малий об'єм гречки у великій каструлі. Або навпаки: великий об'єм у занадто маленькій, щоб гречка ледве влізла.

У будь-якому з випадків вода швидко википить, доведеться додавати. І буде мало пари: гречка вийде менш смачна, менш розсипчаста, суха — або переварена.

Скільки води потрібно? Звичні пропорції — 1:2: частина гречки і дві частини води. Або крупа повинна бути покрита водою в середньому "на два пальці".

Далі — знають усі: гречку не варто помішувати.

І краще не підглядати, відкриваючи кришку — щоб не випускати пару. А якщо з якоїсь причини вода почала википати — додавати краще окріп, акуратно поливаючи гречку. І знову намагатися не помішувати.

А після приготування — варто додати шматочок вершкового масла, дбайливо і тепло укутати гречку — і залишити постояти на 20-30 хвилин. Пара, тепло розпушить гречку — і вона стане особливо смачною і гарною. І розсипчастою, зернятко до зернятка. Ось така історія.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *