Йогурт – найпопулярніший і улюблений багатьма кисломолочний продукт. Ним з великим задоволенням ласують дорослі і діти. Більшість споживачів купують йогурти в надії, що ті поліпшать їхнє здоров'я. Але чи всі йогурти, які ми бачимо в магазинах, корисні для організму? Давайте розберемося!
Що таке йогурт і з чим його їдять
Перш ніж з'ясувати, корисний чи шкідливий магазинний йогурт, давайте ознайомимося з історією його виникнення. Батьківщиною всіма улюбленого продукту вважається Балканський півострів. Саме болгари помітили, що після того, як молоко скисне, воно зберігається набагато довше. У наших краях натуральний йогурт з'явився в 80-х роках і спочатку продавався як ліки в аптеках, інформує UkrMedia.
З давніх часів основою для його виготовлення було натуральне молоко, коров'яче, козяче або кінське, і закваска з величезною кількістю корисних мікроорганізмів. Зараз же в кожній країні до виробництва магазинних йогуртів підходять по-своєму. Наприклад, в Україні його отримують з кефіру, в який додають всілякі ароматизатори, добавки і консерванти. Чи принесе подібний продукт користь організму?
Користь йогурту:
- Відновлює мікрофлору кишечника;
- Бореться з дисбактеріозом;
- Служить профілактичним заходом проти появи кандидозу, захворювань товстої кишки;
- Не викликає алергії, адже живі бактерії практично повністю переробляють лактозу;
- Покращує засвоєння їжі;
- Запобігає виникненню серцево-судинних захворювань;
- Нежирний продукт зменшує рівень холестерину в крові, попереджає розвиток атеросклерозу і інфаркту міокарда;
- Плідно впливає на щитовидну залозу;
- Підвищує імунітет;
- Біфідо-і лактобактерії не дають розвиватися шкідливим мікроорганізмам.
Всі перераховані факти говорять про користь вживання натурального йогурту в їжу. Але чи всі йогурт, що їм називається?
Шкода магазинних йогуртів
На перший погляд, йогурт – це результат змішування скислого молока з кисломолочними бактеріями. Але такий продукт не відрізняється вишуканим смаком, а всі ми любимо, коли смачніше і солодше. Тому виробники йдуть на хитрість і додають в готовий йогурт ароматизатори – від полуниці і малини до чорносливу і соку свіжовичавленого кактуса.
Для додання йогурту в'язкої консистенції, в нього додають такі стабілізатори: модифікований крохмаль Е1442, карагенан Е407, ксантанову камедь Е415. А генно-модифікований крохмаль Е414 (навіть якщо на йогурті стоїть знак без ГМО) шкодить підшлунковій. Чи не занадто апетитно, погодьтеся?
Фрукти – користь чи шкода?
«Як щодо йогуртів в яких зустрічаються свіжі фрукти?», – запитаєте ви. Адже це ж так смачно і корисно? Справа в тому, що перед тим як покласти в кисломолочний продукт шматочки фруктів, їх опромінюють маленькою дозою радіації, щоб зупинити бродіння. Подібний трюк дозволяє виправдати яскраву етикетку з апетитними скибочками ананаса або манго.
Скільки може зберігатися йогурт
Корисні бактерії в йогурті живуть не більше 3-5 днів. Тому натуральний йогурт має дуже обмеженй термін зберігання. Однак на полицях магазинів можна зустріти продукти з терміном 14-30 днів – і це далеко не межа! Щоб продовжити життя кисломолочному продукту, в нього додають консерванти, які подовжують термін придатності з 15 днів до декількох місяців, але геть вбивають в продукті все живе.
Так що, якщо на упаковці йогурту термін придатності до місяця – то ніякої користі ви від нього не отримаєте. Такі продукти можуть місяцями зберігатися і без холодильника. Вони, по суті, є консервами, і бактерій, як шкідливих так і корисних, в них немає.
Користь чи шкода: робимо висновок
Всі магазинні йогурти не приносять користі! До такого висновку прийшли вчені споживчих організацій Євросоюзу, які досліджували 180 найменувань інгредієнтів йогуртів. Десять поширених добавок комісія назвала марними, корисність інших мінералів і вітамінів на даний момент не доведена.
Джерело: ukr.media