Зеленим зернам кави часто приписують корисні та іноді навіть цілющі властивості – від спалювання жиру та холестерину до покращення кровообігу та обміну речовин.
Втім, дієтолог Олександр Бурлаков прагне розвіяти ці міфи.
До теми: Неефективні методи схуднення: чому не варто вірити
Чим відрізняється зелена кава від обсмаженої
Головна відмінність – високий вміст хлорогенової кислоти, якій власне і приписують всі магічні властивості. Міф про надзвичайну користь зеленої кави з’явився після рандомізованого клінічного дослідження натуропата Ліндсі Дункана. Результати його дослідження, у якому взяло участь 16 осіб, демонстрували втрату жиру у піддослідних без зміни харчування та підвищення фізичної активності.
Після цього не обійшлося без скандалів, а статтю відкликали через те, що всі критерії клінічних досліджень були порушені.
Чи корисна зелена кава насправді / Unsplash
Систематичний аналіз і метааналіз 2014 року показав, що хлорогенова кислота й справді викликає зниження систолічного і діастолічного артеріального тиску. Втім, ефект є помірним і клінічне значення є невизначеним.
Ще одне дослідження на 28 особах (хоч не на 16) продемонструвало, що хлорогенова кислота не викликає жодних змін в індексі маси тіла людини. Під час експерименту, добровольці отримували 140 мг хлорогенової кислоти на день та плацебо.
Великий метааналіз з 2160 досліджень, показав, що втрата ваги під час вживання хлорогенової кислоти має маленький ефект, тому її клінічне значення знову таки визначене. Окрім того, результати охоплених досліджень часто кардинально відрізнялися.
У науковців досі недостатньо доказів стосовно користі зеленої кави, тому не можна стверджувати, що вона може бути корисною при високому кров’яному тиску, ожирінні, хворобі Альцгеймера та цукровому діабеті 2 типу.
Джерело: 24tv.ua