Жирні продукти можуть негативно впливати на імунні клітини та провокувати рак.
За даними вчених з Гарвардського університету дотримання дієти з високим вмістом жирної їжі не тільки збільшує ризик розвитку різних видів онкології, але й може знизити результати лікування, що негативно позначиться на показниках виживання. Матеріалами на дану тему поділилося видання Cell, інформує Ukr.Media.
У черговому дослідженні фахівці помітили, що за умови регулярного вживання продуктів з високим вмістом жиру відбувається зниження кількості імунних клітин. Ними було виявлено, що жирна їжа призводить до зменшення кількості захисних тілець, що також знижує можливості організму чинити опір розвитку ракових клітин.
"Велика і доступна кількість жиру сприяє зміні метаболізму ракових пухлин. Завдяки високій енергії відбувається прискорення їх росту і ділення, позбавляючи тим самим Т-клітини енергії, необхідної для боротьби з раком. Наше дослідження допомогло побачити, як відбувається боротьба за енергію між раковими клітинами і Т-клітинами", — поділився співавтор проєкту Арлін Шарп.
До таких висновків вчені прийшли, провівши досліди з мишами. Саме у мишей з ожирінням розвиток пухлини прискорювався у кілька разів. Причому найбільш схильними до даного фактору були гризуни з імуногенним раком.
Джерело: ukr.media