Деякі рослинні продукти здатні завдати певної шкоди не лише вагітній жінці, а й її дитині.
Натуральні рослинні продукти, які настільки полюбляють жінки у "цікавому стані", переробляються кишковою мікробіотою на хімічні речовини, деякі з них здатні потрапляти до майбутньої дитини через плаценту. Якщо вони мають "природне походження", то вони можуть нашкодити майбутньому малюкові. Наукові співробітники з відділу біомедичних досліджень (DBMR) в університеті Берна, говорять про те, що цей факт недооцінюється вченими і гінекологами, інформує Ukr.Media.
Стефані Ганал-Вонарбург і Ендрю Макферсон дослідили, як саме кишкова флора матері бере участь у розвитку імунної системи плода. Крім цього вони змогли довести, що вплив рослинних речовин, вживаних вагітними жінками, недооцінили, адже це може зашкодити плоду.
"Майже кожна вагітна знає, що ліки під час вагітності потрібно вживати обережно, тому вони завжди консультуються з гінекологом. Більшість препаратів легко потрапляють до дитини через плаценту. Але набагато менше нам відомо про натуральні речовини, які також можуть потрапляти через плаценту до майбутнього малюка", — розповідає Ганал-Вонарбург.
Рослинні продукти, вчені особливо роблять акцент на "суперфуди", які зазвичай вважаються найбільш корисними під час виношування дитини (наприклад, ягоди годжі або насіння чіа), не були досі вивчені, тому їх не можна сміливо рекомендувати.
"Звичайно, рослинні продукти називаються "натуральними речовинами", вони стали так званими ксенобіотичними речовинами. Іншими словами, вони є сторонніми для тіла і у їжу їх необхідно вживати обережно. Особливо це стосується жінок, які є вагітними", — відзначають вчені.
Джерело: ukr.media