Це відноситься і до веганів.
Міжнародна команда вчених провела дослідження, під час якого з'ясувала, що вегани і вегетаріанці на 43% частіше стикаються з переломами, ніж м'ясоїди, інформує Ukr.Media.
Найчастіше вони ламають тазостегновий суглоб, ноги і хребет, йдеться в дослідженні.
"Це перше масштабне комплексне дослідження ризиків перелому у людей з різним типом харчування. Ми виявили, що вегани мали більш високий ризик перелому. Ризик перелому тазостегнового суглоба у 2,3 рази вищий, ніж у людей, які їли м'ясо", — пишуть автори дослідження.
У дослідженні взяли участь 55 тисяч осіб, що живуть у Великобританії. З них 29 тисяч їли м'ясо, вісім тисяч їли тільки рибу, 15 тисяч були вегетаріанцями і майже дві тисячі осіб назвали себе веганами. За здоров'ям учасників стежили протягом 18 років.
Всього за час дослідження стався 3941 перелом, з них 566 — переломи руки, 889 — зап'ястя, 945 — стегна, 366 — гомілки, 520 — гомілковостопного суглоба і 467 загальних переломів, наприклад, ключиці або ребра.
Найчастіше тазостегновий суглоб і ноги ламали вегани і вегетаріанці. Вчені не виявили суттєвих відмінностей у ризиках між учасниками дослідження при переломах рук, зап'ясть або щиколоток.
Також особливу увагу фахівці приділили вазі учасників. Попередні дослідження показали, що низький ІМТ пов'язаний з більш високим ризиком переломів стегна, а низьке споживання кальцію і білка було пов'язано з погіршенням здоров'я кісток.
"Наше дослідження показало, що вегани, які мали нижчий ІМТ, а також їли мало кальцію і білка, мали більш високий ризик переломів. Добре збалансована і переважно рослинна дієта може призвести до підвищення рівня поживних речовин і зниження ризику захворювань, включаючи хвороби серця і діабет. Якщо ви відмовилися від м'яса, не забувайте заповнювати відсутні вітаміни, необхідні для здоров'я", — пишуть автори роботи.
Джерело: ukr.media