Печія – від чого виникає та як її уникнути

Печіння в грудях, неприємний гіркий смак у роті, сильне здуття живота — всі ці ознаки пов'язані з кислотним рефлюксом. Від чого виникає та як її уникнути.

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ), широко відома як кислотний рефлюкс, є способом опису печії з медичної точки зору.

Кислотний рефлюкс виникає, коли шлунок не може впоратися з тим, що ти з'їв, і кислотне вміст шлунка повертається в стравохід.

Ця, здавалося б, нешкідлива кислота викликає подразнення і запалення, звужує стравохід і призводить до нудоти, кашлю, паління в горлі і руйнуванню зубної емалі. Кислотний рефлюкс також підвищує ризик розвитку раку стравоходу.

Тому так важливо запам'ятати список продуктів, яких варто уникати, якщо тебе часто турбує це стан.

Продукти, що викликають печію

Шоколад

Якщо ти любиш шоколад і часто страждає від печії, настав час сказати «ні» цьому солодкого задоволення. Шоколад поганий для людей, які страждають від кислотних рефлюксом з двох причин.

По-перше, він містить кофеїн та інші стимулятори, такі як теобромін, які викликають рефлюкс. По-друге, в шоколаді багато жирів, а це означає, що для його перетравлення потрібно більше часу.

Алкоголь

Будь-який тип алкогольних напоїв сприяє рефлюксу. Згідно з дослідженнями, споживання 210 мл або більше алкоголю в тиждень є одним з факторів появи печії.

Кава

Кофеїн стимулює вироблення шлункового соку, збільшуючи кількість соляної кислоти. Її надлишок призводить до запалення стравоходу (эзофагиту), основним симптомом якого є печія.

Поряд з кавою необхідно уникати продуктів і напоїв, що містять кофеїн, таких як чорний чай, солодкі газовані та енергетичні напої.

Помідори

Якщо ти страждаєш від кислотного рефлюксу, слід уникати томатів і приготованих з них соусів. Помідори багаті лимонної, яблучної та аскорбіновою кислотою, які можуть дратувати шлунок і стравохід.

Коли ти споживаєш помідори, шлунок починає виробляти надто багато шлункової кислоти, яка викликає печію і інші проблеми.

Газована вода

Чому не можна пити газовані напої? Газ, що знаходиться в них, накопичується в шлунку і призводить до відрижці. Він також послаблює нижній стравохідний сфінктер, тому газовану воду і подібні рідини варто виключити з раціону.

Профілактика кислотного рефлюксу

Ось поради, як уникнути печії і кислотного рефлюксу.

Схудни

Було науково показано, що втрата 8-10 % ваги значно знижує симптоми кислотного рефлюксу.

Зміни дієту

Перший крок включає в себе усунення з раціону головних «злочинців», таких як пряні продукти, шоколад, алкоголь і фастфуд.

Спи на лівому боці

Сон на правій стороні або на шлунку викликає тиск на кишечник і симптоми кислотного рефлюксу.

Дай їжі перетравитися

Сильні фізичні навантаження відразу після прийняття їжі або неправильно підібрані вправи також можуть стати причиною печії. Якщо ти вирішив позайматися спортом, не починай відразу після їжі.

Скручуючи вправи, нахили або заняття, що викликають різку зміну положення тіла, також можуть викликати кислотний рефлюкс. Зверни на це увагу при підборі типу навантаження.

Їж маленькими порціями

Прагни харчуватися часто, невеликими порціями. Адекватний об'єм їжі у шлунку сприяє правильній циркуляції шлункової кислоти.

Пийте трав'яні чаї

Чай з пажитника і ромашки — ефективне народний засіб для позбавлення від симптомів кислотного рефлюксу. Чай з перцевої м'яти — ще одна хороша ідея. Він допомагає впоратися з розладами травлення або з почуттям переповнення.

З першого погляду здається, що список обмежень занадто великий і про самих улюблених продуктах доведеться назавжди забути. Це не так.

Звичайно, в період загострення захворювань травної системи дієта стає способом життя, але це рідко триває довше декількох тижнів.

Розглядай ці обмеження як надану можливість для поліпшення здоров'я. Результат такої роботи — хороше самопочуття і позбавлення від печії.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *