Вітамін К: користь, джерела та норма в день.
Ризик розвитку захворювань серця і кісток збільшується з віком, інформує Ukr.Media.
Дослідження показують, що достатнє споживання вітаміну К може знизити ризик кальцифікації артерій та зміцнити кістки. Адекватне споживання вітаміну К, зокрема, вітаміну К2, може знизити ризик артеріальної ригідності.
Цей стан викликано накопиченням солей кальцію в стінках кровоносних судин (кальцифікація). Забагато відкладень може, зрештою, привести до пошкодження судин.
Високе споживання добавок кальцію збільшує ризик серцево-судинних захворювань за рахунок прискорення кальцифікації в артеріях. Але дослідження показали, що збільшення споживання вітаміну К (особливо К2) — живильної речовини, яка сприяє нормальному згортанню крові і загоєнню ран, сприяє кальцифікації в кістках, а не в кровоносних судинах.
«Вітамін K2 сприяє гнучкості артерій, запобігаючи накопиченню артеріального кальцію, і його додавання може змінити кількість кальцію в організмі, яке знаходиться в дисбалансі», -пише Катаріна Марес, автор дослідження.
Марес зазначила, що досягнення правильного балансу між споживанням кальцію і вітаміну К2 дуже важливе, оскільки це може стати потенційною стратегією боротьби з остеопорозом та запобіганням кальцифікації і зміцнення артерій.
Вітамін К: джерела і норма в день
Дорослі чоловіки повинні отримувати щонайменше 120 мікрограмів вітаміну К щодня, в той час як жінки потребують щонайменше 90 мкг в день.
Попри широкий вибір добавок вітаміну К на ринку, все ж краще за все отримувати вітамін з їжі. Вітамін К міститься в овочах, рибі, яйцях, в м'ясі і цільнозернових крупах. Існують дві форми вітаміну К — К1 і К2.
Зелені листові овочі є найкращим джерелом вітаміну К1, а вітамін К2 в основному міститься в — сирі, кисломолочних продуктах та у квашеній капусті.
Джерело: ukr.media