Вишня варта того, щоб почати її споживати.
Про користь вишні відомо вже давно. Вчені неодноразово проводили дослідження, під час яких було доведено, що ягода лікує багато захворювань і зміцнює імунітет, інформує Ukr.Media.
Вишню їдять у свіжому і замороженому вигляді, роблять з неї варення, соки і компоти, додають у її косметичні засоби. Але, попри усю користь у деяких випадках вишня може завдати шкоди організму людини. Тоді чим саме настільки корисна ягода і чим шкідлива, що станеться з організмом, якщо їсти її щодня?
Вишня багата на вітаміни та мінерали, у плодах у великій кількості міститься калій, залізо, кальцій, натрій, магній, цинк і марганець у меншій кількості. Не менш важливу роль відіграють вітаміни групи B і аскорбінова кислота, яблучна, лимонна і фолієва. Вишня — це дієтичний продукт: на 100 грамів ягід припадає лише 50 калорій. При цьому вона містить мінімальну кількість цукру і добре насичує.
У чому користь вишні для здоров'я?
Літо — це золотий час для ягід і фруктів, потрібно користуватися можливістю і їсти їх якомога більше. Особливу увагу приділіть вишні, коли сезон закінчиться не забудьте додати до раціону заморожені ягоди. Вишню сміливо можна назвати однією з найкорисніших ягід. Список її властивостей досить значний. Вишневі плоди надають жарознижувальну дію на організм, мають відхаркувальний ефект, допомагають вирішити проблему закрепів.
Вишня зміцнює імунітет і допомагає боротися зі шкідливим впливом навколишнього середовища. Ягоди корисні у якості профілактики появи ракових клітин.
Користь для серцево-судинної системи
Крім загальних властивостей, вишня чинить позитивний вплив на роботу серця і судин. У ній містяться кумарини, мікроелементи, які мають особливу важливість для кровоносної системи — вони покращують згортання крові, підвищують рівень гемоглобіну у крові і є профілактичним засобом від інфарктів тромбозу і стенокардії.
Для людей, які страждають на артеріальний склероз, вишня повинна стати ягодою номер один у раціоні. Також вишня знижує артеріальний тиск і зміцнює стінки кровоносних судин.
Зверніть увагу, що чим темніший колір м'якоті, тим більше у складі ягоди вітамінів групи В, вони знижують ризик розвитку патологій серця і судин.
Користь для органів шлунково-кишкового тракту, сечового міхура і нирок
Користь плодів для роботи шлунку і кишківника пов'язана з їх властивостями покращувати перистальтику, вони ефективно борються з закрепами і нормалізують травні процеси. З давніх-давен вишневий сік п'ють для підвищення апетиту і запобігання розвитку дизентерії. До складу вишні входить хлорогенова кислота яка допомагає відновлювати роботу нирок і печінки.
Після підвищеного навантаження пектин і клітковина виступають як природні абсорбенти, вони очищають кишківник і печінку від шлаків, токсинів і виводять шкідливий холестерин.
Користь для суглобів під час артриту
Варто пити суміш вишневого соку і молока, доданого у невеликій кількості — вони знімають неприємні відчуття і допомагають привести суглоби до ладу. За наявності подагри вишня і її сік підсилюють дію медичних препаратів, завдяки чому симптоми зникають швидше. Для тих, хто страждає на радикуліт, особливо корисним буде відвар з гілок і кори вишневого дерева з додаванням соку плодів. Такий напій знімає хворобливі відчуття і нормалізує самопочуття.
Однак рецепт можна використовувати тільки після консультації з фахівцем і вже точно не можна замінювати ним призначене лікування.
Користь для нервової системи
Настій на основі ягід надає заспокійливий ефект на нервову систему і знімає судоми. У плодах міститься мідь, яка має седативний ефект, що важливо для перезбудженої центральної нервової системи.
Стиглу вишню фахівці рекомендують використовувати як допоміжний засіб під час лікування епілепсії, фолієва кислота у її складі викликає розширення кровоносних судин і кровообіг нормалізується.
Користь для здоров'я очей
Регулярне вживання ягід сприяє зміцненню і посиленню зору. Відвар з суцвіть чинить позитивний вплив на органи зору за наявності запалення очей.
Шкода і протипоказання
Деяким людям варто відмовитися від вживання вишні попри її смак і користь:
- за наявності алергії;
- за наявності захворювань шлунку;
- за наявності гострих запальних процесів у легенях.
Крім того, не можна їсти кісточки, у них містяться отруйні речовини, які згубно впливають на роботу внутрішніх органів. Після поїдання ягід варто прополоскати рот, оскільки їх сік псує зубну емаль.
Джерело: ukr.media