Корисні властивості, через які варто споживати вишню

Вишня варта того, щоб почати її споживати.

Про користь вишні відомо вже давно. Вчені неодноразово проводили дослідження, під час яких було доведено, що ягода лікує багато захворювань і зміцнює імунітет, інформує Ukr.Media.

Вишню їдять у свіжому і замороженому вигляді, роблять з неї варення, соки і компоти, додають у її косметичні засоби. Але, попри усю користь у деяких випадках вишня може завдати шкоди організму людини. Тоді чим саме настільки корисна ягода і чим шкідлива, що станеться з організмом, якщо їсти її щодня?

Вишня багата на вітаміни та мінерали, у плодах у великій кількості міститься калій, залізо, кальцій, натрій, магній, цинк і марганець у меншій кількості. Не менш важливу роль відіграють вітаміни групи B і аскорбінова кислота, яблучна, лимонна і фолієва. Вишня — це дієтичний продукт: на 100 грамів ягід припадає лише 50 калорій. При цьому вона містить мінімальну кількість цукру і добре насичує.

У чому користь вишні для здоров'я?

Літо — це золотий час для ягід і фруктів, потрібно користуватися можливістю і їсти їх якомога більше. Особливу увагу приділіть вишні, коли сезон закінчиться не забудьте додати до раціону заморожені ягоди. Вишню сміливо можна назвати однією з найкорисніших ягід. Список її властивостей досить значний. Вишневі плоди надають жарознижувальну дію на організм, мають відхаркувальний ефект, допомагають вирішити проблему закрепів.

Вишня зміцнює імунітет і допомагає боротися зі шкідливим впливом навколишнього середовища. Ягоди корисні у якості профілактики появи ракових клітин.

Користь для серцево-судинної системи

Крім загальних властивостей, вишня чинить позитивний вплив на роботу серця і судин. У ній містяться кумарини, мікроелементи, які мають особливу важливість для кровоносної системи — вони покращують згортання крові, підвищують рівень гемоглобіну у крові і є профілактичним засобом від інфарктів тромбозу і стенокардії.

Для людей, які страждають на артеріальний склероз, вишня повинна стати ягодою номер один у раціоні. Також вишня знижує артеріальний тиск і зміцнює стінки кровоносних судин.

Зверніть увагу, що чим темніший колір м'якоті, тим більше у складі ягоди вітамінів групи В, вони знижують ризик розвитку патологій серця і судин.

Користь для органів шлунково-кишкового тракту, сечового міхура і нирок

Користь плодів для роботи шлунку і кишківника пов'язана з їх властивостями покращувати перистальтику, вони ефективно борються з закрепами і нормалізують травні процеси. З давніх-давен вишневий сік п'ють для підвищення апетиту і запобігання розвитку дизентерії. До складу вишні входить хлорогенова кислота яка допомагає відновлювати роботу нирок і печінки.

Після підвищеного навантаження пектин і клітковина виступають як природні абсорбенти, вони очищають кишківник і печінку від шлаків, токсинів і виводять шкідливий холестерин.

Користь для суглобів під час артриту

Варто пити суміш вишневого соку і молока, доданого у невеликій кількості — вони знімають неприємні відчуття і допомагають привести суглоби до ладу. За наявності подагри вишня і її сік підсилюють дію медичних препаратів, завдяки чому симптоми зникають швидше. Для тих, хто страждає на радикуліт, особливо корисним буде відвар з гілок і кори вишневого дерева з додаванням соку плодів. Такий напій знімає хворобливі відчуття і нормалізує самопочуття.

Однак рецепт можна використовувати тільки після консультації з фахівцем і вже точно не можна замінювати ним призначене лікування.

Користь для нервової системи

Настій на основі ягід надає заспокійливий ефект на нервову систему і знімає судоми. У плодах міститься мідь, яка має седативний ефект, що важливо для перезбудженої центральної нервової системи.

Стиглу вишню фахівці рекомендують використовувати як допоміжний засіб під час лікування епілепсії, фолієва кислота у її складі викликає розширення кровоносних судин і кровообіг нормалізується.

Користь для здоров'я очей

Регулярне вживання ягід сприяє зміцненню і посиленню зору. Відвар з суцвіть чинить позитивний вплив на органи зору за наявності запалення очей.

Шкода і протипоказання

Деяким людям варто відмовитися від вживання вишні попри її смак і користь:

  • за наявності алергії;
  • за наявності захворювань шлунку;
  • за наявності гострих запальних процесів у легенях.

Крім того, не можна їсти кісточки, у них містяться отруйні речовини, які згубно впливають на роботу внутрішніх органів. Після поїдання ягід варто прополоскати рот, оскільки їх сік псує зубну емаль.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *