Якщо розібратися, варення і справді годиться все, що росте, цвіте і пахне.
В Криму і на Кавказі його варять з шишок гірської сосни, шавлії, лаванди, квітів липи, бузку, кінського каштана, білої акації та чорної бузини.
Турки роблять його з квіток жасмину, румуни — з латаття, єгиптяни — з гібіскуса, вірмени — з пелюсток троянд і з квіток білих ірисів, а французи — з фіалок, передає Ukr.Media.
Варення із зелені і трав
Навряд чи хтось сумнівається в цілющі властивості трав, які називаються лікарськими. Як і в тому, що в кожній рослині є речовини, що роблять його корисним. Тому можна сказати, що всяке «трав'яне» варення володіє лікувальним ефектом. А значить, з розряду ласощів переходить в розряд зілля. Так що вживати його краще без фанатизму і уважно вивчивши протипоказання.
Зате процес приготування приємний і захоплюючий. А якщо підключити до нього дітвору, вийде цілий практикум з «зелляваріння».
Втім, не все те варення, що зварене з цукром: частіше тут більш доречні слова «джем», «сироп», «мед» або навіть «нектар». Так що назва умовна — традиція є традиція.
1. Варення з щавлю
Раніше за всіх на грядках з'являється щавель. Про його корисні (але не всім!) властивості поширюватися не будемо. Щавель кислий: відомі та маловідомі факти.
На 500 гр молодого щавлю нам знадобиться стільки ж цукру. Промиваємо листя в холодній воді (стебла краще обрізати, але деякі їх залишають) і обсушуємо. Потім кришимо подрібніше і засипаємо цукром. Помішуючи, варимо на слабкому вогні до готовності (як його перевірити, знає будь-яка господиня: якщо крапля не розтікається на тарілці, варення пора вимикати). Розливаємо по банках і закатуємо.
Важливо: щавель не можна варити в мідному посуді! Краще взяти алюмінієву, чи чавунну емальовану.
2. Варення і сироп з м'яти
Довго шукала відповідний рецепт м'ятного варення. В одному занадто багато цукру і мало м'яти, в іншому навіщо потрібен оцет, в третьому додається меліса, а це вже окрема розмова. Відносно прийнятним варіант мені здався від доктора Агапкіна.
Вам знадобиться:
250 гр свіжої м'яти
1 кг цукру
2 середніх лимона
500 мл води
М'яту і лимони (разом зі шкіркою) ріжемо, заливаємо водою і доводимо до кипіння. Через 10 хвилин знімаємо і залишаємо на ніч. Ранком проціджуємо, додаємо цукор і тушкуємо 2 години на повільному вогні. От і все)
За іншою версією (яка мені більше до душі), цукру потрібно наполовину менше:
250 гр свіжої м'яти
500 гр цукру
1-2 лимона
500 мл води
Послідовність дій та ж. І все ж смак у нього лимонно-м'ятний, а мені подобається чистий, без домішок. Тому я зварила сироп-«десятихвилинку».
Рецепт м'ятного сиропу
Беремо 1 частина води на 2 частини цукру і листя м'яти (моя запашна красуня вже витягнулася до 25 см і відростила досить товсті стеблинки, але вони ще зовсім молоденькі і ніжні, тому вирушили в сироп разом з листям). У цифрах це виглядає так:
500 гр свіжої м'яти
500 гр цукру
250 мл води
М'яту моємо, відкидаємо на друшляк і дрібно ріжемо. Воду з цукром ставимо на середній вогонь, додаємо туди нарізану зелень і, помішуючи, варимо все це разом хвилин 10. Вимикаємо, даємо сиропу повністю охолонути (заодно і настоятися), проціджуємо, перелити в пляшку і прибираємо в холодильник. Виходить чудовий ароматний соус для сирної запіканки, чізкейку або морозива.
І ще: в реальності результат виходить не такий яскравий, як на фотографіях. Для насиченого кольору в нього зазвичай додають кілька крапель харчового барвника.
3. Джем і сироп з чебрецю
Чебрець теж вже відійшов від зимової сплячки і обріс молодими листочками. Незабаром можна буде побалувати себе і гостей пікантним частуванням.
Вам знадобиться:
0,5 л води
0,5 кг цукру
сік 1 лимона
2 ч. л. желатину
300 гр зелені чебрецю
У сироп з цукру, води і свіжовичавленого лимонного соку кладемо вимитий і підсушений чебрець і варимо приблизно півгодини на повільному вогні. Потім знімаємо з плити і проціджуємо. Окремо розвести желатин у склянці води. Повертаємо сироп на вогонь, доводимо до кипіння і обережно вливаємо желатин. Ще 4-5 хвилин кип'ятимо, вимикаємо, розливаємо по банках і закатуємо.
Якщо трьохсот грамів чебрецю на вашому аптекарському городі поки ще не набирається, можна приготувати відмінний антибронхитний сироп: на нього піде всього 50 гр цього духмяного дива.
Рецепт тимьянного сиропу
Вам знадобиться:
50 гр зелені чебрецю
1 ст. води
4 ст. л. меду
сік 1 лимона
Заливаємо чебрець склянкою окропу і настоюють 15-20 хвилин. Потім проціджуємо, додаємо лимонний сік з медом і ставимо на повільний вогонь. 15 хвилин варимо, остуджуємо і переливаємо в пляшечку.
Рецепти квіткового вареньяИ все ж саме весняне варення — квіткове. Як не крути, трави і зелень будуть рости все літо, а цвітіння у різних дерев і чагарників триває всього 2-3 тижні. Так що жителям півдня вже сьогодні слід поспішити з «заготовками», а жителі середньої смуги ще встигнуть зустріти «урожай» у всеозброєнні.
4. «Мед з акації
Білої акації грона запашні неповторні не тільки в романсі, але і в сиропі.
Але спочатку їх доведеться обірвати і видалити квітколожа, квітконіжки і тичинки. Залишилися білі квітки — їх потрібно приблизно 250 гр — промиваємо в холодній воді з 0,5 ч. л. лимонного соку або лимонної кислоти, щоб не потемніли, і відкидаємо на друшляк.
Тим часом варимо сироп з цукру і води в пропорції 1:1 (на наші 250 гр квітів потрібно взяти 1 кг цукру і 1 л води). Потім закладаємо в нього квітки і тушкуємо на повільному вогні хвилин 10-15. Знімаємо з вогню, розливаємо по банках і закриваємо.
5. Варення із квітів чорної бузини
Для аромату чорної бузини по весні у всіх один епітет — «причарував». І це справді так. Але з нею потрібно бути особливо обережним: всі частини рослини помірно отруйні, за винятком квіток. Суцвіття і ягоди чорної бузини служать сировиною для лікарських препаратів, а також основою для різних відварів і настоїв в народній медицині.
А ще з них виходить корисне і зі своєю смаковою «особинкой» варення, для якого нам знадобиться:
2 ст. (з гіркою) квіток чорної бузини
1 ст. цукру
1 ст. води
Грона квітучої бузини потрібно промити, обсушити і обірвати з них квітки. Закінчивши це запаморочливе заняття, заливаємо все гарячим сиропом з цукру з водою. Залишаємо на 12 годин (а краще на добу). Потім знову ставимо на вогонь і даємо покипіти хвилин 20. Варення готове, можна закривати!
6. Варення з фіалок
Для нього годяться лише пелюстки диких фіалок, крупноквіткові сорти і гібриди не підійдуть. Щоб не заплутатися у видах та сортах, загляньте в статті Такі милі фіалки: види, сорти, гібриди та Віола: улюблена внучка фіалки.
Вам знадобиться:
250 гр фіалкових пелюсток
500 гр цукру і води
Споліскуємо пелюстки, висушуємо і товчемо в ступці. Окремо варимо сироп: цукор висипаємо в каструльку і наливаємо воду — рівно стільки, щоб вона ледь покривала цукор. Помішуємо і варимо на повільному вогні. Як тільки сироп почне густіти, додаємо в нього пелюстки. Продовжуючи помішувати, доводимо варення до потрібної консистенції і знімаємо з вогню.
Рецепт фіалкового сиропу
Цей простий і вишуканий продукт займе гідне місце у всіляких десертах. Та й спробувати його в чистому вигляді багатьом буде цікаво.
Вам знадобиться:
1 ст. пелюсток фіалки
1 ст. цукру
1,5 ст. води
Заливаємо фіалки киплячою водою, остуджуємо і ставимо в холодильник на 4-5 днів. Потім проціджуємо, додаємо цукор і варимо сироп на повільному вогні, поки він не загусне.
7. «Мед з квіток каштана
Якби я була головою журі в конкурсі на найкрасивіше і виразне суцвіття, кінський каштан зайняв би там перше місце)
Однак він не може похвалитися настільки ж сильним ароматом, як акація або бузок. Тому квітково-каштановий мед готують за принципом потрійної юшки, закладаючи в «бульйон» кілька порцій квіток один за одним.
Для цього спочатку наливають в посуд для варіння 1 л води і доводимо до кипіння. Потім беремо 300 гр квіток, ділимо на 3 частини і по черзі опускаємо їх в окріп (кожна партія виймається тільки після того, як увариться до розм'якшення). Проціджуємо, засипаємо цукор і варимо на слабкому вогні приблизно 30 хвилин.
8. Варення з бузку
Якщо з бузку роблять навіть морозиво, як не зварити з неї густе і запашне ласощі?
Вам знадобиться:
250 гр квіток бузку (не білій!)
250 мл води
250 гр цукру
Спочатку ретельно обриваємо всі квітки:
Заливаємо водою і ставимо на вогонь. Після закипання варимо 10 хвилин, постійно помішуючи, потім знімаємо з плити, охолодити і проціджуємо. Тепер потрібно стовкти квіткову масу з цукром, знову залити сиропом і варити ще 20 хвилин.
9. «Мед» з кульбаб
Хіт сезону — солодкий і тягучий одуванчиковий мед. Для його приготування майже всі автори рецептів, немов змовившись, вимагають зібрати 300-400 «сонечок». Не питайте мене, чому: просто так треба.
Отже, нам знадобиться:
350 суцвіть кульбаби
1 кг цукру
2 лимона
вода
Квітки очищаємо від усього зайвого, залишаючи лише жовту частину. Ретельно промиваємо, складаємо в посуд і наливаємо трохи води: вона повинна не тільки покривати кульбаби. І залишаємо на 24 години. Після цього зливаємо настій, додаємо до квітів ще 500 мл води, доводимо до кипіння, кладемо цукор, нарізані лимони і варимо на повільному вогні 20-25 хвилин. Коли варення загусне і стане схожим на мед, знімаємо його з вогню, проціджуємо і повертаємо на плиту, щоб прокип'ятити буквально хвилину. Ось тепер готово)
10. Варення з шишок
Ще один вид весняних ласощів — «шишечное» варення. І це незвичайна і смачна річ. Готують її в травні-червні, поки шишки ще маленькі.
Спосіб 1
На 1 кг шишок беремо 1 кг цукру і 2 л води. Перебрані, очищені і добре промиті шишки заливаємо холодною водою і залишаємо так на добу, після чого воду зливаємо. Потім готуємо цукровий сироп і опускаємо в нього вимочені шишки. Варимо на повільному вогні, поки шишки не розваряться; періодично помішуємо і знімаємо піну, що утворюється. Готове варення розкладаємо в стерилізовані банки і зберігаємо в холодильнику (льоху).
Спосіб 2
На 1 кг шишок — 3 л води, 1,5 кг цукру і 1 ч. ложка лимонного соку. Підготовлені шишки розрізаємо вздовж навпіл, заливаємо водою, доводимо до кипіння і варимо на повільному вогні близько 4 годин (поки кількість рідини не зменшиться приблизно на третину). Потім рідину злити, процідити. Шишки викинути, а у відвар додати цукор і половину лимонного соку. Уварювати до консистенції меду, додавши в кінці варіння лимонний сік, що залишився. Гарячий «мед» розлити по стерилізованим банкам, закатати і перевернути на кришки для остигання.
Джерело: ukr.media