Які ліки не можна поєднувати з певними харчовими продуктами?

Їжа, яку смертельно небезпечно вживати при прийомі ліків?

Зараз дуже затребувана професія фармацевта. Тому люди цієї спеціальності можуть знайти роботу тут.

Сучасна людина стала жити набагато довше завдяки активному розвитку фармакологічної індустрії. За допомогою медичних препаратів тепер можна за більш короткий термін впоратися з симптомами певної хвороби або навіть в деяких випадках врятувати своє життя. Однак ті, хто регулярно вживає ті чи інші медикаменти знають, що через таблетки частково змінюється їхнє життя. Люди змушені змінювати звичний режим дня, харчуватися в необхідний проміжок часу і стежити за тим, що вони їдять, адже деяка їжа в поєднанні з лікарським засобом може спровокувати серйозні проблеми зі здоров’ям. Про те, які ліки не можна поєднувати з певними харчовими продуктами, поговоримо в цій статті.

Сік грейпфрута

Цей вид соку ні в якому разі не можна вживати разом з препаратами, які призначені для зниження рівня холестерину. Цей тип лікарських засобів називають статинами. Річ у тому, що в клітинах нашої печінки, шлунку і кишечника містяться певні ферменти, які обробляють речовини, що надходять всередину організму. Грейпфрутовий сік провокує активізацію підвищеного вироблення одного з таких ферментів, який відповідає за переробку статинів. Таким чином, ефективність цих препаратів зводиться до нуля. Крім того можуть виникнути деякі побічні ефекти, наприклад, м’язовий біль.

Сік журавлини

При прийомі антикоагулянту варфарину подібний напій смертельно небезпечний для пацієнтів, які страждають від захворювань сечостатевої системи і хвороб серця і судин. Журавлинний сік збільшує вироблення ферменту, який розріджує кров, що може привести до сильної кровотечі.

Зелені овочі

У людей, що приймають варфарин і паралельно вживають зелені овочі, такі як листя салату і авокадо, може виникнути протилежний ефект. Через високий вміст вітаміну К в зелених овочах, препарат втрачає свою силу, і кров стає густішою, в результаті чого зростає ризик інсульту та інфаркту, інформує Ukr.Media.

Вівсянка

Навіть ця каша не така нешкідлива, як здається. Вівсянка багата харчовими волокнами, які корисні для роботи травної системи, однак при цьому вона ускладнює процес засвоєння окремих видів ліків. Так людям з цукровим діабетом, під час прийому препаратів, що знижують рівень цукру в крові, не можна їсти вівсянку, оскільки препарат буде неефективний.

Червоне вино

Люди, які люблять іноді розслабитися і випити келих червоного вина і закусити сиром, і при цьому приймають ліки проти депресії, повинні бути обережні. У вині і сирі міститься велика кількість тираміну, який сприяє підвищенню кров’яного тиску, що може спровокувати інсульт.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *