Ці фактори сприяють різкому підвищенню рівня цукру у крові — будьте обережними з цими продуктами та звичками

Вони можуть завдати серйозної шкоди нашому здоров'ю.

Навіть якщо у вас немає діабету та рівень цукру у крові не виходить за межі норми, вам варто знати ці чинники, які можуть миттєво його підвищити. Якщо ж ваш цукор регулярно вищий за норму, вам варто бути особливо обережними та виключати різкі стрибки цукру у кров, інформує Ukr.Media.

Пропущений сніданок

Щоразу, коли ви пропускаєте сніданок, ви підвищуєте ризик розвитку у себе діабету другого типу. Саме вранішнє приймання їжі допомагає стабілізувати рівень цукру у крові протягом дня — до таких висновків прийшли автори дослідження, опублікованого у 2015 році у журналі "Public Health Nutrition". Інше дослідження, результати якого були представлені на зборах Ендокринного суспільства у 2018 році, показало, що вживання великої кількості їжі під час сніданку призводить до зниження ваги, поліпшення контролю за рівнем цукру у крові та знижує потребу в інсуліні. Тож щільний регулярний сніданок є обов'язковим, якщо ви хочете тримати рівень цукру під контролем.

Штучні підсолоджувачі

Якщо у вас є діабет другого типу, то штучні підсолоджувачі не підвищать ваш рівень цукру. Однак якщо ви здорові, то краще триматися від замінників цукру якомога далі: за даними Ендокринного суспільства, споживання низькокалорійних підсолоджувачів може сприяти розвитку метаболічного синдрому і фактично збільшувати ризик розвитку переддіабету і діабету 2 типу, особливо у людей, які страждають на ожиріння.

Жирна їжа

Ми звикли вважати найголовнішим фактором харчової небезпеки вуглеводи, однак дослідження показують, що вміст жиру також може впливати на рівень цукру у крові та бути одним з макроелементів, які зрештою його підвищують. Правда, це стосується у першу чергу людей з діагностованим діабетом другого типу. Так, дослідження, опубліковане у 2017 році у Міжнародному журналі наук про здоров'я, підтвердило зв'язок між споживанням жиру, діабетом 2 типу і порушенням толерантності до глюкози. Уся річ у тім, що жир уповільнює перетравлювання вуглеводів, а якщо пацієнт приймає інсулін, то він може досягти піку у невідповідний час — так вуглеводи не встигнуть перетравитися.

Чорна кава

Попри те, що більшість досліджень підтверджують, що регулярне вживання чорної кави допомагає у довгостроковій перспективі знизити ризик розвитку діабету другого типу, людям, які вже страждають на це захворювання, від кави краще відмовитися. Річ у тім, що у деяких людей рівень цукру у крові може бути дуже чутливим до кофеїну — і підвищуватися після кожної чашечки запашного напою.

Інфекційні захворювання

Речовини, які викидаються у кров під час грипу, застуди або запалення для боротьби з мікробами, можуть підняти рівень цукру. Тому, якщо ви захворіли, важливо більше пити: вода допомагає "вимити" зайву глюкозу і підтримати здоровий рівень цукру. Якщо ж ви страждаєте на діабет другого типу, обов'язково проконсультуйтеся з ендокринологом щодо безпечної поведінки на випадок хвороби: можливо, будуть потрібні більш часті аналізи або коригування дозування інсуліну.

Недолік сну

Якщо у вас підвищений цукор у крові, повноцінний здоровий сон також може бути ліками. Недолік сну призводить до підвищення рівня стресового гормону кортизолу, який підвищує резистентність до інсуліну і гіперглікемію.

Паління

Паління смертельно небезпечне, якщо у вас діабет: незалежно від типу захворювання, воно підвищує шанси на розвиток серйозних ускладнень — таких, як хвороби серця і нирок, втрата зору, ушкодження нервів і поганий кровообіг у ногах та ступнях.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *