Чому коли швидко їсти морозиво, або пити крижаний напій «заморожується мозок»

Цей термін має дуже просте пояснення.

Так кажуть про "холодний" головний біль, який виникає, коли ми їмо морозиво або ковтаємо крижаний напій дуже швидко. Науковий термін — сфенопалатинова гангліоневралгія. Це спосіб, за допомогою якого організм реагує на різке зниження температури в області піднебіння, інформує Ukr.Media.

Цей феномен відомий з XIX століття, але офіційне медичне визнання отримав лише в 1988 році. Дослідники, що вивчали це явище, прийшли до висновку, що причина "заморожування мозку" — вплив холоду на голову або рот.

"Заморожування мозку насправді є типом головного болю, який швидко виникає, але так само швидко й минає", — говорить доктор наук Дуейн Годвін з медичного центру Wake Forest. Коли ми випиваємо дійсно холодний напій або занадто швидко їмо морозиво, ми різко змінюємо температуру у задній частині горла, в місці, де проходять великі артерії. За словами Годвіна, мозок насправді не може відчувати біль, але холод викликає зміни в крові, і ці відчуття інтерпретуються як больові.

Відомо, що люди, які страждають від мігрені, частіше зіштовхуються із "заморожуванням". Крім того, виявилося, що "холодний" головний біль можуть відчувати спортсмени, що займаються зимовими видами спорту. "Вивчення цього типу головного болю допомагає нам дізнатися дещо нове про механізми головного болю і розробити найкраще лікування для пацієнтів", — підкреслює Годвін.

Чи є ліки проти "замерзання мозку"? Потрібно просто перестати їсти крижаний десерт. Також можна притиснути язик до піднебіння або випити що-небудь прохолодне, але не крижане, щоб нормалізувати температуру в роті. В якості профілактики лікарі радять їсти морозиво без поспіху, а також стежити, щоб холодна їжа не торкалася задньої частини піднебіння.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *