Традиції єврейської кухні мають дуже довгу та багату історію. Основні з них – відсутність свинини, обмежене використання спецій, багато тушкованих страв, а ще – багато овочів, бобових та риби у найрізноманітніших видах. Єврейські страви стали популярними у всьому світі, і ми вже зібрали для тебе добірку найкращих рецептів!
Зміст
1. Бабагануш із баклажанів
Ізраїльська варіація популярної близькосхідної закуски.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 3 ст. пасти тахіні, 1/2 лимона, 4 зубчики часнику, 2 ст.л. оливкової олії, спеції.
Приготування: Зроби в баклажанах проколи та запікання їх у духовці 35-40 хвилин при 200 градусах. Після чого викладіть запечені баклажани в пакет, дай їм там трохи охолонути і очисти від шкірки. Дрібно нарубай ножем м'якоть разом з часником, додай спеції, олію, лимонний сік та тахіні. Перемішай закуску і подавай.
2. Шакшука
Вже давно шакшука стала одним із найвідоміших яєчних сніданків.
Тобі знадобиться: 5 яєць, 1 ст. оливкової олії, петрушка, 1/2 цибулини, 1 зубчик часнику, 1 болгарський перець, 4 помідори, 2 ст.л. томатної пасти, 1 ч. л. зіри, 1 ч.л. паприки, сіль, цукор, спеції.
Приготування: Подрібни і злегка обсмажте цибулю з часником на олії. Всип нарізаний болгарський перець і смажу ще 5 хвилин. Додай помідори з томатною пастою, приправ за смаком і тушкуй разом ще 5-7 хвилин. Зроби в масі поглиблення та вбий у них яйця. Готуй шакшуку приблизно 10 хвилин під кришкою і в кінці – посип зеленню.
3. Єврейський хумус
Хумус можна приготувати із різних бобових, але в класичному рецепті використовується нут.
Тобі знадобиться: 180 г нуту, 4 зубчики часнику, 1 ч.л. зіри, 1 ч.л. паприки, спеції, сік 1/4 лимона, 1,5 ст. пасти тахіні, 6 ст.л. оливкової олії, 150 мл відвару від нуту.
Приготування: Замочіть нут на ніч, відваріть до готовності і залиште 150 мл відвару. Відправте всі інгредієнти в блендер і подрібніть хумус до однорідності.
4. Форшмак із оселедця
Ще одна єврейська закуска, яку полюбили у багатьох країнах світу.
Зараз читають:15 соусів для креветок, які ти захочеш приготувати
Тобі знадобиться: 2 оселедці, 2 цибулини, 1 яблуко, 4 яйця, 200 г батону, 1 ст.л. оцту, 4 ст.л. олії, спеції.
Приготування: Хліб замочіть у воді і потім трохи відіжміть. Відвари яйця, очисти яблуко, розроби оселедець на філе. Відправ всі інгредієнти в блендер і збий форшмак до однорідності.
5. Класичний фалафель
Фалафель можна подавати як окрему закуску або використовувати у домашній шаурмі.
Тобі знадобиться: 500 г нуту, 50 г петрушки, 20 г кінзи, 30 г м'яти, 7 зубчиків часнику, 80 г цибулі, 10 г паприки, 20 г кмину, 20 г коріандру, 10 г соди, 25 г кунжу,
Замочи нут на ніч, ретельно його промий, виклади одним шаром на рушник і дай просохнути. Відправ у блендер всі інгредієнти і збий масу до однорідності. Вологими руками сформуй кульки або коржі фалафеля. Обсмажити все маленькими порціями у фритюрі у великій кількості олії.
6. Єврейський цимес
Незвичайне солодке частування до чаю з моркви та сухофруктів.
Тобі знадобиться: 1 морква, 50 г чорносливу, 50 г кураги, 50 г родзинок, 1 ст.л. оливкової олії, 1 ст.л. меду, кориці.
Сухофрукти замочи на 15 хвилин в окропі, обсуши і наріж. Наріж моркву кружальцями і обсмаж її в маслі до м'якості. Додай мед і смажу ще трохи до карамелізації. Додай сухофрукти і трохи води, і протушкуй усе на середньому вогні. Посип готовий цимес корицею.
7. Медовий соус на основі тахіні
Універсальний єврейський соус до різних страв і закусок.
Тобі знадобиться: 150 г тахіні, сік 2 лимонів, 50 мл води, 2 зубчики часнику, 5 гілочок петрушки, сіль, 2 ст.л. меду.
Приготування: Подрібни часник, відіжміть сік з лимонів і відправ все, крім петрушки, в блендер. Перебий соус до однорідності і посип рубаною петрушкою.
8. Печиво Земела з корицею
Розсипчасте, хрумке, дуже ароматне – навіть діти будуть у захваті.
Тобі знадобиться: 250 г борошна, 125 г вершкового масла|мастила|, 1 ст.л. молока, 1 яйце, 0,5 ч.л. розпушувача, 120 г цукру, 1 ст. кориці.
Розітри м'яке вершкове масло, яйце і цукор до однорідності. Додай молоко, а потім борошно з розпушувачем. Вимішати тісто і відправ його на півгодини в холодильник під плівкою. Після чого тонко розкатай на пергаменті і наріж ромбами. Змішай ще ложку цукру з корицею і посип заготівлю. Випікай печиво 15-20 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
Зараз читають:10 простих рецептів свинячих реберець у мультиварці
9. Суфганійот
Класичні єврейські пончики, що готуються на Хануку.
Тобі знадобиться: 2 ч.л. сухих дріжджів, 120 мл води, 60 г цукру, 350 г борошна, 2 яйця, 50 г вершкового масла|мастила|, 0,5 ч.л. мускатного горіха, 400 г джему, цукрова пудра, олія.
Змішай дріжджі, ложку цукру і теплу воду, і залиш на 10 хвилин. Влий опару в просіяне борошно і додай м'яке вершкове масло, яйця, мускатний горіх і цукор, що залишився. Вимішайте тісто до однорідності і залиште його на 1 годину в теплі.
Розкатай тісто в пласт 6-7 мм завтовшки і наріж кружальцями. Залиш їх під рушником ще на 20-25 хвилин. Порціями обсмаж пончики у фритюрі у великій кількості олії. За допомогою кондитерського мішка наповни їх джемом і потім посип цукровою пудрою.
10. Фарширована риба
Для цього рецепту ідеально підійде, наприклад, великий короп.
Тобі знадобиться: 3 коропа, 3 яйця, 200 г білого хліба, 2 л води, 4 моркви, 4 цибулини, 1 буряк, спеції.
Приготування: Наріж рибу на порційні шматки і дістань м'ясо так, щоб залишилася ціла шкіра. Видали з м'яса кістки і відклади їх убік. Пропусти рибне м'ясо, цибулю та розмочений у воді хліб через м'ясорубку.
Приправ фарш, додай яйця і перемішай. Виклади у велику каструлю рибні кістки та крупно нарізані овочі. Наповнить рибну шкіру фаршем, але не дуже щільно. Виклади шматки туди ж, і залий водою за рівнем риби.
Доведи до кипіння і туші близько 1 години до готовності – приблизно доти, доки не випарується половина бульйону. Виклади готову рибу на блюдо, полів процідженим бульйоном і відправь на ніч у холодильник.
11. Єврейський суп із курки з локшиною
Дуже ситний курячий суп із доступних продуктів.
Тобі знадобиться: 1 курка, 2 л води, 60 г локшини, 1 цибулина, 1 цибуля-порей, 2 моркви, 1 ріпа, 40 г селери, 10 г петрушки, спеції.
Залий курку водою і доведи до кипіння. Додай усі овочі, стебла петрушки та спеції для бульйону. Вари 1 годину на слабкому вогні, дістань курку та зніми з неї м'ясо. Кістки поверну назад у бульйон і вари ще півтори години. Процідити бульйон, знову довести до кипіння, додати в нього курку і локшину, і проварити до готовності локшини.
Зараз читають:20 найсмачніших рецептів картопляного пюре
12. Латкес
Оригінальні єврейські драники подають зі сметаною та червоною ікрою.
Тобі знадобиться: 1 кг картоплі, 80 г жирної сметани, 80 г борошна, сіль.
Натрій картоплю на середній тертці, відкинь її на друшляк і залиш стікати на півгодини. Додай сметану та борошно. Обсмажити латкес як звичайні драники на сковороді по 1-2 хвилини з кожного боку. Виклади їх у форму і відправте на 7-10 хвилин у духовку при 100 градусах.
13. Хамін
Класичне печеня готується цілу ніч, так що пропонуємо трохи спрощений рецепт.
Тобі знадобиться: 1/2 склянки нуту, 1/2 склянки червоної квасолі, 1/2 склянки сочевиці, 1/2 склянки рису Басматі, 1-1,5 кг телятини, 2 ріпи, 1/2 гарбуза, 4 цибулини-шалот, 1 головка часнику, 30 г вершкового масла|мастила|, спеції.
Приготування: Замочі нут, квасоля та сочевицю на ніч. Крупно наріж телятину і обсмаж її на вершковому маслі. Приправ, влий трохи води і злегка протушкуй. Розріж шалот навпіл, а гарбуз – наріж кубиком. Часник розділи на часточки, але не очищай, а лише злегка роздави їх. Виклади овочі та бобові у форму для запікання, зверху додай м'ясо та ще шар бобових з овочами. Залий водою та відправь на 5-6 годин у духовку при 120 градусах. За півгодини до кінця приготування – засип промитий рис.
14. Ліки
Єврейська варіація найсмачнішого медового пирога.
Тобі знадобиться: 200 г рідкого меду, 70 г цукру, 170 г житнього борошна, 1 апельсин, 1 ч.л. кориці, 1 ч. л. соди, 0,5 ч. л. меленого імбиру, 2 яйця, 2 ст. рослинного масла.
Змішай всі сухі інгредієнти. Окремо змішай яйця з олією, медом, апельсиновим соком та цедрою. З'єднай обидві маси, виклади тісто у форму і випікай 40 хвилин у духовці при 180 градусах.
15. Фаршировані курячі шийки
Справді незвичайна страва, яку варто скуштувати.
Тобі знадобиться: 1 кг курячих шийок, 500 г курячої печінки, 2 ст. борошна, 1 цибулина, 30 г жиру, 150 мл курячого бульйону, спеції.
Приготування: Вимий курячі шийки і обережно дістань з них кістки. Злегка обсмажити борошно на будь-якому жирі. Окремо обсмаж дрібно нарізану цибулю та курячу печінку, додай туди борошно, перемішай начинку, приправ та наповни нею шийки. Зашити їх з двох сторін і відварити в курячому бульйоні протягом 30-40 хвилин.
Джерело: dietcenter.com.ua