Брокколі, яку десятиліття називали суперфудом, виявилася прихованою загрозою.
Журнал Immunity (2024) опублікував дані: гойтрогени в цьому овочі пригнічують функцію щитовидної залози у 15% людей, знижуючи вироблення антитіл.
“Це як відключити сигналізацію організму”, – пояснює імунолог доктор Ерік Тополь .

Реальні історії
Маргарет , 42 роки: «Їла брокколі на пару 5 разів на тиждень – хворіла кожні два тижні. Лікар виявив гіпотиреоз».
Шеф-кухар Гордон Рамзі : «Готуйте брокколі з куркумою – це нейтралізує шкоду. Мої діти люблять цю страву!».
Безпечні альтернативи
Спаржа містить інулін, який живить корисні бактерії кишечника.
Брюссельська капуста – джерело вітаміну С та антиоксидантів.
Цвітна капуста багата індол-3-карбінолом, що захищає від гормональних збоїв.
Сенсаційне відкриття
Проростки броколі містять сульфорафан, що вбиває ракові клітини.
“Все залежить від способу приготування!” – Наполягає доктор Річард Белів'ю . Його рецепт: обсмажте броколі з часником та лимоном – кислота нейтралізує гойтрогени.
Порада від нутриціолога
«Не виключайте броколі повністю. 2-3 порції на тиждень безпечні, якщо немає проблем із щитовидкою», — каже Ганна Майєрс , авторка книги «Їжа як ліки».
Читайте також
- Якщо це прийматимете щодня, сповільніть старіння. Вчені так кажуть
- Чому шампунь викликає облисіння? Ось що використовують зірки Голівуду