Спіруліна © depositphotos.com
Суперфуди – це мега-корисні продукти, які необхідно вводити в раціон тим, хто прагне надовго залишатися здоровим. До суперфудів сьогодні відносять: ягоди годжі і асаї, чай матча, насіння чіа і кіноа, амарант, спіруліну і хлорелу та інші БАДи. Всі ці продукти – дорогі, до того ж не завжди можна бути впевненою в їх натуральності та якості. У той же час фахівці зі здорового харчування стверджують, що багато суперфудів замінні більш доступними продуктами. tochka.net розповість, як заощадити гроші на суперфудах.
Суперфуд і їх користь для людини
Суперфуди в першу чергу відносяться до БАДів, а значить – повністю замінити ними звичні продукти харчування не можна. Важко заперечувати, що в суперфудах підвищений вміст білка, амінокислот, антиоксидантів, вітамінів і мінералів, але вживати виключно БАДи – небезпечно для здоров’я. Підвищена концентрація корисних речовин в організмі – гіпервітаміноз, негативно впливає на роботу печінки і підшлункової залози. Помірне вживання суперфудів додасть життєвих сил, з їх допомогою можна збільшити опірність організму хворобам, поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту і стан шкіри і волосся.
- Ягоди годжі
Користь. Високий вміст в ягодах годжі вітамінів А і С, а також каротиноїдів, флавоноїдів, антиоксидантів. Годжі корисні для зміцнення імунітету, охочим схуднути, діабетикам. Добова доза – 1 ст.л. на день, продукт добре насичує. Калорійність на 20 г – 70 ккал, білка – 2,9 г, вуглеводів – 12,8 г, харчових волокон – 2,6 г.
Чим замінити. В’ялена журавлина – дешевше ягід годжі в кілька разів, але має аналогічні антиоксидантними властивостями, підвищує імунітет. До того ж регулярне вживання журавлини запобігає інфекцію сечовивідних шляхів. Журавлину використовують сушеною, роблять з ягід чай, морс, соуси.
Ягоди годжі також можна замінити калиною. Вона підвищує імунітет, поліпшує травлення, очищає від солей важких металів, токсичних речовин, продуктів розпаду і “поганого” холестерину.
Обліпиха також багата жиро-і водорозчинними вітамінами, жирними кислотами і каротиноїди, як і ягоди годжі. Ця культура допоможе поліпшити зір, збереже еластичність і пружність шкіри.
Ягоди годжі
© depositphotos.com
- Ягоди асаї
Користь. Родом з Бразилії, де їх називають “ягодами краси”. Асаї – джерело амінокислот і жирних кислот, антиоксидантів. Ягоди асаї підвищують енергію, прискорюють метаболізм, нормалізують рівень цукру в крові, уповільнюють процеси старіння. Калорійність в 100 г – 247 ккал, білка – 0,7 г, вуглеводів – 36,4 г, харчових волокон – 1,7 г.
Чим замінити. Схожість за складом з ягодами асаї має шипшина. Плоди містять велику кількість вітаміну С, а також вітамін В1, В2, К, Р, Е, дубильні речовини і пектин, калій, залізо, марганець, фосфор, кальцій і магній. П’ють чай або відвар з шипшини. Замінити ягоди асаї також можна чорницею, чорною смородиною, малиною, ожиною, чорницею, чорноплідною горобиною, шовковицею.
Ягоди асаї © depositphotos.com
- Чай матча
Користь. В матча міститься велика кількість антиоксидантів. Їх в 137 разів більше, ніж в звичайному зеленому чаї, і в 60 разів більше, ніж в шпинаті, броколі, імбирі, чорниці. Особливо цінними є в матча є катехіни, які здатні протистояти раковим клітинам. Міститься в матча і L-Теанін, завдяки якому виробляється дофамін і серотонін. Матча прискорює метаболізм, а значить сприяє схудненню. Калорійність в 10 г сухого порошку: 31 ккал, білка – 2,5 г, вуглеводів – 5,11 г.
Чим замінити. Звичайний зелений чай хоч і не має в своєму складі велику кількість антиоксидантів і катехінів, але не менш корисний. Чайне листя абсорбують свинець з навколишнього середовища, і якщо після заварювання листя зеленого чаю викидаються, матча потрапляє в організм повністю.
Чай матча © depositphotos.com
- Насіння чіа
Користь. Багате жирними кислотами Омега-3, клітковиною, білком, вітамінами і мінералами (магній, фосфор). Чіа забезпечують профілактику серцево-судинних і онкологічних захворювань, нормалізують стан нервової системи, блокують запальні процеси в організмі, зменшують ступінь тривожності і підвищують активність мозку. Денна норма – не більше 25 г. Калорійність в 25 г – 132 ккал, білка – 5,3 г, жирів – 7,8 г, вуглеводів – 9,3 г.
Чим замінити. Меленим в порошок насінням льону. Вони містять ті ж жирні олії і кислоти (корисні Омега-3), вітамін А і ферменти. Льон, як і чіа, – джерело рослинного білка.
Також близьке за складом з чіа насіння кунжуту. В кунжуті немає Омега-3, зате він заряджає організм антиоксидантами, магнієм і знижує рівень холестерину. Насіння кунжуту додають в супи, салати, каші, смузі.
Семена чіа © depositphotos.com
- Кіноа
Користь. Це псевдозернова культура, не містить глютену. У складі кіноа – повний профіль амінокислот, велика кількість білка, а також марганцю, магнію, фосфору (може змагатися з рибою), міді, заліза, цинку, Омега-3 і клітковини. Кіноа корисна для кісток, серця і судин, травлення, при анемії і діабеті. Калорійність в 100 г готової каші – 120 ккал, білка – 4,4 г, жирів – 1,9 г, вуглеводів – 18,5 г, харчових волокон – 2,8 г.
Чим замінити. Замість кіноа можна їсти гречку, а також пшеничну кашу. В останній білка всього на 1 г менше, ніж в кіноа, пшоно містить клітковину. Гречка схожа на кіноа за вмістом білків, жирів і вуглеводів, по насиченості іншими корисними компонентами. Ні гречка, ні пшенична каша не містять глютену.
Також близький за складом до кіноа нут, в якому відсутній глютен, а клітковини і рослинного білка навіть більше. З нуту готують хумус, салати, супи, гарнір.
Кіноа © depositphotos.com
- Амарант
Користь. У зернах амаранту містяться ненасичені жирні кислоти, кальцій, магній, фосфор, залізо, вітаміни B1, В2, C, E, Д. В амаранті багато лізину – корисної амінокислоти, яка бере участь в синтезі колагену, а також ненасичені вуглеводню сквалена, що підвищує імунітет, перешкоджає старінню. У продажу можна знайти зерна амаранту, амарантове масло, амарантового борошно. Калорійність в 100 г готової каші – 102 ккал, білка – 3,8 г, вуглеводів – 16,6 г, харчових волокон – 2,1 г.
Чим замінити. По суті, амарант цінується за високий вміст лізину. Цю амінокислоту можна знайти в гречці, квасолі і нуті, рибі сімейства лососевих і морепродуктах.
Амарант © depositphotos.com
- Мака
Користь. Перуанську маку вважають афродизіаком, а значить вона підсилює статеву функцію, допомагає уникнути безпліддя, нормалізувати гормональний баланс. Це коренеплід, який містить велику кількість вітамінів і мікроелементів, серед них: кальцій, фосфор, мідь, калій, залізо, цинк і комплекс амінокислот. Мака відновлює кісткову структуру, зір, нормалізує роботу нервової системи, зміцнює імунітет. Денна норма – 1 ч.л. порошку, частіше маку вживають у вигляді таблеток. Калорійність в 10 г – 29 ккал.
Чим замінити. Заморську маку можна замінити кедровими горішками, в яких багато вітамінів Е і Р, що розщеплюють жири. Також вони багаті фосфором, йодом і цинком. В кедрових горіхах міститься багато білка, досить з’їдати 1 ст.л. і будете почувати небувалий приплив енергії.
- Спіруліна
Користь. Спіруліна – це зелена водорість, багата вітамінами групи В, зокрема В12 (в 1 ст.л. – 300% денної норми). У спіруліні в надлишку представлені багато вітаміни і мікроелементи, немає в ній тільки вітаміну С. Білка в водорості міститься в два рази більше ніж в м’ясі, і в три рази більше ніж в бобових. Спіруліна корисна вагітним і годуючим, при проблемах з щитовидною залозою, шлунково-кишкового тракту, при простатиті, використовують для схуднення. Вживають у вигляді порошку або таблеток. Калорійність в 10 г – 20 ккал, білка – 6,8 м
Чим замінити. Альтернатива – морська капуста. На відміну від спіруліни, вона не прісноводна, а морська, тому вживаючи її, людина забезпечує собі добову потребу в йоді. Морська капуста також містить цинк і селен, антиоксиданти.
Спірулина © depositphotos.com
- Хлорела
Користь. Як і спіруліна, хлорела – це водорість. Вона – найцінніше джерело вітамінів (А, В1, В2, В6, С, К, PP, Е, пантотенової кислоти, фолієвої кислоти, біотину), а також мікро- і макроелементів: кальцію, фосфору, магнію, калію, міді, заліза, сірки, цинку, кобальту. Хлорелла зміцнює імунну систему (природний антибіотик), нормалізує артеріальний тиск і рівень холестерину в крові, очищає організм від токсинів, виступає потужним антиоксидантом, прискорює метаболізм. Випускається у вигляді порошку і таблеток. Калорійність в 10 г – 34 ккал, білка – 6,1 м
Чим замінити. Нерідко хлорелу рекомендують замінити спіруліною, але це різні за складом водорості і не є взаємозамінними. Оскільки в хлорелі багато хлорофілу, її можна замінити вітграссом. Також як і хлорела, виводить токсини і важкі метали, бореться з алкогольною інтоксикацією імбир і селера.
Хлорела © depositphotos.com
- Вітграсс
Користь. По суті, це паростки пшениці. До складу вітграсса входить хлорофіл (70%) – кращий в світі енергетик, вітамін Е та інші антиоксиданти, клітковина, амінокислоти – триптофан, фенілаланін і лізин, натуральні імуномодулятори. Денна порція – 30 мл. Калорійність в 30 мл – 59 ккал, білків – 2,3, вуглеводів – 12,4 г.
Чим замінити. Петрушка не поступається вітграссу в корисності. Вона багата на вітаміни С, А, В, В2, калієм і залізом. Сік петрушки містить хлорофіл, залізо і кальцій.
Вітграсс © depositphotos.com
Раніше ми розповідали, що таке кетогенна дієта і як вона допоможе схуднути швидко.
Джерело: lady.tochka.net