Заготівлі супу харчо значно допоможуть заощадити час на приготуванні обіду. Достатньо лише відправити вміст банки в киплячий бульйон або воду, проварити 10-15 хвилин і наприкінці довести до смаку спеціями, зеленню чи іншими улюбленими добавками. Бери собі на замітку наші 8 перевірених рецептів!
Зміст
1. Суп харчо зі сливами, горіхами та рисом на зиму
Дуже насичений смак і легко готується.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 750 г цибулі, 300 г слив, 80 г рису, 150 г волоських горіхів, 100 г часнику, 2 гострих стручкових перцю, 1 пучок кінзи, 150 мл олії, 4-5 ст. оцту, 3 ст. цукру, 1,5 ст. солі, 2 ч. л. хмелі-сунелі, сіль, спеції.
Приготування: Очисти та подрібни помідори в пюре. Дрібно наріж і обсмаж цибулю в олії, додай до неї подрібнений гострий перець, хмелі-сунелі та інші спеції на смак, обсмаж ще 1 хвилину.
Залий зливу невеликою кількістю води, провар до м'якості і перетрі через сито. Горіхи обсмажити на сухій сковороді та порубі. Змішай помідори, сливи і цибулю, доведи до кипіння і уваривай заготовку, що вийшла, близько 1 години на слабкому вогні – вона повинна уваритися приблизно вдвічі.
Всип промитий рис, цукор та сіль. Провари ще 20 хвилин і потім додай подрібнений часник, кінзу та горіхи. Ще через 15-20 хвилин влий оцет, перемішай і закатай харчо на зиму в стерилізовані банки.
2. Суп харчо без рису на зиму
Рис – не обов'язковий інгредієнт класичного харчо, тому цілком можеш обійтися і без нього.
Зараз читають:20 найкращих рецептів свинини на мангалі
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 500 г цибулі, 400 г слив, 150 г волоських горіхів, 1 перець чилі, 1 головка часнику, 80 г петрушки або кінзи, 200 мл олії, 150 мл оцту, 2 ст.л. цукру, 2 ст. солі, 2 ст. хмелі-сунелі, спеції.
Приготування: Залийте сливи водою, проваріть 10 хвилин, злийте відвар і перетріть плоди через сито, щоб прибрати шкірку і кісточки. Залий помідори окропом, очисти та блендером подрібни їх до однорідності.
Подрібни цибулю та перець чилі, обсмаж їх до м'якості і змішай з помідорами та сливою. Доведи заготовку до кипіння і варіть 40 хвилин на слабкому вогні. Через 20 хвилин додай олію, цукор, сіль та всі спеції.
Наприкінці варіння всип подрібнені горіхи, зелень та часник. Проварити ще 20 хвилин і за 5 хвилин до кінця готування – влий оцет. Захід харчо в стерилізовані банки на зиму.
3. Суп харчо з яловичиною на зиму
Для приготування супу з цієї заправки – достатньо лише додати воду та рис.
Тобі знадобиться: 1,5 кг яловичини, 2 помідори, 2 моркви, 2 цибулини, 200 г соусу ткемалі, 50-60 г томатної пасти, 100 г волоських горіхів, 20 г часнику, 1 перець чилі, 100 мл 2 олії. хмелі-сунелі, сіль, мелений коріандр, спеції.
Приготування: Наріж яловичину невеликими шматочками та обсмаж її до рум'яної скоринки на сильному вогні. Влий масло, що залишилося, зменш вогонь, додай подрібнені овочі і туші все разом ще 15 хвилин.
Після чого додай ткемалі, томатну пасту, подрібнені горіхи, часник, чилі та всі спеції. Туші 15-20 хвилин, при необхідності підливаючи воду. Закатай харчо в стерилізовані банки і зберігай у темному прохолодному місці.
4. Суп харчо без слив на зиму
Можеш використовувати соус ткемалі вже потім, у процесі приготування супу із заготівлі.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 1 кг цибулі, 100 г рису, 150 г волоських горіхів, 2 перцю чилі, 3 пучки різної зелені, 100 г часнику, 200 мл олії, 6 ст.л. солі, 4 ст. цукру, 2 ст. солі, 2 ч. л. хмелі-сунелі, спеції.
Зараз читають:Сирна запіканка без манки: 20 швидких та бюджетних рецептів
Приготування: Очисти та пропусти помідори через м'ясорубку. Подрібни та обсмаж цибулю з чилі в маслі до м'якості. Змішай цю засмажку з помідорами, доведи до кипіння та протушкуй 1 годину на слабкому вогні.
Виклади промитий рис, подрібнені горіхи, цукор, сіль та спеції, і туши ще 20 хвилин. Додай рубану зелень, часник та оцет, готуй ще 15 хвилин і закатай харчо в стерилізовані банки на зиму.
5. Суп харчо без волоських горіхів на зиму
Рецепт спеціально для тих, хто не любить горіхи у перших стравах.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 600 г цибулі, 100 г часнику, 1-2 гострі червоні перці, 1 пучок петрушки або кінзи, 100 мл рослинної олії, 3 ст.л. оцту, 2 ст.л. цукру, 1 ст. солі, 1 ст. хмелі-сунелі, 1 ч.л. паприки, спеції.
Приготування: Очисти та подрібни помідори в пюре. Дрібно наріж і обсмаж цибулю з гострим перцем та спеціями до м'якості. Залий засмажку томатним пюре, доведи до кипіння і проварити 40 хвилин на слабкому вогні.
Після чого влий олію, додай сіль, цукор і ще трохи спецій за потребою. Проварити заготівлю ще 20 хвилин. За цей час дрібно порубай зелень з часником. Відправ все це в харчо, провари ще 20 хвилин і за 5 хвилин до кінця готування – влий оцет. Захід харчо в стерилізовані банки на зиму.
6. Суп харчо з морквою на зиму
Зазвичай у класичному харчо немає моркви, але тут вона дуже доречна.
Тобі знадобиться: 1,5 кг помідорів, 800 г моркви, 800 г цибулі, 200 г рису, 200 г волоських горіхів, 1-2 головки часнику, 1 гострий червоний перець, 100 г зелені, 200 мл рослинної олії, 200 мл. хмелі-сунелі, цукор, спеції.
Приготування: Очисти та пропусти помідори через м'ясорубку або перебий блендером. Подрібни цибулю, натрій моркву і обсмаж їх в маслі до м'якості. Додай помідори та хмелі-сунелі, доведи до кипіння і протушкуй заготовку 15 хвилин.
Зараз читають:Голландські вафлі: 6 найсмачніших рецептів приготування
Потім влий 2-3 склянки води, виклади решту інгредієнтів, крім оцту, і протушкуй харчо ще 40 хвилин на слабкому вогні. Влий оцет і закатай суп у стерилізовані банки.
7. Суп харчо з соусом ткемалі на зиму
Замість свіжих злив також можна використовувати готовий соус.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 800 г цибулі, 150 г рису, 250 г соусу ткемалі, 150 г волоських горіхів, 100 г часнику, 2 гострих червоних перцю, 1 пучок кінзи, 150 мл олії, 5 ст. оцту, 3 ст. цукру, 1,5 ст. солі, 2 ч. л. хмелі-сунелі, сіль, спеції.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю до золотистості. Відправ до нього дрібно нарізаний гострий перець з хмелі-сунелі та спеціями, і смажу ще 2 хвилини. Очисти та пропусти помідори через м'ясорубку. Змішай томат із засмажкою, доведи до кипіння і протушкуй 45-60 хвилин на слабкому вогні.
Додай соус ткемалі, промитий рис, цукор, сіль та спеції. Ще через 20 хвилин виклади подрібнені горіхи, часник та зелень у харчо. Ще через 15 хвилин влий укус, провари суп останні 5 хвилин і заходи в стерилізовані банки.
8. Заправка для супу харчо на зиму
Зовсім мінімалістичний рецепт харчо – без горіхів та слив.
Тобі знадобиться: 3 кг помідорів, 800 г моркви, 800 г цибулі, 2 склянки рису, 1 склянка олії, 2 ст.л. хмелі-сунелі, цукор, сіль, спеції.
Приготування: Дрібно наріж цибулю, натрій моркву і обсмаж їх до м'якості. Очисти та пропусти помідори через м'ясорубку. Змішай томат із овочами, доведи до кипіння і протушкуй близько 30 хвилин. Після чого додай промитий рис і всі інгредієнти, що залишилися. Знову доведи до кипіння, протушкуй харчо 20-30 хвилин на слабкому вогні і закатай у стерилізовані банки.
Джерело: dietcenter.com.ua