Здоров’я – це найцінніший скарб, який ми маємо, але часто не цінуємо його належним чином, поки не зіткнемося з хворобами чи іншими проблемами. Одним із ключових показників стану нашого організму є рівень холестерину. Багато хто чув про нього, але не всі розуміють, що це таке і чому важливо стежити за його рівнем. Насправді це дуже серйозне питання. Існують різні методи профілактики та контролю холестерину, включаючи БАДи і вітаміни для зниження холестерину, які можна знайти на сайті компанії Yotsuba Japan.
Що таке холестерин?
Жироподібна речовина (ліпід), яка є життєво необхідною для нашого організму – це холестерин. Він входить до складу клітинних мембран, бере участь у виробленні гормонів, таких як естроген і тестостерон, вітаміну D і жовчних кислот, необхідних для травлення. Наш організм самостійно виробляє більшу частину необхідного холестерину, переважно в печінці. Решта надходить з їжею, головним чином з продуктів тваринного походження, а саме з м’ясом, молочними продуктами та яйцями. Холестерин не розчиняється у крові, тому для транспортування по організму він “упаковується” в спеціальні білкові оболонки, які називаються ліпопротеїдами.
Види холестерину
Існує два основних типи ліпопротеїнів, які переносять холестерин:
Чим небезпечний високий рівень холестерину?
Підвищений рівень “поганого” холестерину, тобто ліпопротеїдів низької щільності є одним з основних факторів ризику розвитку атеросклерозу – хронічного захворювання, при якому на стінках артерій утворюються атеросклеротичні бляшки. Вони можуть призвести до:
Що впливає на рівень холестерину?
На рівень холестерину впливає безліч факторів, деякі з яких ми можемо контролювати, а інші – ні. До неконтрольованих факторів відносяться:
- Спадковість: генетична схильність може впливати на те, як організм виробляє і переробляє холестерин.
- Вік: з віком рівень холестерину, як правило, підвищується.
- Стать: у чоловіків рівень холестерину зазвичай вищий, ніж у жінок до менопаузи.
Чинники, які ми можемо контролювати:
- Харчування: вживання великої кількості насичених жирів, які містяться в жирному м’ясі, молочних продуктах з високим вмістом жиру й випічці, і трансжирів, які є в деяких оброблених продуктах та маргарині, підвищує рівень “поганого” холестерину.
- Фізична активність: регулярні фізичні вправи допомагають підвищити рівень “хорошого” холестерину і знизити рівень “поганого”.
- Вага: надмірна вага або ожиріння сприяють підвищенню рівня холестерину.
- Куріння: куріння знижує рівень “хорошого” холестерину і пошкоджує стінки судин, сприяючи розвитку атеросклерозу.
- Деякі захворювання: цукровий діабет, гіпотиреоз, що означає знижену функцію щитоподібної залози, та деякі захворювання печінки й нирок можуть призводити до підвищення рівня холестерину.
Як знизити рівень «поганого» холестерину?
Зниження рівня “поганого” холестерину – це комплексний процес, який включає зміну способу життя і, в деяких випадках, медикаментозне лікування. Основні рекомендації включають:
- Здорове харчування: обмеження споживання насичених жирів і трансжирів, збільшення споживання розчинної клітковини, яка міститься в овочах, фруктах, бобових, вівсянці, вживання продуктів, багатих омега-3 жирними кислотами, якими багаті жирна риба, лляне насіння й волоські горіхи.
- Регулярні фізичні вправи: щонайменше тридцять хвилин помірної інтенсивності занять три – чотири рази на тиждень.
- Підтримка здорової ваги.
- Відмова від куріння.
- Контроль рівня цукру в крові. Це стосується людей, які хворіють на діабет.
БАДи для зниження холестерину
У деяких випадках, крім зміни способу життя, лікар може рекомендувати приймання біологічно активних добавок (БАДів) для зниження холестерину. Вони можуть допомогти збалансувати рівень ліпопротеїдів низької та високої щільності. Та слід пам’ятати, що БАДи не є заміною ліків, призначених медиками, і перед їх застосуванням необхідно проконсультуватися з фахівцем.
Джерело: dietcenter.com.ua