Що готують на Різдво: перелік страв (печиво, кутя, птиця), рецепти покроково

З давніх часів Різдво було головним святом року. Закінчувався строгий пост, який наказував дотримання меню з пісних страв і забороняв веселощі. Люди чекали свята і готувалися до нього. Наступні за Різдвом 12 днів вважалися святими в честь 12 апостолів. Звідси і пішла традиція готувати на Різдво 12 страв.

Зміст

  • Салати
  • Салат Полонинський
  • Винегрет
  • Основні страви
  • Кутя
  • Різдвяний гусак з кислою капустою
  • Капусняк
  • Овочеве рагу
  • Пиріг з капустою і грибами
  • Вареники з картоплею
  • Запечені яблука з медом і горіхами
  • Святкова курка з апельсинами
  • Порося з гречаною кашею
  • Голубці
  • Качка з яблуками
  • Рулети
  • Рулети зі свинини з грибами
  • Курячий рулет
  • Десерти
  • Ізюмний торт
  • Кекс з родзинками і цукатами
  • Пряниковий будиночок
  • Пиріг з яблуками
  • Рогалики з ваніллю
  • Трюфелі з чорної квасолі
  • Соління
  • Холодець
  • Напої
  • Компот з сухофруктами
  • Збитень
  • Салати

    Закусочний стіл найчастіше складається з овочевих або м’ясних салатів, але можна приготувати і закуски з скумбрії.

    Салат Полонинський

    Технологія приготування салату така:

  • Помідор нарізати тонкими скибочками, огірок і ½ болгарського перцю – соломкою, білокачанну капусту (70-100 г) нашаткувати. Все перемішати, додавши на кінчику ножа спеції (коріандр, паприку, чорний мелений перець).
  • Приготувати маринад для цибулі, змішавши в емальованій посудині 50 мл води, 2 ст. л. оцту (9%) і 1 ст. л. цукру.
  • Цибулю, нарізану кільцями, помістити на 20 хвилин в маринад, потім вийняти, віджати, додати в салат і перемішати.
  • Приготувати заправку, змішавши 1 ст. л. соєвого соусу з 2 ст. л. рослинної олії.
  • Присмачити салат заправкою.
  • @ сабодошевська

    Винегрет

    Щоб приготувати цей салат, необхідно відварити буряк, картопля, морква і квасоля. Нарізати овочі дрібними кубиками і перемішати. Потім додати подрібнений ріпчаста цибуля, квашену капусту і присмачити олією. Квасоля можна замінити зеленим горошком. Готовий салат посолити і поперчити. Кількість овочів залежить від того, на скільки персон готується страва.

    Основні страви

    Набір основних страв на різдвяному столі може відрізнятися, але незмінними завжди залишаються:

    • вареники або голубці;
    • кутя;
    • капусняк;
    • качка або гусак;
    • холодець.

    Кутя

    Кутя – головна страва різдвяного столу. Щоб її приготувати, треба:

  • Взяти 2 ст. пшениці, добре промити в холодній воді і, налив чистої води в співвідношенні 2: 1, поставити варитися на 40 хвилин. Через 20 хвилин після початку варіння додати сіль (за смаком). Готову пшеницю промити холодною водою.
  • 1 ст. маку промити, залити окропом на 15 хвилин з розрахунку 70 мл води на 100 г зерен, потім поставити на слабкий вогонь і томити 30 хвилин (поки вся рідина не вбереться). Готовий мак зняти з вогню і накрити кришкою. Коли мак охолоне, пересипати його в ступу, додати 2-3 ложки цукру і добре перетерти.
  • 1 ст. ядер волоських горіхів підсушити на сковороді протягом 5 хвилин, дати охолонути і подрібнити.
  • 1 ст. родзинок промити і залити гарячою водою на 15 хвилин.
  • Готові інгредієнти зібрати в глибоку чашу. На дно помістити пшеницю, потім висипати мелені горіхи, додати родзинки (без води), мак з цукром.
  • Все полити рідким медом і добре перемішати.
  • @nataha_bakulinaa

    Різдвяний гусак з кислою капустою

    Щоб блюдо вийшло смачним, гусак повинен бути не морозивом і досить жирним. Гусячу тушку ріжуть на дрібні шматочки (порції). Жир теж подрібнюють, поміщають в підготовлену форму для смаження, растопляют (шкварки видаляють) і обсмажують на ньому шматки птиці до появи золотистої скоринки. Поки м’ясо смажиться, нарізати півкільцями 2 цибулини і 150 г бекону. Підсмажене м’ясо перекладають в інший посуд, а в останньому жиру обсмажують цибулю і бекон (5 хвилин) і знімають з вогню.

    Потім форму рівномірно заповнюють 1 кг квашеної капусти, додають по 10 шт. ялівцевих ягід і горщиків перцю, зверху укладають шматки птиці, все заливають 2 ст. підсоленої води і запікають у духовці при температурі 170 ° С протягом 2,5 години.

    Капусняк

    Капусняк – перша страва, яку готують за такою технологією:

  • 2 ст. квасолі замочити на ніч.
  • Взяти по 2 цибулини і моркви, дрібно нарізати і підсмажити на олії.
  • У каструлю, до половини наповнену підсоленою водою, додати 1 качан нашаткованої свіжої капусти і стільки ж за обсягом квашеної, квасоля, 500 г очищених і нарізаних грибів і варити 1 годину.
  • Додати 4 натерті на дрібній тертці картоплини і варити ще 30 хвилин.
  • Покласти 500 г томату і нарізану зелень і потримати на вогні ще хвилин 10.
  • @linkova_nastya

    Овочеве рагу

    Технологія приготування овочевого рагу включає наступні кроки:

  • 800 г свинячого м’яса помити, порізати на дрібні шматочки (3-4 см) і протягом 15-20 хвилин обсмажити на соняшниковій олії.
  • М’ясний напівфабрикат рівномірно розкласти по глиняним горщикам (6-8 шт.).
  • Приготувати овочі: 8-9 картоплин, 2 кабачка, 3 томата, 3-4 зубчики часнику. Картопля і кабачки помити, почистити, нарізати на шматочки по 3-4 см, помідори нарізати тонкими кільцями, часник дрібно порубати. Підготовлені овочі розкласти по горщикам.
  • Кожну порцію посолити, поперчити, додати по 1 лавровому листу і по 2 горошини запашного перцю.
  • 150 г сиру натерти на тертці і розподілити по горщикам.
  • У кожен горщик додати по 100 г води і поставити в розігріту до 180 ° С духовку на 2 години.
  • Зараз читають:Різниця між білою і червоною квасолею

    Пиріг з капустою і грибами

    Рецепт пирога і процес приготування прості:

  • Взяти 1 кг підберезників, помити, почистити, нарізати і обсмажити в 2 ст. л. рослинного масла протягом 7 хвилин.
  • ½ кг капусти нашаткувати і смажити до напівготовності в 2 ст. л. рослинного масла, попередньо посоліть і поперчіть.
  • З’єднати гриби і капусту, всю масу перемішати.
  • Деко вистелити папером для випічки, зверху покласти злегка розкатаний готовий лист дріжджового тіста (1 кг).
  • Викласти начинку.
  • Зверху прикрасити шматочками тіста (смужками або трикутниками).
  • Пиріг змастити жовтком і поставити в духовку (180 ° С) на 30 хвилин.
  • @ prostye_recepty06

    Вареники з картоплею

    Приготування вареників з начинкою включає 3 етапи:

  • Замішування тіста. Яйце збивають в склянці, додаючи 1 ст. води і сіль. Борошно (2 ст.) Висипають у посуд з широким дном, повільно вливають рідина і починають вимішувати протягом 15 хвилин. Коли тісто стане досить пружним і еластичним, його необхідно загорнути в харчову плівку і дати відпочити 20-30 хвилин.
  • Начинку приготувати так. Картопля (6-8 бульб) очищають, миють і варять у підсоленій воді до повної готовності. Потім додають 80-100 г вершкового масла і товчуть до стану пюре. Цибулину чистять, дрібно нарізають і підсмажують на вершковому маслі до золотистого кольору. З’єднують цибулю з картоплею, добре перемішують і додають перець за смаком.
  • Ліплення вареників. Тісто дістають з пакета, розкочують в трубочку діаметром 2-2,5 см і нарізають на шматочки товщиною 1-1,5 см. Кожен шматочок розкочують качалкою до отримання круглої форми, наповнюють начинкою і заліплюють по краях. Готові вареники можна варити відразу або заморозити в морозильній камері.
  • Запечені яблука з медом і горіхами

    Щоб приготувати цей десерт, необхідно:

  • Взяти 8 яблук і наколоти їх з усіх боків вилкою.
  • З кожного яблука обережно видалити серцевину і частину м’якоті.
  • У отримані поглиблення покласти по 1 ч. Л. меду і по 2 крупно порізаних горіха.
  • 8 ч. Л. цукру перемішати з невеликою кількістю кориці і посипати кожне яблуко.
  • Яблука укласти в форму, на дно додати води (1 см) і поставити в духовку (200 ° С) на 30 хвилин.
  • @naturinki

    Святкова курка з апельсинами

    Технологія приготування страви наступна:

  • Курку масою не менше 1,5 кг помити, підсушити паперовим рушником і ретельно з усіх боків (в т. Ч. Зсередини) натерти сіллю і пропущеним через прес часником.
  • Апельсин обдати окропом, порізати на гуртки. 2 кружечка помістити під шкіру, решта – всередину тушки. Отвір скріпити зубочистками.
  • Приготувати соус, змішавши по 1 ст. л. рослинного масла і соєвого соусу і 2 ч. л. меду.
  • Соусом добре змастити курку (в т. Ч. Зсередини), зверху посипати сумішшю, приготовленої з 2 ч. Л. перців (чорного, білого, запашного, паприки, чилі) і 2 ч. л. майорану.
  • Курку покласти на деко, змащене маслом, і помістити в духовку (220 ° С) на 15 хвилин, потім знизити температуру до 180 ° С і запікати ще 50 хвилин.
  • Готову курку викласти на блюдо і прикрасити кружальцями свіжого апельсина.
  • Порося з гречаною кашею

    Для запікання поросяти з гречкою необхідно:

  • Тушку поросяти масою 1,5-2 кг вимити, просушити, натерти сумішшю, що складається з 1 ч. Л. солі і ¼ ч. л. чорного меленого перцю (в т. ч. зсередини), і залишити маринуватися при кімнатній температурі на 30-60 хвилин.
  • 2 ст. гречаної крупи помістити в чавунну посуд, залити окропом (щоб вода не перевищувала рівня крупи) накрити кришкою і поставити в духовку (180 ° С) на 30 хвилин.
  • 2 великі цибулини дрібно порізати і обсмажити в 1 ст. л. оливкового масла.
  • 2 яйця курячі відварити круто і розтерти.
  • 1 пучок зеленої цибулі дрібно нарізати.
  • Приготувати начинку, змішавши гречку, яйця і цибулю, заповнити нею тушку поросяти і зашити нитками (кулінарними або шовковими).
  • Тушку укласти на деко, змащене маслом, спиною вгору і випікати в духовці 2 години при температурі 180 ° С, періодично поливаючи соком, що виділяється.
  • Голубці

    Голубці готують в 5 етапів:

  • Підготовка листя капусти. 1 великий качан молодої капусти розібрати на листя, помістити їх в окріп на 2-3 хвилини (щоб стали еластичними), потім вийняти, остудити і зрізати жорсткі частини.
  • Начинку приготувати так. Взяти по 250 г свинячого і яловичого фаршу і перемішати. Потім підготувати овочі:
    • 1 цибулину і 1 моркву почистити, дрібно нарізати і обсмажити на олії;
    • 2-3 томата середнього розміру натерти на тертці (шкурки викинути);
    • ½-¾ ст. рису відварити до напівготовності;
    • 2-3 зубки часнику пропустити через прес;
    • нарубати зелень (петрушку, кріп);
    • м’ясний фарш і овочі перемішати, посолити, поперчити.
  • Начинити кожен капустяний лист 1,5-2 ложками начинки, загорнути і обсмажити на сковороді з обох сторін.
  • Приготування соусу. Змішати 2 ст. л. кетчупу, 3-4 ст. л. сметани і 400-500 мл води або бульйону, посолити поперчити.
  • Гасіння. Соусом залити підсмажені голубки і тушкувати під кришкою 30-40 хвилин.
  • Зараз читають:Рецепти авокадо приготованого у фритюрі

    @ myasnov.russia

    Качка з яблуками

    Качку вагою не менше 1,5 кг спочатку випатрати, вимити, підсушити паперовим рушником і натерти (в т. Ч. Зсередини) сумішшю солі і перцю і залити маринадом на ніч. Щоб приготувати маринад, в емальованому посуді змішують:

    • сік 1 лимона;
    • 1 ч. Л. бальзамічного оцту;
    • 3 ст. л. соєвого соусу;
    • 1 ст. л. оливкового масла;
    • 1 ст. л. меду.

    Промаринуватися качку начиняють 2 яблуками, порізаними на часточки, упаковують в рукав і поміщають в духовку (200 ° С) на 1,5 години. За 15 хвилин до закінчення гасіння рукав розрізати.

    Рулети

    Популярною їжею до різдвяного столу є м’ясні рулети.

    Рулети зі свинини з грибами

    Щоб приготувати свинячі рулети з грибами, необхідно взяти 700 г свинячої м’якоті і розрізати її на шматки товщиною не більше 1 см, натерти сіллю, а потім відбити, перетворивши в коржі. Тепер слід приготувати начинку. Для цього на сковороді в 2 ст. л. рослинного масла обсмажують 1 дрібно нарізану цибулину, додають 500 г порізаних печериць і продовжують смажити до тих пір, поки не випарується рідина. Відварити круто 2 яйця, подрібнити їх, додати 150 г тертого сиру, підсмажені овочі і перемішати.

    На кожну м’ясну корж покласти по 2 ст. л. начинки, загорнути в трубочку і закріпити ниткою або зубочисткою. Рулети обсмажити на сковороді до золотистої скоринки. Тепер рулети слід викласти в ємність для запікання, залити 1,5 ст. води і 1 ст. вершків, посипати сіллю, перцем і випікати в духовці (180 ° С) 30 хвилин.

    Курячий рулет

    Курячий рулет готується аналогічно попередньому рецепту. Заготовки для загортання начинки роблять з курячого філе. Кожну заготовку посолити, поперчити і натерти приправами для курки, наприклад, каррі. До складу начинки можна включити будь-які поєднання овочів та інших продуктів за смаком: гриби, болгарський перець, цибуля, бекон, пряну зелень, омлет і т. Д. Відмінністю є спосіб запікання: рулети слід загорнути у фольгу, помістити в духовку (200 ° С ) і запікати близько 1 години.

    Десерти

    Без десертів не може обійтися жоден святковий стіл.

    Ізюмний торт

    Щоб приготувати торт, треба взяти 30 г родзинок, пропустити його через м’ясорубку, додати 1,5 ст. теплого молока і 1 ст. цукру, все перемішати і остудити. В отриману масу вбити 3 яйця, 1 ч. Л. гашеного соди, 1 ст. муки. Все перемішати, розділити на 2 частини і кожну випікати по 45 хвилин. Обидва коржа розрізати уздовж ще на 2 частини і кожну змастити кремом, який готують, збиваючи міксером 400 г сметани з 1 ст. цукру і ваніліном.

    Кекс з родзинками і цукатами

    Для приготування кексу взяти 100 г вершкового масла, розтопити його, всипати 0,5 ст. цукру і збити. Потім додати 2 яйця, по 10 г ванільного цукру і розпушувача і знову збити. Продовжуючи збивати, додати 0,5 ст. молока, 2 ст. муки. Тісто не повинно містити грудок.

    50 г цукатів дрібно порізати, перемішати з 50 г розмоченого в гарячій воді родзинок. Суміш додати в тісто, добре перемішати і дати постояти 10 хвилин. Потім все перелити в форму для запікання, вистелену пергаментом, поставити в духовку (180 ° С) і випікати 40-50 хвилин.

    Пряниковий будиночок

    Для приготування тіста в каструлю кладуть по 150 г вершкового масла і меду, 100 г цукру і по щіпці мелених спецій (імбиру, кориці, гвоздики, кардамону) і на невеликому вогні доводять до кипіння, періодично помішуючи, потім остуджують. До теплої маси додають по 200 г пшеничного і житнього борошна, перемішаної з 1 ч. Л. соди, 1 яйце і 1 жовток, 1 щіпку солі. Тісто добре вимішують, загортають у плівку і кладуть в холодильник на 2 години.

    Поки тісто остигає, зробити з паперу викрійки частин будиночка: 2 головні стіни розміром 120 на 90 мм, 2 бічні – 80 на 90 мм, що включають бічну частину даху висотою 75 мм, 2 ската даху розміром 150 на 100 мм.

    Зараз читають:Тост з авокадо: з яйцем пашот, пікантні рецепти на сніданок

    Заготовленого кількості тіста вистачить на 2 будиночка, значить, його треба розрізати на 12 частин, кожну розкачати, вирізати відповідну деталь і художньо оформити. Всі деталі викласти на деко, застелене пергаментом, і поставити в духовку (200 ° С) на 10 хвилин.

    Тепер готують глазур, для чого міксером збивають густу піну з 1 білка, 100 г просіяного цукрової пудри і 1 ч. Л. лимонного соку. Глазур’ю склеюють частини будиночка і прикрашають його на власний смак.

    @lena_otvo

    Пиріг з яблуками

    Цей святковий пиріг готується просто. У мисці розбивають 3 яйця, додають 1 ст. цукру і збивають міксером до білої піни. Потім всипають ¼ ч. Л. розпушувача, 1 ст. борошна і перемішують. 2 середніх яблука очищають від серцевини і розрізають на скибочки. Форму для випічки змащують маслом, посипають панірувальними сухарями або борошном, викладають дно яблуками, заливають тестом і випікають в духовці 30-40 хвилин при температурі 180 ° C. Готовий пиріг можна посипати цукровою пудрою.

    Рогалики з ваніллю

    Для приготування тіста в чашу міксера треба помістити і перемішати сухі продукти:

    • 250 г борошна;
    • 70 г цукру;
    • 100 г меленого мигдалю;
    • 2 ст. л. з верхом крохмалю;
    • 2 пакетики ванільного цукру;
    • щіпку солі.

    Додати 200 г порізаного кубиками масла і розім’яти за допомогою спіральних насадок. Додати 2 жовтки і швидко замісити тісто, сформувати з нього кулю, загорнути в плівку і покласти в холодильник на 1 годину. Тісто нарізати на невеликі шматочки, з яких сформувати рогалики, укласти їх на деко, покритий пергаментом, і випікати 15 хвилин до золотистого кольору при температурі 180 ° С.

    Трюфелі з чорної квасолі

    Цей десерт, на відміну від попередніх, які не печуть, а заморожують. Спочатку в блендері змішують 1 ст. вареної чорної квасолі, 2 ст. л. кокосового масла, 2-3 ст. л. кленового сиропу, 3 ст. л. какао-порошку, 1 ч. л. чистого ванільного екстракту і дрібку солі. Якщо отримана маса недостатньо солодка, то можна додати цукор за смаком. За допомогою чайної ложки брати порції суміші і формувати з них кульки, які потім треба укласти на деко, вистелений пергаментом, і прибрати в морозилку на 30 хвилин.

    Заморожені цукерки дістати з холодильника і в кілька прийомів вмочити в заздалегідь розтоплений шоколад. Після кожного обмакувания необхідно давати шоколаду застигнути.

    Соління

    Спеціально до Різдва соління не готують, а відкривають ті, що заготовлені з осені. Це можуть бути солоні огірки і помідори, мариновані гриби, квашена капуста.

    Холодець

    Холодець – традиційне блюдо, без якого не обходиться ні Новий рік, ні Різдво Христове.

    Рецепт традиційного холодцю включає наступні інгредієнти:

    • яловичина – 1 велика кістка з м’ясом;
    • свиняче копито – 1 шт .;
    • курка домашня – 1 шт .;
    • морква – 1 шт .;
    • цибуля ріпчаста – 1 шт .;
    • часник – 2-5 зубчиків;
    • лавровий лист – 2 шт .;
    • сіль, перець – за смаком;
    • перець чорний горошком – за смаком.

    Технологія приготування цього новорічного різдвяної страви наступна:

  • Всі види м’яса промити, розрізати на шматки, кістки розрубати.
  • Помістити в каструлю, залити холодною водою і закип’ятити. Воду з накипом злити.
  • М’ясо і каструлю добре відмити, налити чисту воду (її рівень повинен бути трохи вище рівня м’яса) і знову поставити на вогонь.
  • Додати в бульйон цілу цибулину в лушпинні, 2 зубчики часнику в лушпинні, цілу очищену моркву, лавровий лист, перець горошком, сіль.
  • Бульйон варити на слабкому вогні 6 годин.
  • Готове м’ясо відокремити від кісток, розкласти по тарілках і залити бульйоном. Для гостроти додати перець і роздавлений часник.
  • Тарілки поставити в холодильник і залишити там до застигання.
  • Холодець традиційно подають з хріном.

    @ jazzcafeunderground

    Напої

    Компот з сухофруктами

    Щоб приготувати цей напій, необхідно взяти сухофрукти (яблука, груші) з розрахунку 100-120 г і 2-3 ст. л. цукру на 1 л води. Сухофрукти промити, залити холодною водою і залишити на 20 хвилин, після чого (у цій же воді) поставити на вогонь і довести до кипіння. Потім в киплячий напій всипати цукор, розмішати і варити ще 15 хвилин. Якщо є можливість, додати в компот 200-300 г свіжої або замороженої чорної смородини, так напій придбає неповторний аромат. Зняти компот з вогню, накрити кришкою і дати настоятися 15-30 хвилин.

    Збитень

    Для приготування напою закип’ятити 0,5 л води, додати:

    • 150 г меду;
    • 150 г цукру;
    • 1 ч.л. коріандру;
    • 1 ч.л. імбиру;
    • 1 ч.л. кориці;
    • 1 ч.л. мускатного горіха;
    • 10 штук бутонів гвоздики;
    • 3 лаврові листки.

    Варять напій близько 20 хвилин, знімаючи періодично з’являється піну.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *