Яскраві та ароматні рижики займають окреме місце серед поширених грибів. Вони зустрічаються майже повсюдно і при цьому мають відмінний смак, так що питання «як заготовити рижики на зиму» – цілком закономірний. Ділимося 12 перевіреними рецептами!
Зміст
1. Мариновані рижі на зиму
Базовий рецепт, який ти можеш урізноманітнити будь-якими спеціями.
Тобі знадобиться: 1 кг рижиків, 2 ст. солі, 500 мл води, 2 лаврові листи, 1 ч.л. суміші перців горошком, 6 бутонів гвоздики, 20 г насіння кропу, 1 ч.л. оцтової есенції.
Приготування: Відвари рижики півгодини в киплячій воді і відкинь на друшляк. Скип'яті 500 мл води з іншими інгредієнтами, крім оцтової есенції.
Провар пару хвилин, виклади рижики і вари ще 20 хвилин. Влий оцтову есенцію, розклади гриби з маринадом по банкам і простерилізуй їх ще 15 хвилин. Захід на зиму.
2. Рижики в томаті на зиму
Рижики – одні з найкращих грибів для приготування в томаті.
Тобі знадобиться: 2 кг рижиків, 150 г томатної пасти, 150 мл олії, по 300 г цибулі та моркви, 150 мл води, спеції, цукор, сіль.
Приготування: Відвари рижики в киплячій воді півгодини, відкинь на друшляк і переклади в порожню каструлю. Туди ж додай нарізану цибулю, терту моркву та решту інгредієнтів. Проварити масу близько 1 години на слабкому вогні і закатай заготовку в стерилізовані банки.
3. Ікра з рижиків з цибулею та морквою на зиму
Ця грибна ікра готується дуже просто, зате насолоджуватися їй потім можна цілий рік.
Зараз читають:15 шикарних рецептів кабачків у томатному соусі на зиму
Тобі знадобиться: 500 г рудиків, 100 г цибулі, 120 г моркви, 250 мл олії, 15 г солі, 20 мл оцту, 20 г зелені, спеції.
Приготування: Відвари рижики півгодини в киплячій воді і відкинь на друшляк. Довільно наріж їх і обсмаж у маслі на середньому вогні. Додай нарізану моркву та цибулю, і смажу все з грибами до готовності.
Насамкінець додай спеції і сіль, і подрібни ікру за допомогою м'ясорубки або блендера. Додай рубану зелень і оцет, виклади грибну ікру в чисті сухі банки, простерилізуй їх 20 хвилин у киплячій воді і закатай на зиму.
4. Гострі мариновані рижі на зиму
Пікантні рижики із неповторним смаком.
Тобі знадобиться: 1 кг рудиків, 100 мл оцту, 30 г солі, 500 мл води, 50 г цукру, 200 г моркви, 1 гострий червоний перець, 30 г зернистої гірчиці, 10 г суміші перців горошком.
Приготування: Відвари рижики 20 хвилин у киплячій воді і відкинь на друшляк. Розклади в стерилізовані банки довільно нарізаний гострий перець, моркву, гірчицю та перець горошком. Наріж і виклади рижі туди ж.
Закип'яти воду з цукром та сіллю. Влий оцет, знову доведи до кипіння і залий рижики цим маринадом. Простерилізуйте банки 15 хвилин у киплячій воді і заходьте.
5. Солоні рижі в банках на зиму
Відмінний спосіб засолити рижі на зиму без оцту.
Тобі знадобиться: 1 кг рижиків, 1 л води, 1 ч. л. чорного та запашного перцю горошком, 1 ч.л. гвоздики та кориці, по 2 лаврові листки та листя смородини, сіль.
Приготування: Відвари рижі в солоній воді 15 хвилин після кипіння, відкинь на друшляк і промою. Скип'яті 1 літр води з 15 г солі і всіма добавками, що залишилися. Проварити 5 хвилин і виклади рижики в цей розсіл. Проварити ще 10 хвилин і заходи в стерилізовані банки.
6. Ікра з рижиків з часником та цибулею
Для ікри можна брати навіть поламані чи надто великі гриби – їх все одно подрібнювати.
Тобі знадобиться: 1 кг рижиків, 300 г цибулі, 7 зубчиків часнику, 100 мл олії, 20 мл яблучного оцту, 2 ч.л. солі, спеції.
Зараз читають:15 оригінальних салатів із цвітної капусти на зиму
Приготування: Відвари рижики півгодини в киплячій воді, а цибуля – наріж і обсмаж до золотистості. Пропусти гриби та цибулю через м'ясорубку, влий олію та туши всі 20 хвилин. Додай сіль, спеції, тиск часник і протушкуй ще 10 хвилин. Влий в ікру оцет і закатай її в стерилізовані банки.
7. Солоні рижики на зиму
Така закуска чудово зберігається до 1 року у темному холодному місці.
Тобі знадобиться: 1 кг рижиків, сіль та спеції за смаком.
Приготування: Відвари рижики 15 хвилин у солоній воді і відкинь на друшляк. Виклади їх у чисті банки шарами, пересипаючи шари сіллю та улюбленими спеціями. Накрий марлею, постав вантаж та залиш рижики в холодильнику на 7-10 днів. Після чого закрий і відправ банки на зберігання.
8. Ікра з рудиків з томатною пастою на зиму
Замість томатної пасти можна взяти кетчуп або інший соус.
Тобі знадобиться: 2 кг рижиків, 3 цибулини, 700 г моркви, 200 мл томатної пасти, 5 зубчиків часнику, сіль та спеції.
Приготування: Рижики відвари 20 хвилин у киплячій воді та обсмаж у маслі. Довільно подрібни та обсмаж цибулю з морквою. Пропусти все через м'ясорубку та додай томатну пасту, часник та спеції. Протушкуй разом 30-40 хвилин, виклади грибну ікру в підготовлені банки, простерилізуй їх ще 20 хвилин в киплячій воді і закатай на зиму.
9. Квашена капуста з рижками
Або рижики з капустою – міняй пропорції на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 1,5 кг рижиків, 1 кг капусти, 5 штук моркви, 7 г кмину, 1 л води, 100 г солі.
Приготування: Наріж і відвари рижі 10 хвилин у киплячій воді, а потім відкинь їх на друшляк і наріж. Звари розсіл з води та солі, залий нашатковану капусту і залиш на півгодини. Злий розсіл в іншу тару, а до капусти додай терту моркву і перемішай.
У чисті банки виклади шарами капусту та рижики, пересипаючи шари кмином. Залий розсолом, щоб він повністю покривав заготовку. Залишити заготовку на добу за кімнатної температури і потім на тиждень у холодному місці. Раз на 1-2 дні протикай все до дна дерев'яною паличкою. Закрий заготівлю та прибери її на зберігання.
Зараз читають:12 найсмачніших компотів із червоної смородини з апельсином
10. Солоні рижі холодним способом на зиму
Особливість цього рецепту в тому, що тут не потрібний маринад чи розсіл.
Тобі знадобиться: 1 кг рижиків, 2 ст.л запашного перцю горошком, 50 г солі, 10 лаврових листів, 2 зубчики часнику, 10 г листя смородини.
Приготування: Промий та перебери рижики. Виклади в ємність для засолювання половину перцю, листя та нарізаного пластинками часнику. Виклади гриби, пересипаючи їх сіллю, і зверху виклади добавки, що залишилися.
Залишити заготовку під гнітом приблизно на 2 тижні в прохолодному місці. Після чого розклади рижики по стерилізованих банках, залий розсолом і закатай на зиму.
11. Салат із рудиків із овочами на зиму
Смачний, яскравий та дуже апетитний – готова закуска до будь-якого столу.
Тобі знадобиться: 300 г моркви, 2 ст. оцту, 300 г цибулі, 500 г болгарського перцю, 2 кг рудиків, 1 кг помідорів, 1 ст. солі, 4 зубчики часнику, спеції, 150 мл олії.
Приготування: Рижі відвари півгодини в киплячій воді і наріж. Довільно наріж цибулю, моркву та болгарський перець, обсмаж їх у маслі 5 хвилин і додай рижики. Жар разом ще 7 хвилин.
Очисти помідори, натрій їх на тертці або дрібно порубай, і відправ туди ж. Туши всі разом 1 годину на слабкому вогні, а за 5 хвилин до кінця – додай часник та спеції. Розклади салат по чистим сухим банкам, простерилізуй 15 хвилин у киплячій воді і заходьте на зиму.
12. Смажені рижі на зиму
Смажені рижики найкраще саме заморозити, а не закочувати у банки.
Тобі знадобиться: 1 кг рыжиків, 3 ст. рослинного масла.
Приготування: Промий і перебери рижики, наріж і обсмаж їх у олії близько 20 хвилин до випаровування вологи. Дай їм охолонути, а потім переклади в контейнери та прибери в морозилку.
Джерело: dietcenter.com.ua