Продукти, які розріджують кров: ТОП-7

Продукти, які розріджують кров: ТОП-7 © depositphotos.com

Продукти харчування й преправи, які ми вживаємо в їжу, багаті на різні вітаміни і мікроелементи. Про властивості та функції багатьох продуктів ми часом не здогадуємося. Так, наприклад, є продукти, які розріджують кров. Що про них відомо, чи можна вживати їх в раціон і в яких кількостях, ми запитали у дієтолога Інни Григоренко.

Продукти, які розріджують кров: думка дієтолога

За словами дієтолога Інни Григоренко, в деяких продуктах є компоненти, які можуть впливати на систему згортання крові.

Інна Григоренко
дієтолог

погляд експерта

Система згортання крові існує в організмі людини для запобігання кровотечам. Вона необхідна для захисту життя. Але інколи ця система може створювати небезпечні ситуації. Наприклад, у людей з аритміями, вадами серця, після перенесеного інфаркту міокарду та операцій на серці, при тромбофлебітах та після операцій на венах. Тоді лікарі призначають препарати, які запобігають утворенню кров’яних згустків. Існують харчові продукти, компоненти яких можуть впливати на систему згортання. Але відразу скажу про те, досліджували лише компоненти. І кількість цих компонентів у продукті харчування часто мізерна.

 

Продукти, які розріджують кров: ТОП-4

Спеціально для tochka.net дієтолог Інна Григоренко проаналізувала продукти, яким часто пріпісивют властивості розрідження крові. Чи може куркума, імбир і кориця розріджувати кров?

  • Куркума. До її складу входить куркумін, який за даними дослідження має антикоагулянтну властивість. На думку вчених, які проводили дослідження, споживання куркуми щодня може допомогти в регуляції системи згортання.
  • Імбир. Дані щодо впливу цього продукту на зсідання тромбоцитів суперечливі. Частина досліджень вказує на те, що імбир зменшує агрегацію тромбоцитів, за результатами інших такого впливу не виявлено. Але в будь-якому разі, споживання імбиру принесе користь вашому здоров’ю. Тільки потрібно пам’ятати про те, що в кількості 6 г та більше свіжий імбир може подразнювати слизову оболонку шлунку.
  • Кориця. Може містити кумарини – речовини, які перетворюються в антикоагулянти. Властивості залежать від сорту цієї спеції. Китайська кориця Касія містить від 7 до 18 мг кумаринів на 2,6 г, на відміну від цейлонської, яка містить тільки сліди кумаринів. Допустима норма споживання кумаринів – 0,1мг/кг або 5 мг для людини вагою 59 кг. Це означає, що лише 1 чана ложка кориці Касія може перевищити денний ліміт споживання. Тому при застосуванні потрібно звертати увагу на сорт кориці.
  • Вода. Споживання достатньої кількості чистої води з фізіологічним рівнем рН 7,5 допоможе підтримати плинність крові та буде допомагати у профілактиці тромбоутворення. За результатами досліджень визначено, що протягом дня в середньому для забезпечення потреб жінкам необхідно близько 2,7 л, а чоловікам – 3,7 л води. Від 20 до 30% води надходить з їжею, 10% утворюється в результаті обміну речовин. І 60% необхідної кількості найкраще задовольняти чистою водою. Жарка погода, інтенсивні фізичні навантаження, захворювання та лікарські засоби, вік, маса тіла, деякі фізіологічні стани змінюють потребу в споживанні води.

Також, за словами дієтолога, багато продуктів харчування містять саліцилати у природному вигляді.  Водночас розраховувати на сильний ефект не варто, адже їх вміст та вплив незначні.

Інна Григоренко
дієтолог

погляд експерта

Омега 3 поліненасичені жирні кислоти, які входять до складу жирних сортів риби, таких як лосось, форель, тунець, скумбрія, оселедець, чинять антитромботичну дію. Тому споживання 150 г такої риби 2 – 3 рази на тиждень допоможе у підтриманні нормальної в’язкості крові.

Харчуйся правильно і буде тобі здоров’я!

Дізнайся, як готувати овочеве асорті на зиму без стерилізації.

Джерело: lady.tochka.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *