Проблеми з підшлунковою залозою: симптоми, причини і лікування

Захворювання підшлункової залози: симптоми та лікування © Depositphotos

Із захворюваннями підшлункової залози стикається безліч людей, а ще більша кількість вживає “таблетки для травлення” після рясних святкових застіль для того, щоб уникнути проблем з вищевказаним органом. Редакція tochka.net вирішила з’ясувати, які симптоми захворювань підшлункової залози, чому вони виникають і як їх лікувати.

  • Захворювання підшлункової залози: причини і симптоми

Про причини і симптоми проблем з підшлунковою залозою ми запитали доктора Smart Medical Center Олену Дмитрівну Хмарську. За її словами, основними причинами захворювань підшлункової залози є: нераціональне харчування, надмірне вживання алкоголю, жирних, гострих і смажених страв.

Олена Дмитрівна Хмарська
гастроентеролог

погляд експерта
Пацієнт, який приходить на прийом, скаржиться на болі у верхній половині живота, болі в лівому і правому підребер’ї, болі, які починаються спереду та передаються на спину. А також нудота, блювота, пронос, поганий стілець. Хворий часто відчуває на стільки сильні болі, що не може перебувати на одному місці, починає бігати по кабінету. Такі болі, як правило, з’являються після переїдання жирних або гострих страв, а також при зловживанні алкоголем. Всі перераховані вище симптоми показують, що у людини панкреатит: гострий або хронічний.

Хронічний панкреатит відрізняється від гострого не такими сильними болями, які, тим не менш, проявляються тривалий час.

  • Захворювання підшлункової залози: як лікувати

За словами гастроентеролога Хмарської, лікування залежить від того, діагностували у пацієнта гострий або хронічний панкреатит. Лікування гострого панкреатиту часто відбувається в лікарні, хворі з хронічним панкреатитом лікуються вдома. Людини з вищепереліченими симптомами відправляють на обстеження. Як правило, потрібно зробити:

  • УЗД органів черевної порожнини або КТ органів черевної порожнини,
  • загальний аналіз крові,
  • біохімія крові,
  • панкреатическая амілаза,
  • еластаза калу,
  • гастроскопия.

Захворювання підшлункової залози: симптоми та лікування © Depositphotos

Олена Дмитрівна Хмарська
гастроентеролог

погляд експерта
У разі підозри на гострий панкреатит ми підключаємо консультацію хірургів. Вони визначають “гострий живіт” або ж початок панкренекроза. При гострому панкреатиті спазмируються все відтоки ферментів, і ферменти, які містяться в підшлунковій, починають перетравлювати просто підшлункову залозу і починається найсильніший біль. Тоді пацієнта направляють до хірургії. Там йому починають капати сильні спазмолітики або антибіотики, тому що, якщо цього не встигнути, може розвинутися панкреонекроз і людина просто загине.

Пацієнти з хронічним панкреатитом лікуються вдома. Основа лікування – правильне харчування.

Що можна їсти при хронічному панкреатиті:

  • м’яку їжу, уникаючи твердих і великих шматків,
  • крупи, борошняне, дрібні макарони, вчорашній пшеничний хліб,
  • нежирні м’ясні, рибні страви,
  • молочні страви: сир, кефір, ряжанка.
  • приготовані овочі (тушковані кабачки).

Готувати їжу краще на пару, запікати, відварювати, тушкувати. Заборонені будь-які холодні і гарячі страви, їжа повинна бути теплою, трохи вище температури тіла.

Дієта для хворих панкреатитом передбачає відмову від смажених, жирних, маринованих страв, алкоголю, шоколаду, фруктів, солінь, напівфабрикатів, бобових.

Олена Дмитрівна Хмарська
гастроентеролог

погляд експерта
Якщо пацієнтів турбують незначні болі, ми призначаємо спазмолітики (наприклад, ношпу) і ферментні препарати. Вони потрібні для того, щоб полегшити перетравлювання їжі. Ферментні препарати розщеплюються у дванадцатіпалій кишці, і таким чином допомагають розщепити білки, жири і вуглеводи. Якщо, наприклад, турбують проноси і підвищена температура, то ми можемо підключити антибіотики з метою, щоб захворювання не перейшло в якийсь серйозний запальний процес.

Захворювання підшлункової залози: симптоми та лікування © Depositphotos

  • Захворювання підшлункової залози: профілактика

Про профілактику захворювань підшлункової залози розповів головний лікар “Університетської клініки”, кандидат медичних наук Давид Миколайович Кеян.

Давид Миколайович Кеян
кандидат медичних наук

погляд експерта
Основними принципами профілактики загострень хвороб підшлункової залози є: дотримання принципів раціонального харчування і дієтотерапії, превентивне застосування ферментативних препаратів при харчових перевантаженнях, відмова від вживання алкоголю і модифікація способу життя, попередження порушень з боку органів біліарної системи, контроль за кислотозалежних захворювань, своєчасна ерадикація Нр.

Раніше ми розповідали про симптоми краснухи у дитини. 

Джерело: lady.tochka.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *