Якщо хочеш, щоб твоя пісна вечеря була не тільки смачною, але й різноманітною – тоді тобі точно знадобиться наша добірка рецептів. Зібрали 20 найцікавіших, найпростіших та найдоступніших варіантів страв для всієї родини!
Зміст
1. Пісна запіканка з рисом та квасолею
Коли потрібно щось максимально ситне, просто овочів недостатньо.
Тобі знадобиться: 300 г сухої квасолі, 300 г бурого рису, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 1 зубчик часнику, 2 ст. томатної пасти, 4 ст. оливкової олії, 2 ст.л. борошна, спеції.
Приготування: Заздалегідь замочіть квасолю на ніч і потім відваріть її до готовності. Замочіть на 1 годину рис і теж відвари за інструкцією. Подрібніть цибулю, перець і часник, і обсмажте в маслі 5-7 хвилин до м'якості.
Подрібни квасолю блендером і додай до неї всі інші інгредієнти. Перемішайте масу, викладіть в змащену маслом форму і готуй запіканку 40 хвилин в духовці при 180 градусах.
2. Гречані котлети
Гречана каша перетворюється з банального гарніру на смачні домашні котлети.
Тобі знадобиться: 1 склянка гречки, 2 склянки води, 450 г картоплі, 1 пучок зелені, спеції.
Залий промиту гречку водою і відварити 20-25 хвилин на слабкому вогні до готовності. Натрій картоплю, відіжми і змішай з гречкою. Додай спеції та рубану зелень, вимішай масу, сформуй котлети, обваляй у борошні за бажанням та обсмаж з двох сторін до рум'яності на середньому вогні.
3. Пісна паста з печерицями та спаржею
Замість спаржі можна взяти звичайну стручкову квасолю.
Тобі знадобиться: 200 г пасти, 4 печериці, 8 помідорів чері, 14 штук спаржі, оливкова олія, 2 зубчики часнику, спеції.
Відвари пасту майже до готовності. Наріж спаржу на кілька частин, помідори чері – на четвертинки, а гриби – пластиками. Обсмажити в маслі печериці з часником до золотистості. Додай помідори та спаржу, приправ та смажу ще пару хвилин.
Влий до овочів половник води від макаронів, перемішай і додай самі макарони. Прогрій пасту ще кілька хвилин, зніми з вогню і розклади по тарілках.
4. Теплий салат з баклажанами та тофу
Дуже ситний, тож зійде і за повноцінну основну страву на вечерю.
Тобі знадобиться: 1 баклажан, 200 г помідорів чері, 100 г тофу, 1 ст. крохмалю, 3 гілочки кінзи, спеції, кунжут, по 1 ст.л. оливкової олії, соусу теріяку та гострого соусу.
Приготування: Наріж тофу кубиком, обваляй у суміші крохмалю, спецій та кунжуту, та обсмаж до золотистості. Наріж баклажан кубиком і теж обсмаж окремо до рум'яності. Наріж помідори часточками, змішай все разом і посип рубаною кинзою. Заправ салат сумішшю масла, теріяки і гострого соусу.
Зараз читають:20 простих рецептів наливки з вишні
5. Пісна запіканка з картоплі та кабачків
При бажанні посип її сухариками або кунжутом перед запіканням.
Тобі знадобиться: 850 г кабачків, 800 г картоплі, 500 мл овочевого бульйону, 3 ст. олії, 3 ст.л. борошна, спеції.
Приготування: Натрій кабачки і картоплю на тертці, залиш на 10 хвилин і злегка відіжми. Обсмажити борошно на олії до золотистості, поступово влий овочевий бульйон і вари, помішуючи, до однорідності. Змішай цю масу з овочами та спеціями. Виклади все у форму і запікайте в духовці близько 50 хвилин при 200 градусах.
6. Овочеве рагу з гарбузом та маринованими огірками
Просто зварити картоплю може кожен. А як тобі таке незвичайне рішення?
Тобі знадобиться: 3 картоплини, 250 г гарбуза, 140 г стручкової квасолі, 100 г маринованих огірків, 150 г помідорів, 70 г цибулі, 50 г моркви, спеції.
Приготування: Довільно наріж всі овочі. Обсмажити цибулю з морквою 2-3 хвилини на сильному вогні. Додай картоплю та смажу ще 5 хвилин. Додай гарбуз, стручкову квасолю, 100 мл окропу та спеції, і протушкуй всі 15-20 хвилин під кришкою.
Потім додай дрібно нарізані огірки мариновані, очищені і подрібнені помідори, і ще раз приправ. Протушкуй блюдо ще 5 хвилин і зніми з вогню. Можеш посипати рубаною зеленню.
7. Пісні капустяні котлети
Найсмачніші та найсоковитіші овочеві котлети виходять саме з капусти!
Тобі знадобиться: 500 г капусти, 500 г моркви, 100 г манки, 100 мл води, 100 г панірувальних сухарів, 1 ч.л. цукру, спеції.
Приготування: Тонко нашаткуй капусту, натрі моркву, влий воду і пару ложок олії, і доведи до кипіння. Додай спеції та туші масу на слабкому вогні до м'якості. Додай манку і протушкуй ще 10 хвилин, помішуючи. Дай масі охолонути, сформуй з неї котлети, обваляй у сухарях і обсмаж з двох боків до рум'яності.
8. Рис із кабачками та шпинатом
Така страва набагато цікавіша за звичний рис з морквою і цибулею.
Тобі знадобиться: 150 г рису, 200 г кабачків, 50 г шпинату, 1 стебло селери, 1/2 лимона, спеції.
Приготування: Відварити рис до готовності. Подрібни селеру та обсмаж 1-2 хвилини. Додай нарізані кабачки та смажу ще 8-10 хвилин. Додай подрібнений шпинат і продовжуй смажити ще 2 хвилини, а потім приправ овочі та збризкати лимонним соком. Додай рис, перемішай, готуй ще 3 хвилини і зніми з вогню.
9. Пісні коржики із зеленню на сковороді
Тісто для цих коржів робиться за лічені хвилини.
Тобі знадобиться: 200 мл води, 450 г борошна, 100 мл рослинної олії, 2 щіпки солі, по 50 г шпинату, кінзи, кропу, петрушки та зеленої цибулі.
Приготування: Дрібно нарубай усю зелень і обсмаж у невеликій кількості олії до зменшення обсягом. Проси борошно з сіллю, влий у неї теплу воду і масло, і замісити тісто.
Розділи його на 5-6 частин, тонко розкочуй, виклади начинку на половину тіста і накрий другою половиною. Ще раз трохи розкатай і обсмаж коржі на сухій сковороді з двох сторін на середньому вогні по парі хвилин з кожного боку.
10. Пісне рагу з кабачків із грибами
Відмінна вечеря у розпал сезону свіжих молодих кабачків.
Зараз читають:20 відмінних рецептів варення-п'ятихвилинки з чорної смородини
Тобі знадобиться: 1 кабачок, 70 г цибулі, 1 морква, 100 г помідорів, 3 зубчики часнику, 150 г грибів, спеції.
Приготування: Довільно наріж всі інгредієнти. Обсмаж цибулю з морквою 5 хвилин, додай гриби, ще через 5 хвилин – кабачки, і ще через 5 – помідори, спеції та подрібнений часник. Протушкуй всі разом під кришкою до бажаної м'якості овочів.
11. Котлети з цвітної капусти та овочів
За бажанням додай трохи рубаної зелені та спеції за смаком.
Тобі знадобиться: 600 г цвітної капусти, 1 морква, 1 цибулина, 1/2 пучка кропу, 4 ст. насіння льону, 8 ст. борошна, 200 мл води.
Приготування: Пропусти цвітну капусту, моркву та цибулю через м'ясорубку. Додай рубаний кріп. Насіння льону заздалегідь подрібніть у кавомолці, замочіть у воді на ніч і теж додай в овочевий фарш. Приправ до смаку, додай борошно до зручної консистенції, сформуй котлети та обсмаж їх з двох сторін на сковороді.
12. Пісна запіканка з макаронів
При всій простоті – запіканка виходить дуже смачною та зовсім не сухою.
Тобі знадобиться: 300 г макаронів, 1 морква, 1 цибулина, 1/2 цукіні, 1/2 болгарського перцю, по 2 ст.л. консервованої кукурудзи та горошку, 2 ст.л. муки|борошна|, 2 ст.л. олії, спеції.
Приготування: Дрібно наріж усі овочі. Обсмаж цибулю з морквою пару хвилин, додай цукіні та перець, і смаж до м'якості. Наприкінці додай спеції, кукурудзу, горошок та за бажанням – зелень. Заздалегідь відвари макарони до готовності, змішай їх з овочами та виклади у форму.
Обсмажити борошно на олії до золотистості і поступово влийте 1,5 склянки води, помішуючи. Протушкуй соус пару хвилин, приправ та залий макарони з овочами цією масою. Відправте запіканку в духовку при 180 градусах до красивого золотистого відтінку.
13. Пісні голубці з грибами
Така страва добре не тільки в пост, а й просто для різноманітності!
Тобі знадобиться: 1 капуста, 500 г печериць, 200 г рису, 2 цибулини, 200 мл олії, спеції.
Приготування: Подрібніть цибулю і обсмажте в маслі до золотистості. Додай промитий рис і нарізані гриби, приправ, і смаж всі разом 10 хвилин. Влий 200 мл води, закрий кришкою і туші ще 10-15 хвилин. Залиш начинку остигати під кришкою.
Відваріть капусту в киплячій воді до м'якості, акуратно зніміть з качана листя і злегка розрівняй. Виклади на листя начинку, зверни голубці конвертом і виклади в каструлю. Залий їх водою або томатним соком, доведи до кипіння і протушкуй близько 15-20 хвилин на слабкому вогні.
14. Биточки із сочевиці з рисом
Дуже ситна білкова вечеря, після якої більше не захочеться їсти на ніч.
Тобі знадобиться: 1,5 склянки сочевиці, 1 склянка рису, 2 цибулини, 2 зубчики часнику, спеції та зелень, 100 г кукурудзяного борошна.
Залий сочевицю холодною водою на 2-3 години, злий воду і подрібни сочевицю блендером. Додай цибулю, часник, зелень та спеції, і знову все подрібни. Наприкінці втрути в масу варений рис. Сформуй невеликі биточки, обваляй у кукурудзяному борошні та обсмаж з двох сторін до рум'яності.
15. Тушена картопля з болгарським перцем та квасолею
Консервовану квасолю не потрібно варити окремо, тому бери її.
Тобі знадобиться: 3 картоплини, 150 г консервованої квасолі, 1/2 болгарського перцю, 1 цибулина, 1/2 моркви, 20 г томатної пасти, 1 зубчик часнику, спеції.
Зараз читають:15 незрівнянних рецептів желе з|із| червоної смородини без варіння
Приготування: Наріж всі овочі кубиком. Обсмажити цибулю з морквою та перцем 3-4 хвилини. Додай картоплю. Розведи томатну пасту в 50-70 мл окропу і влий туди ж. Приправ за смаком і тушкуйся все під кришкою до м'якості картоплі близько 20 хвилин. Додай квасолю та часник, протушкуй ще 3 хвилини і зніми страву з вогню.
16. Грибний гуляш
Здавалося б, як гуляш може бути пісним? Легко, якщо приготувати його із грибів!
Тобі знадобиться: 300 г грибів, 1 цибулина, 1 морква, 70 г томатної пасти, 3/4 склянки води, 1 ст. борошна, спеції.
Приготування: Крупно наріж гриби та овочі. Обсмажити цибулю з морквою в олії до золотистості. Додай гриби та смажу ще 5 хвилин. Додай томатну пасту та спеції, додай борошно, що просіює, і ретельно все перемішай. Часткою воду та туші гуляш під кришкою близько 20 хвилин.
17. Пісна капоната з квасолею
Класичне сицилійське рагу з баклажанів, яке чудово скрасить піст.
Тобі знадобиться: 300 г баклажанів, 70 г стручкової квасолі, 50 г оливок, 3 зубчики часнику, 1 банка консервованої квасолі, 300 г перетертих помідорів, 2 ст.л. бальзаміку, 10 г цукру, 1 ч.л. орегано, 2 гілочки петрушки, спеції.
Приготування: Наріж баклажани соломкою і обсмаж їх до рум'яності. Додай стручкову квасолю, рубані оливки та часник, приправ та готуй ще 3 хвилини. Додай перетерті томати, квасолю, цукор та бальзамік. Протушкуй все разом ще 3-5 хвилин, зніми з вогню і посип капонату рубаною петрушкою.
18. Спагетті з помідорами та оливками
Пісна паста в італійському стилі – одна насолода!
Тобі знадобиться: 200 г спагетті, 200 г помідорів у власному соку, 100 г маслин, 2 зубчики часнику, 4 листочки базиліка, 1 ч.л. цукру, 1 ч. л. паприки, спеції.
Приготування: Відвари спагетті за інструкцією. Подрібни часник і злегка обсмаж його в маслі. Додай подрібнені томати із соком та довільно нарізані маслини. Протушкуй всі разом 5-7 хвилин. Додай цукор, спеції та рубаний базилік. Додай спагетті, перемішай все разом, прогрій ще хвилину і зніми з вогню.
19. Овочеві котлети з буряком
Оригінальні дієтичні котлети з яскравим відтінком.
Тобі знадобиться: 1 буряк, 1 морква, 1/2 цибулини, 2 картоплини, 30 г борошна, 3 ст. манки по 0,5 ч.л. паприки, часнику, коріандру та хмелі-сунелі.
Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю до золотистості. Інші овочі відваріть до готовності і натріть на дрібній тертці. Змішай все разом, додай спеції з манкою і залиш фарш на 10 хвилин. Знову його вимішай, сформуй котлети, обваляй у борошні і обсмаж з двох боків на олії.
20. Пісна азіатська локшина з овочами
Сама локшина підійде майже будь-яка – рисова, гречана або фунчоза.
Тобі знадобиться: 300 г локшини, 1 цукіні, 1 болгарський перець, 200 г цибулі-порею, 1 жменю зеленого горошку, 2 зубчики часнику, 1 ч.л. імбиру, 1 перо зеленої цибулі, кунжут, 70 мл соєвого соусу, 50 мл олії, спеції.
Приготування: Відвари локшину за інструкцією. Тонко наріж перець, цукіні та порей, додай горошок і обсмаж у маслі на сильному вогні, помішуючи. Додай імбир, тиск часник, спеції за смаком і соєвий соус. Виклади в овочі локшину, перемішай, прогрій досі 3 хвилини і розклади по тарілках. Посип локшину кунжутом і рубаною зеленою цибулею.
Джерело: dietcenter.com.ua