Збалансоване харчування є одним із основних компонентів підтримки нормального розвитку та життєдіяльності організму у будь-яку пору року, але взимку вважається особливо важливим. Зміна сезонів змушує подбати про достатню кількість вітамінів, а також зміцнення імунітету.
Підвищуємо калорійність
Головна відмінність зимового раціону полягає в тому, що в холодну пору року організм витрачає більше енергії, а отже, її необхідно заповнювати за рахунок додаткових калорій. У той же час дієтологи не рекомендують досягати цього ефекту за рахунок жирної їжі або солодощів, а коли як не зимовими вечорами хочеться заварити гарячого чаю з чимось смачненьким, і присвятити час улюбленому хобі – читанню, серіалам або обертанню барабанів у Fire joker хоча б у безкоштовній версії казино.
Слід враховувати, що у зимовий період критичне зниження вітамінів в організмі може спровокувати навіть авітаміноз. В цілому ж збалансоване харчування передбачає деяку сезонність у споживанні продуктів, але взимку з нестачею вітамінів допоможуть впоратися цитрусові, всілякі ягоди, а також зелень – постійне джерело корисних елементів. Багато хто любить робити влітку заготівлі – заморожені ягоди та овочі здатні зберігати більше корисних вітамінів, ніж консервовані.
Баланс білків та вуглеводів
Незмінним у збалансованому харчуванні є необхідність включати до раціону продукти, здатні не тільки вгамувати голод, а й наситити організм найважливішими поживними речовинами:
- Білки;
- Вуглеводи;
- Жири;
- Антиоксиданти.
Вважається, що взимку необхідно наголосити саме на білку, а отримати його можна з м’яса, риби, яєць, молочних продуктів або навіть горіхів.
Важливим компонентом взимку є належний рівень гідрації – це питання допоможуть вирішити чаї та супи. А от щодо вуглеводних продуктів, то для себе необхідно відшукати серед них саме корисних – надлишок жиру, цукру або солі, швидше, порушить баланс, ніж його заповнить.
Для зміцнення імунітету взимку важливо включати до раціону фрукти та овочі. Це допоможе уникнути загрози простудних захворювань, які особливо поширені в цей період. У деяких випадках вітаміни можна приймати окремо, але тільки після відповідних рекомендацій лікарів.
Безумовно, до побудови власного раціону потрібно підходити з урахуванням індивідуальних рекомендацій, а найкраще у цьому питанні довіритись фахівцям. Потреби кожного організму можуть бути абсолютно унікальними, а головне – пам’ятати, що це саме харчування має бути повноцінним і різноманітним, але, крім цього, важливо ще й дотримуватися режиму.
Джерело: dietcenter.com.ua