Омега-3 жирні кислоти: 3 головних міфи

Користь омега-3 жирних кислот важко переоцінити. Вони входять в оболонку клітин всіх органів. Так, зміцнюючи стінки судин, омега-3 кислоти роблять їх менш проникними для різноманітних вірусів. А значить, ми менше хворіємо, і наш імунітет міцніший. Що особливо актуально в осінньо-зимовий період.

Крім того, саме за участю омега-3 кислот функціонують простагландини. А вони у свою чергу мають протизапальні властивості, беруть участь у жировому обміні, вміють розширювати кровоносні судини (регулюючи артеріальний тиск), беруть участь у шлунковій секреції та у згортанні крові, відіграють провідну роль у процесах фертильності як у жінок, так і у чоловіків. Крім того, докозагексаєнова кислота (складова омега-3 кислоти) займає 10% від загальної ваги нашого головного мозку.

Але при цьому сам організм синтезує лише 5% кислоти від необхідної кількості. Решта людина має отримувати або з препаратів, або з їжею, перш за все, з  морської риби. Причому насамперед про рибу солоної: омега-3 кислоти при термообробці втрачають свої корисні властивості.

З продуктів практично нереально отримати необхідну кількість омега-3 жирних кислот © freepik.com

Зараз мало хто може дозволити собі щодня їсти рибу, а є люди, які її просто не люблять. Тому у більшості з нас масштаби дефіциту омега-3 жирних кислот просто катастрофічні! Таким чином, заклик вживати жирні кислоти омега-3 в лікарській формі аж ніяк не маркетинговий хід. Але які ще існують міфи про ці корисні кислоти? Про три головні  розповів Борис Скачко, лікар-дієтолог, медичний блогер.

Міф 1. Найбільше кислоти у лососевих сортах риб

Це твердження зовсім не відповідає дійсності. Наприклад, в 100 г оселедця омега-3 кислоти — 2,4 м. Рівно стільки ж — у “короля” риб, лососі. У його “родичах” концентрація кислоти ще менша: 

  • у сьомзі —  1,2 г,
  • у форелі —  0,98 г, 
  • у горбуші —  0,69 г.

У той час як у більш дешевшій скумбрії — 2,1, у мойві — 1,7 г.

А якщо врахувати, що сімейство лососевих вже давно навчилися вирощувати в штучних умовах (скумбрію та мойву — ні), то вміст омега-3 кислот у них ще менший: ми навели цифри для лососевих, що живуть у дикій природі, а не для тих, яких у розсадниках годують комбікормами та не дуже корисними добавками.

Червона риба не чемпіон за вмістом омега-3 жирних кислот © freepik.com

Міф 2. Чим більше омега-3 у раціоні, тим краще

У великих обсягах — більше 5 г на добу  — омега-3 кислоти значно знижують в’язкість крові і можуть сприяти внутрішнім кровотечам. Також не варто зловживати риб’ячим жиром тим, у кого знижений тиск. Ще високі дози жиру риб можуть призвести до передозування вітаміну А, а це дорога до алергії, підвищення рівня холестерину, порушень у роботі нирок та печінки. 

Міф 3. Особливо корисні омега-3 кислоти в холодну пору року

Вважається, що риб’ячий жир, який є ще джерелом не тільки омега-3 жирних кислот, а й вітаміну Д, особливо корисний у холодну пору року, коли кількість сонячних днів зменшується в рази. Адже 70% вітаміну виробляється нашою шкірою під впливом ультрафіолету. Але для синтезу вітаміну Д достатньо бувати на відкритому сонці близько 15 хвилин на день. А головне — цей вітамін накопичується в людському організмі. Таким чином, риб’ячий жир не “зимовий” продукт. 

Більше того, процеси, в яких беруть участь жирні кислоти омега-3, відбуваються в організмі людини в режимі 24/7. А тому питання про сезонність їх прийому некоректне: воно має бути в раціоні цілий рік. Адже омега-3 кислота, як було зазначено, входить до складу мембран всіх клітин організму, де відбуваються біохімічні процеси. 

Раніше ми писали про те, як уникнути тромбозу під час коронавірусу.

Джерело: lady.tochka.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *