Насіння соняшнику © depositphotos.com
tochka.net розповість про користь і шкоду насіння соняшнику, як вживати насіння соняшнику, яке насіння корисніше: смажене або сире, як на насіння соняшнику реагує жіночий і чоловічий організм.
Як насіння соняшнику стало їстівним
Соняшник недарма носить таку назву, адже квітка протягом дня повертається за сонцем. Розміри у соняшника різні, деякі в діаметрі досягають метра, а насіння буває не тільки чорним, а й білим, смугастим.
Соняшник вперше був привезений до Європи з Америки в XVI столітті, а в царській Росії лузати насіння і тиснути з них масло навчилися пізніше – в XVIII столітті. Сьогодні з насіння готують також козинаки, а з макухи – халву.
В чому користь насіння соняшнику
Насіння соняшнику багате жиророзчинними вітамінами А, Е, D і групи В. Багато в насінні мінералів, наприклад, магнію, кальцію, цинку, селену, заліза, фтору. У насіння висока калорійність – 605 ккал на 100 г, при цьому вміст білка – 21 г, жирів – 53 г, вуглеводів – 11 г.
Насіння:
- відмінно насичує, стимулює апетит;
- допомагає знизити рівень поганого холестерину в крові;
- містить аргінін, який незамінний для серця і судин, насіння корисне для профілактики атеросклерозу (1/4 склянки покривають 25% добової дози магнію), тромбозу;
- вітаміни і жири в складі насіння сприяють поліпшенню стану шкіри, волосся і нігтів;
- має антиоксидантні властивості, завдяки вітаміну Е (1/4 склянки забезпечує 60% добової потреби);
- багате цинком, який дає організму імунний захист;
- необхідне для відновлення кислотно-лужного балансу;
- провокуює викид серотоніну, який відповідає за гарний настрій;
- потрібно вживати людям з недостатністю білків і жирів в раціоні, особливо в відновлювальний період;
- допомагає полегшити частоту припливів в період менопаузи.
Дуже смачне насіння в смаженому вигляді, у нього насичений аромат, але от користі в термічно обробленому насінні менше, ніж в сирому, оскільки частина вітамінів в процесі руйнується.
Насіння соняшнику © depositphotos.com
Коли насіння соняшнику виявляється шкідливим
Як використовувати насіння соняшнику, правила вибору насіння
- Насіння соняшнику активно використовують в кулінарії – воно покращуює смак основної страви. Так, смажене насіння додають в салати і соуси, хліб, сухі сніданки, кисломолочні продукти, посипають ним печиво. Особливо для цього підходить смажене насіння через яскраво виражений смак і аромат.
- Соняшникова олія – базове в складі масажних масел, її додають до складу поживних кремів і скрабів.
- Знайти насіння соняшнику в закладах торгівлі досить просто. Його продають цілим або подрібненим, смаженим і сирим, глазурують. Купуючи насіння, звертають увагу на чистоту, важлива відсутність цвілі і паразитів, зернятка не повинні злипатися між собою.
- В ідеалі – купити неочищене насіння, і очищати їх тільки перед вживанням, щоб тривале зберігання запустило процеси окислення жирів. Зберігати насіння треба в скляній або пластиковій ємності, з герметично закритою кришкою при кімнатній температурі.
Раніше ми писали про мікрогрін: в чому його користь, як виростити і що приготувати з суперфуду.
Джерело: lady.tochka.net