Найкорисніші осінні напої: рецепти для здоров’я

Популярні вітамінні напої, які допоможуть не захворіти восени © depositphotos.com

Не за горами сезон холодів, а з ним приходять застуди. Лікувати ГРВІ складніше, ніж попередити хворобу, профілактика застуд також економічно вигідніше лікування хвороби. Ще наші пращури знали рецепти вітамінних напоїв, які допомагали зміцнити здоров’я. Багато з них вживають і сьогодні.

tochka.net теж знає, які найкорисніші напої для організму допоможуть тобі чудово себе почувати в холоди. Пропонуємо тобі рецепти цілющих напоїв, які вважаються супер-засобами в боротьбі з простудними захворюваннями. Дізнайся, як приготувати корисні зігріваючі напої для здоров’я з незвичайних інгредієнтів.

Традиційні вітамінні напої: топ-10

  • Оздоровчі трав’яні настої та чаї

Трав’яний чай містить флавоноїди, багатий антиоксидантами і вітамінами, водночас не містить кофеїну. А настої із трав допомагають зміцнити захисні сили організму, володіють тонізуючими властивостями. Восени можна приготувати настій із суміші з: ромашки, м’яти, череди, звіробою, шавлії, пустирника, глоду, березових бруньок, липового цвіту.

Дуже зручно готувати настої в термосі. Так, в термос об’ємом 500 мл. необхідно скласти 2 ст.л. сухої трав’яної суміші і залити це двома склянками крутого окропу. Настій роблять ввечері, а випивають вміст на наступний день в 3 прийоми, за півгодини до їжі.

  • Малиново-липовий чай

Готується з сухого липового цвіту і сухих ягід і листя малини в однакових пропорціях. Залий все окропом і залиш запарюватися на 15 хвилин. Замість або разом із ягодами малини можна використовувати варення “п’ятихвилинку”.

  • Чай з шипшиною і смородиною

І шипшина, і смородина багаті вітаміном С, якого потребує ослаблений організм.

Необхідно взяти 5 ст.л. сушених плодів шипшини, залити двома склянками холодної води. Доведи до кипіння, вари 3 хвилини на малому вогні. Склади в чайник листя смородини, залий відваром з шипшини. Настоюй 10 хвилин. Можна додати в чай ​​варення з чорної смородини.

  • Імбирний чай з медом, лимоном і корицею

Імбирний чай підвищує імунітет, позитивно впливає на працездатність організму. В імбирі містяться вітаміни А, С, В1, В2, мікро- і макроелементи, такі як магній, фосфор, залізо, кальцій, натрій, цинк і калій. Також імбир багатий ефірними маслами, аскорбіновою кислотою, ретинолом і іншими корисними амінокислотами.

Щоби приготувати напій, треба додати в стакан з окропом по столовій ложці меду і свіжовичавленого лимонного соку, щіпку кориці і ½ ч.л. подрібненого кореня імбиру. Поліпшить смакові якості щіпка подрібненого листя сушеної м’яти.

  • Обліпиховий чай

Обліпиха – лікарська рослина, багата вітамінами, що не уступає по корисності шипшині і імбиру. Приготуй собі обліпиховий чай, якщо відчуваєш, що захворюєш. Достатньо лише 150 гр. ягід обліпихи, 2 ст.л. меду і трохи чайної заварки. Половину ягід подрібнюють в пюре і поміщають у чайник для заварювання. Додай заварку і залишок цілих ягід, залий все окропом. Закрий щільно чайник кришкою, вкутай рушником. Проціди крізь ситечко, додай мед.

  • Молоко зі спеціями і медом

Молоко зі спеціями корисне на ніч, оскільки знімає стрес і допомагає добре виспатися.

Щоби приготувати корисний осінній напій, необхідно на півлітра молока: половину чайної ложки куркуми, 4 плода кардамону, 3 зірочки бадьяну, дрібку мускатного горіха і 2 ст.л. рідкого меду. Молоко доведи до кипіння, зніми з вогню і додай спеції. А коли маса трохи охолоне, додай мед. Напій вживай теплим.

  • Масала чай

Традиційний індійський напій для зміцнення імунітету, тонізації, очищення шлунку.

Інгредієнти:

  • Молоко – 2 ст .;
  • Вода – 1 ст .;
  • Чай листовий – 15 гр .;
  • Корінь імбиру – 2 см .;
  • Кардамон – ½ ч.л .;
  • Мускатний горіх, гвоздика, кориця, чорний перець – по щіпці;
  • Цукор.

Приготування:

  • Змішай молоко з водою і цукром, постав на вогонь, доведи до кипіння.
  • Зменш вогонь до середнього.
  • Натри на тертці корінь імбиру, опусти в кипляче молоко.
  • Додай в молоко спеції, дай прокипіти на малому вогні протягом 2-х хвилин.
  • Додай чай, кип’ятити 5 хвилин.
  • Розлий по склянках крізь ситечко.
  • Цукор додавай до смаку.
    • Молочно-медовий вітамінний напій

    Ще один рецепт на молоці, який багатий на вітаміни, допоможе впоратися з застудою – гаряче молоко з медом і вершковим маслом. Так, в склянці з гарячим молоком розчини 50 гр. вершкового масла і 20 гр. меду.

    • Журавлиново-брусничний морс

    Ягідні морси також допоможуть тримати організм в тонусі. Особливо корисні журавлина і брусниця, що володіють ще і бактерицидними властивостями. Щоби приготувати морс, необхідно просто розтерти свіжі ягоди з цукром (3: 1), а потім 2 ст.л. ягідної маси залий 500 мл. теплої води. Морси особливо сподобаються дітям.

    • Екстрені вітамінні напої

    Не можна не розповісти про напої, які володіють “ударними” властивостями. Наприклад, швидко позбутися від кашлю допоможе напій із молока і лужної мінеральної води типу “Боржомі”. Чудодійним засобом у народі вважають молоко з часником. У склянку теплого молока додай 10 крапель свіжовичавленого часникового соку. Напій п’ють перед сном, а вже на ранок помітне поліпшення самопочуття.

    Зігріваючі осінні напої

    • Яблучний глінтвейн

    Дуже смачний, корисний, зігріваючий напій. Такий глінтвейн сподобається як дітям, так і дорослим, і ні краплі алкоголю!

    Інгредієнти:

    • Яблучний сік – 1 л .;
    • Цедра апельсина;
    • Кориця – 1 паличка;
    • Гвоздика – 3 парасольки;
    • мед

    Приготування:

  • Підігрій на повільному вогні яблучний сік.
  • Додай спеції і апельсинову шкірку.
  • Даси мед.
  • Перелий в келихи, прикрась на свій розсуд.
    • Гарбузовий латте

    Популярний напій, який користується особливою популярністю в осінньо-зимовий період.

    Інгредієнти:

    • Гарбузове пюре – 4 ст.л .;
    • Молоко – 250 мл;
    • Кава натуральна – 120 мл;
    • Цукор – 1 ст.л .;
    • Ванілін – 1 щіпка;
    • Кориця – 0.5 ч.л .;
    • Горіх мускатний – 0.25 ч.л.

    Приготування:

  • Змішай в сотейнику молоко, гарбуз, цукор, ванілін, корицю і мускатний горіх.
  • Постав на повільний вогонь.
  • Не доводячи суміш до кипіння, збий віночком або міксером на малій швидкості.
  • Вимкни гарбузову суміш і продовжуй збивати до тих пір, поки не з’явиться пінка.
  • Налий гарбузову суміш у високу склянку, чашку або кухоль.
  • Додай міцний свіжозаварений кави.
  •  Раніше ми публікували рецепти смачних осінніх пирогів

    Джерело: lady.tochka.net

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *