Інжир на зиму: 12 чудових рецептів заготівель

Солодкий інжир у розпал сезону має лише одну ваду – він зовсім мало зберігається. Але вирішенням цієї проблеми стануть рецепти заготовок на зиму. Тут і варення, і компоти, і закуски, і соуси – та все, чого душа забажає. У консервацію відмінно йдуть навіть плоди, що злегка недозріли. Розповідаємо 12 найсмачніших рецептів!

Зміст

  • 1. Варення з інжиру з горіхами
  • 2. Маринований інжир на зиму
  • 3. Варення з інжиру з коньяком
  • 4. Джем із зеленого інжиру на зиму
  • 5. Варення з інжиру з розмарином
  • 6. Компот із інжиру на зиму
  • 7. Варення-п'ятихвилинка з цілого інжиру на зиму
  • 8. Інжир без варіння на зиму
  • 9. Повидло з інжиру на зиму
  • 10. Соус із інжиру на зиму
  • 11. Варення з інжиру з виноградом
  • 12. Інжир у сиропі на зиму
  • 1. Варення з інжиру з горіхами

    Мабуть, одна з найкращих заготовок, яку можна вигадати.

    Тобі знадобиться: 1 кг інжиру, 1 склянка волоських горіхів, 1 кг цукру, 1 лимон.

    Приготування: Обсмажити горіхи на сухій сковороді. Промий і наколи виделкою інжир, зроби зверху надрізи і вклади всередину горіхи. Засип інжир цукром, влий лимонний сік і залиш на ніч. Доведи до кипіння і проваріть варення близько 40 хвилин. Закатай його до стерилізованих банків.

    2. Маринований інжир на зиму

    Класична маринована заготовка зі спеціями та оцтом.

    Тобі знадобиться: 250 г інжиру, 1 ч.л. цукру, 0,25 ч. л. солі, 2 ст. 6% оцту, 150 мл води, 3 бутони гвоздики, 2 лаврові листи, 5-6 горошин чорного перцю.

    Приготування: Промий інжир, зріж хвостики і виклади в чисту банку. Залий окропом на 10 хвилин і потім злий цю воду. Додай до неї цукор, сіль та всі спеції. Знову доведи до кипіння, влий оцет, залий інжир маринадом і закатай на зиму.

    Зараз читають:Раф-кава: 15 простих рецептів у домашніх умовах

    3. Варення з інжиру з коньяком

    Пікантне частування до чаю, тостів, випічки та панкейків.

    Тобі знадобиться: 1 кг інжиру, 400 г цукру, 120 мл коньяку, 80 г лимона.

    Приготування: Наріжте інжир на четвертинки, а лимон – тонкими часточками. Додай цукор та коньяк, і залиш на кілька годин. Доведи заготовку до кипіння, при бажанні – всип спеції. Проварити 30 хвилин на слабкому вогні і злегка розімніть варення товкачем. Розклади його по чистих банках, простерилізуйте 10 хвилин і заходьте на зиму.

    4. Джем із зеленого інжиру на зиму

    Зелений інжир рідко стане у нагоді свіжим, а ось заготівлі з нього – відмінні.

    Тобі знадобиться: 500 г зеленого інжиру, 1 кг цукру, 300 мл води, 1 ч.л. винного оцту.

    Приготування: Промий інжир, залий його літром води, доведи до кипіння і проварити 10 хвилин на слабкому вогні. Після чого злий воду та промий інжир холодною водою. Знову залий і провари ще 10 хвилин. І повтори цю процедуру ще раз.

    Звари сироп з 300 мл води та цукру. Наріж інжир, залий його сиропом і залиш на ніч. Розімні заготовку товкачем або перебий блендером, доведи до кипіння і варіджем на середньому вогні до бажаної густоти. За 3 хвилини до кінця – влий оцет. Закатай джем у стерилізовані банки.

    5. Варення з інжиру з розмарином

    Використовуй стиглі плоди, які вже не можна довго зберігати.

    Тобі знадобиться: 500 г інжиру, 300 г цукру, 3-4 гілочки розмарину, 1/2 лимона.

    Приготування: Наріж інжир на четвертинки, обірви листочки з розмарину, а з лимона – зніми цедру та відіжми сік. Засип все цукром і залиш на ніч. Доведи варення до кипіння і проварити 5 хвилин. Дай йому охолонути і проварити ще 5 хвилин. Повторіть процедуру ще 1-2 рази і після останнього варіння закатай варення в стерилізовані банки.

    Зараз читають:20 супів із кропиви, які зможе приготувати кожен

    6. Компот із інжиру на зиму

    Класичний рецепт зимового компоту – легко та швидко.

    Тобі знадобиться: 400 г інжиру, 100 г цукру.

    Засип промитий інжир в чисту банку . Залий окропом на 10 хвилин, а потім злий цю воду, додай у неї цукор і знову доведи до кипіння. Залий інжир сиропом і закочуй його на зиму.

    7. Варення-п'ятихвилинка з цілого інжиру на зиму

    Вибирай невеликі плоди одного розміру, щоб вони встигли проваритись.

    Тобі знадобиться: 1 кг інжиру, 700 г цукру, 350 мл води.

    Приготування: Звари однорідний сироп із води та цукру. Занури в нього інжир, знову доведи до кипіння і проварити 5 хвилин. Дай заготівлі охолонути і проварити ще 5 хвилин. Повторюй цей цикл до бажаної м'якості інжиру. Після останнього варіння – закатай гаряче варення у стерилізовані банки.

    8. Інжир без варіння на зиму

    Таку заготівлю можна зберігати лише на холоді та до півроку.

    Тобі знадобиться: 300 г інжиру, 200 г цукру.

    Приготування: Промий і довільно наріж інжир. Блендер подрібни його з цукром до однорідності. Виклади заготовку в стерилізовану банку та зверху засип ще 2-3 ложки цукру. Закупорь і прибери на зберігання.

    9. Повидло з інжиру на зиму

    Також до повидла можна додати спеції, мед або трохи цитрусового соку.

    Тобі знадобиться: 500 г стиглого інжиру, 150 г цукру, 2 щіпки лимонної кислоти.

    Зараз читають:20 швидких та смачних соусів для курки

    Приготування: Вимий і розімни інжир товкачем або вилкою. Засип його цукром, доведи до кипіння і проварити повидло 10 хвилин. Дай йому охолонути, знову доведи до кипіння і увари до бажаної густоти на слабкому вогні. Всип лимонну кислоту і закатай повидло в стерилізовану банку.

    10. Соус із інжиру на зиму

    Анітрохи не гірше інших фруктових або ягідних соусів до м'яса.

    Тобі знадобиться: 500 г інжиру, 1 головка часнику, 1 ст. оцту, 1 перець чилі, спеції.

    Пропусти всі інгредієнти через м'ясорубку . Додай спеції до смаку і доведи соус до кипіння. Влий оцет, проварити соус 5 хвилин і закатай його в стерилізовану банку.

    11. Варення з інжиру з виноградом

    Дуже гармонійне та оригінальне поєднання смаків.

    Тобі знадобиться: 1 кг інжиру, 800 г винограду без кісточок, 200 мл води, 700 г цукру.

    Приготування: Звари сироп з води та цукру. Засип у нього довільно нарізаний інжир та виноград. Знову доведи до кипіння і провари заготовку 15 хвилин на слабкому вогні. Дай охолонути, подрібни все блендером і знову проварити 15 хвилин. Можна додатково додати трохи ваніліну чи кориці. Закатай варення у стерилізовані банки.

    12. Інжир у сиропі на зиму

    Для легкої кислинки – додай кілька щіпок лимонної кислоти наприкінці приготування.

    Тобі знадобиться: 400 г інжиру, 150 г цукру, 100 мл води.

    Приготування: Звари однорідний сироп із води та цукру. Виклади в нього промитий інжир, знову доведи до кипіння і проварити 6-7 хвилин. Дай заготівлі охолонути і проварити ще стільки ж. Виклади плоди в стерилізовану банку, знову доведи сироп до кипіння, залий їм інжир і закатай на зиму.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *