Збираєшся на пікнік? Тоді пропонуємо приготувати яловичину на мангалі. А щоб не витрачати зайвий час, скористайся нашою добіркою із 20 перевірених рецептів. Тут зібрані всі найсмачніші та найпопулярніші варіанти!
Зміст
1. Шашлик із яловичини на мангалі – класичний рецепт
Визначити свіжість яловичини можна за гарним бордовим кольором і пружною поверхнею.
Тобі знадобиться: 2 кг яловичини, 800 г цибулі, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. меленого коріандру, 4 лаврові листи, 1 ст.л. солі.
Приготування: Яловичину підготуй, наріж невеликими шматочками і склади в миску. Додай сіль, спеції та дрібно нарізану цибулю. Перемішати м'ясо, розминаючи шматочки руками, накрийте кришкою і приберіть в холодильник на 8-10 годин. Наниж яловичину на шампури і обсмажуйте на мангалі 20-25 хвилин, часто перевертаючи.
2. Шашлик із яловичини з овочами на мангалі
Стеж за тим, щоб жар був сильним і рівним.
Тобі знадобиться: 1 кг яловичої вирізки, 2 болгарські перці, 4 цибулини, 60 мл олії, сік половини лимона, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 1,5 ч.л. солі.
Говяжу вирізку наріж невеликими шматочками і склади в миску. Додай лимонний сік, олію, хмелі-сунелі та сіль. Дві цибулини очисти, подрібни і всип у миску з м'ясом. Перемішайте, накрийте і поставте в холодильник на 6 годин. Болгарський перець і цибулю, що залишилася, очисти, наріж великими шматочками і нанижи на підготовлені шпажки, чергуючи з яловичиною. Жар шашлики на мангалі 15-20 хвилин, часто перевертаючи.
3. М'який шашлик із яловичини з цибулею та оцтом
У процесі маринування перемішуй м'ясо кілька разів.
Тобі знадобиться: 2 кг яловичини, 1 кг цибулі, 3 ст. оцту, 3 ст. олії, 1 ч.л. суміші перців горошком, 1 ст. солі, 3 л сильногазованої мінералки.
Приготування: Яловичина наріж і залий мінералкою на 15 хвилин. Злий воду, а в миску додай оцет, олію, сіль, нарізану товстими кільцями цибулю і розтерту в ступці суміш перців. Перемішай, накрий харчовою плівкою та прибери в холодильник на 10 годин. На шампури нанижи м'ясо та кільця цибулі, обсмажуйте над розпеченим вугіллям 20 хвилин.
4. Шашлик з яловичини в маринаді з аджикою та цибулею
Нарізай яловичину однаковими шматочками правильної форми.
Тобі знадобиться: 2 кг яловичини, 500 г цибулі, 150 г аджики, 50 мл оливкової олії, 1 ч.л. цукру, 1 ст. солі.
Приготування: Яловичину наріж невеликими шматочками і склади в миску. Додай аджику, подрібнену цибулю, олію, цукор та сіль. Перемішай, добре розминаючи кожен шматочок м'яса, накрий кришкою і постав у холодильник на 8-10 годин. Нанижіть м'ясо на шампури і обсмажуйте на мангалі до готовності.
Зараз читають:20 вітамінних салатів, які порадують своїм смаком
5. Шашлик із яловичини у пивному маринаді
М'ясо виходить соковитим, м'яким та смачним.
Тобі знадобиться: 2 кг яловичини, 1 л світлого пива, 3 ст. рослинної олії, 4 горошини запашного перцю, 4 лаврові листки, 1 ст.л. солі.
Приготування: Наріж яловичину невеликими шматочками і склади її в миску. Додай спеції, сіль, олію і добре перемішай, розминаючи руками кожен шматочок. Через 15 хвилин влий пиво, перемішай ще раз і прибери в холодильник на 10 годин. Наниж яловичину на шампури і готуй на мангалі 20-25 хвилин, часто перевертаючи.
6. Стейки з яловичини на мангалі
Для цього рецепту краще використовувати охолоджену яловичину.
Тобі знадобиться: 6 стейків яловичих, 1/2 головки часнику, сік половини лимона, 80 мл оливкової олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. меленого коріандру, 1 ст.л. солі.
Гов'ячі стейки натріть спеціями і сіллю з усіх боків, накрий харчовою плівкою і залиш при кімнатній температурі на 15 хвилин. Часник пропусти через прес, змішай з|із| маслом|мастилом| і соком лимона. Змасти стейки сумішшю, що вийшла, накрий і прибери в холодильник на 6-8 годин. Виклади м'ясо на решітку і обсмажуйте на мангалі по 10 хвилин з кожного боку. Готові стейки загорни окремо у фольгу і залиш їх ще на 15 хвилин.
7. Стейки з яловичини в маринаді з білим вином та апельсинами на мангалі
Подібні страви часто трапляються навіть у ресторанах.
Тобі знадобиться: 2 кг яловичини, 800 мл білого вина, 3 апельсина, 2 гілочки розмарину, 1 ч.л. суміші перців горошком, 1 ч. л. цукру, 2 ч. л. солі.
Приготування: Наріж яловичину стейками завтовшки близько 2 см. Розітріть у ступці цукор, сіль і суміш перців. Натрій м'ясо цією сумішшю, склади в миску і залиш при кімнатній температурі на 15 хвилин. Додай вино, нарізані апельсини та розім'яті гілочки розмарину, та прибери в холодильник на 8 годин. Обсмажуйте яловичі стейки над розпеченим вугіллям по 10-12 хвилин з кожного боку.
8. Антрекот із яловичини на мангалі
Бажано, щоб кістки були тонкі.
Тобі знадобиться: 2 антрекоти з яловичини, 3 ст.л. оливкової олії, сік половини лимона, 0,5 ч. л. меленої зіри, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 2 ч. л. солі.
Приготування: Яловичину промою, обсуши паперовим рушником і натрій сумішшю з солі та спецій. Накрий харчовою плівкою та залиш при кімнатній температурі на 15 хвилин. Змасти олією та лимонним соком, знову накрий і прибери в холодильник на 6-8 годин. Виклади антрекот на решітку і обсмажуйте на мангалі по 10-12 хвилин з кожного боку.
9. Соковитий стейк із яловичини на мангалі
Обсмажуйте стейк, часто змащуючи його водою або олією.
Тобі знадобиться: 2 кг яловичого нашийка, 2 ст.л. соєвого соусу, 60 мл оливкової олії, 1 ч.л. суміші перців горошком, 1 ч. л. майорану, 2 ч.л. великої солі, 3 л сильногазованої мінеральної води.
Приготування: Підготуй і наріж яловичину на стейки товщиною 2-3 см. Залий їх холодною мінералкою, залиш на 15 хвилин, а далі – злий воду і злегка промокни м'ясо паперовим рушником. Розітри сіль та спеції у ступці, і змішай їх із соєвим соусом та олією. Змасти яловичину з усіх боків цим маринадом, накрий і постав у холодильник на 10 годин. Виклади яловичі стейки на ґрати мангалу і обсмажуйте над розпеченим вугіллям 15-20 хвилин, часто перевертаючи. Після чого кожен шматочок окремо загорни у фольгу і залиш на 15 хвилин.
Зараз читають:20 найкращих способів приготувати повидло з груші
10. М'який стейк із яловичини, смажений на мангалі
Перед тим, як викласти стейк на ґрати, видали залишки ківі та помідорів.
Тобі знадобиться: 4 середні стейки з яловичини, 3 ст.л. гострої гірчиці, 2 ст. олії, 1 ківі, 3 середні помідори, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 1 ч.л. меленого коріандру, 2 ч.л. солі.
Приготування: Добре натрі яловичі стейки сумішшю із солі та спецій, накрий харчовою плівкою і залиш при кімнатній температурі на 20 хвилин. Додай гірчицю, олію, дрібно нарізані помідори та ківі. Перемішай, добре розминаючи м'ясо руками, накрий і прибери в холодильник на 8-10 годин. Виклади стейки на змащену решітку та смажу на мангалі до готовності.
11. Яловичі ребра у соусі барбекю на мангалі
Відмінна альтернатива шашликам!
Тобі знадобиться: 2 кг яловичих реберець, 150 г соусу барбекю, 2 ст.л. оливкової олії, 3 лаврові листи, 4 горошини запашного перцю, 1 ст.л. великої солі, 3 л сильногазованої мінеральної води.
Приготування: Очисти яловичі ребра від плівок та залий їх на 15 хвилин холодною мінералкою. Після чого злий воду, а ребра злегка промакни паперовим рушником, натрі сіллю, змасти сумішшю з олії та соусу барбекю. Склади в миску, додай спеції та прибери в холодильник на всю ніч. Виклади реберця на змащену решітку і жар на мангалі 20-25 хвилин.
12. Яловичі ребра в медово-гірчичному соусі на мангалі
Оригінальне поєднання смаків, яке нікого не залишить байдужим.
Тобі знадобиться: 2 кг яловичих реберець, 3 ст.л. меду, 3 ст.л. гірчиці, 2 ст. олії, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. чебрецю, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 2 ч. л. солі.
Приготування: Реберця очисти від плівок, наріж великими сегментами і склади в миску. Змішай сіль, спеції, олію, гірчицю та мед. Натріть реберця отриманою сумішшю з усіх боків і постав у холодильник на 8 годин. Виклади на решітку і обсмажуйте над розпеченим вугіллям по 10-12 хвилин з кожного боку.
13. Яловичі ребра з часником та соєвим соусом на мангалі
Використовуйте сіль великого або середнього помелу.
Тобі знадобиться: 2 кг яловичих реберець, 30 г часнику, 3 ст.л. соєвого соусу, 1 ст.л. олії, 1 ч.л. копченої паприки, 0,5 ч. л. каррі, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. меленого червоного перцю, 2 ч. л. солі.
Приготування: Змішай спеції, сіль, соєвий соус, олію та пропущений через прес часник. Змасти це сумішшю підготовлені яловичі ребра, накрий їх харчовою плівкою і прибери в холодильник на 8-10 годин. Обсмажуйте реберця на мангалі 20-25 хвилин, часто змащуючи залишками маринаду.
14. Яловичі реберця з цибулею та лимоном на мангалі
Екзотичніший варіант можна приготувати і з лаймом.
Тобі знадобиться: 2 кг яловичих реберець, 1/2 лимона, 4 середні цибулини, 1/2 пучка петрушки, 3 ст.л. олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. чебрецю, 25 г великої солі.
Приготування: Реберця очисти від плівок, натрій сумішшю з солі та спецій, накрий харчовою плівкою і прибери в бік на півгодини. Додай олію, цілі гілочки петрушки, нарізану цибулю та лимон. Перемішай, накрий і прибери холодильник на 1 добу. Виклади яловичі реберця на змащені грати і обсмаж на мангалі до готовності.
15. Класичний рецепт люля-кебаб із яловичини на мангалі
Якщо м'ясо сухе, то можна додати більше сала.
Зараз читають:Низькокалорійна вечеря: 15 незрівнянних рецептів страв
Тобі знадобиться: 1,5 кг яловичини, 200 г сала, 4 цибулини, половий сік лимона, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 1 ч. л. солі.
Приготування: Пропусти яловичину, сало та очищену цибулю кілька разів через м'ясорубку. Додай перець, сіль, лимонний сік і добре перемішай. Відби фарш, набираючи невелику кількість в руку і кидаючи його з силою в миску. Загорни у подвійний шар тканини та прибери в холодильник на 2 години. Сформуй люля на шампурах, щільно стискаючи змоченими у воді руками. Обсмажуйте 10-12 хвилин над сильним жаром.
16. Гострий люля-кебаб із яловичини на мангалі
Традиційними соусами до люля є – аджика та кетчуп.
Тобі знадобиться: 2 кг яловичого нашийка, 150 г сала, 1/2 стручка гострого перцю, 50 г часнику, 2 ст.л. горілки, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 2 ч.л. солі.
Приготування: Пропусти через м'ясорубку яловичину, сало, часник і гострий перець. Додай хмелі-сунелі, сіль та горілку. Перемішай і добре відбив фарш, загорни його в марлю і помісти в холодильник на 2 години. Сформуй люля на шампурах і обсмаж над розпеченим вугіллям до рум'яної скоринки.
17. Узбецький люля-кебаб на мангалі
Якщо немає шампурів, то готувати люля можна і на змащеній решітці.
Тобі знадобиться: 1 кг яловичини, 100 г курдючного сала, 300 г цибулі, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. меленого червоного перцю, 1 ч. л. солі.
Приготування: Пропусти яловичину, курдючне сало та очищену цибулю через м'ясорубку. Додай спеції, сіль і добре перемішай. Відби фарш, загорни його в тканинну серветку і прибери в холодильник на 2-3 години. Сформуй люля на шампурах та обсмаж на мангалі до готовності.
18. Люля-кебаб із яловичини по-грузинськи
Подавай зі свіжою зеленню та тонким лавашем.
Тобі знадобиться: 1,5 кг яловичого нашийка, 150 г сала, 20 г часнику, 20 г кінзи, 3 цибулини, 2 ст.л. сухий аджики, 0,5 ч. л. меленої зіри, 2 ч.л. солі.
Кілька разів пропусти через м'ясорубку яловичий нашийок , сало, кінзу, цибулю та часник. Додай аджику, зіру та сіль. Перемішай і добре відбий. Загорни фарш у тканинну серветку і постав його в холодильник на 2-3 години. Сформуй люля щільним рулетом на шампурах і обсмажуйте на мангалі 15 хвилин, часто перевертаючи.
19. Яловичі медальйони у пікантному маринаді на мангалі
Знадобиться м'ясо з невеликою кількістю жиру.
Тобі знадобиться: 2 кг яловичини, 1 ст. вустерширського соусу, 2 ст.л. олії, 20 г кореня імбиру, 20 г часнику, 0,5 ч.л. меленого червоного перцю, 0,5 ч. л. зіри, 1 ст.л. великої солі.
Приготування: Яловичину наріж невеликими шматочками завтовшки близько 2 см і склади в миску. Додай сіль, спеції, вустерширський соус, олію, подрібнений імбир та часник. Перемішай, розминаючи руками кожен шматочок, накрий і забери в холодильник на 8 годин. Виклади медальйони на змащені грати і обсмажуйте по 10 хвилин з кожного боку.
20. Соковиті котлети з яловичини на мангалі
Замість сала можна додати пару ложок смальцю.
Тобі знадобиться: 2 кг яловичого нашийка, 20 г часнику, 300 г цибулі, 100 г сала, 30 мл соєвого соусу, 1 ч.л. меленої зіри, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 2 ч. л. солі.
Приготування: Пропусти яловичину, сало, часник та цибулю через м'ясорубку. Додай спеції, сіль, соєвий соус та перемішай. Відби фарш, загорни його в подвійний шар марлі і прибери в холодильник на 2 години. Сформуй котлети, виклади їх на змащену решітку та обсмаж на мангалі до рум'яної скоринки з двох боків.
Джерело: dietcenter.com.ua