У китайській кухні дуже популярні страви в кисло-солодкому соусі – найчастіше м'ясо чи локшина, але й овочі виходять анітрохи не гірше. На цей раз пропонуємо приготувати таким чином баклажани. Розповідаємо 10 найсмачніших рецептів!
Зміст
1. Баклажани в кисло-солодкому соусі з лимонним соком
Крохмаль для панування потрібний, щоб готові баклажани були трохи хрусткими.
Тобі знадобиться: 400 г баклажанів, 50 мл лимонного соку, 40 г цукру, 80 мл води, 60 мл соєвого соусу, 3,5 ст. крохмалю, 1 ст.л. кетчуп.
Змішай лимонний сік, соєвий соус, цукор, воду, кетчуп і 0,5 ложки крохмалю. Провар до легкого загусання. Окремо наріж баклажани брусочками, обваляй їх в крохмалі, що залишився, і обсмаж до рум'яності. Залий соусом і прогрій всі разом ще 2-4 хвилини.
2. Баклажани з болгарським перцем у кисло-солодкому соусі
А якщо хочеш зробити їх більш пікантними, додай трохи гострого перцю.
Тобі знадобиться: 4 баклажани, 2 болгарські перці, 50 мл рослинної олії, 2-3 см імбиру, 3-4 зубчики часнику, 50 мл соєвого соусу, 1 ст.л. томатної пасти, 1 ст. коричневого цукру, 2 ст. рисового оцту, спеції.
Баклажани наріж брусочками і обсмаж до рум'яності в половині масла . Додай нарізаний смужками болгарський перець і масло, що залишилося, і смаж далі до м'якості. Окремо змішай соєвий соус, томатну пасту, рисовий оцет, цукор, тертий імбир та часник зі спеціями. Влий 50 мл води і за бажанням – додай ложку крохмалю. Ретельно перемішай, влий кисло-солодкий соус, що вийшов, до баклажанів і протушкуй все разом ще 2-3 хвилини.
Зараз читають:8 оригінальних рецептів вина з аличі
3. Баклажани з цибулею в кисло-солодкому соусі
Соковиті та пікантні баклажани по-китайськи з приголомшливим смаком.
Тобі знадобиться: 500 г баклажанів, 150 г цибулі, 300 г болгарського перцю, 1 перець чилі, 20 г імбиру, 4 зубчики часнику, 30 г томатної пасти, 50 мл соєвого соусу, 2 ст.л. цукру, 2 ст. яблучного оцту, 250 мл води, 4 ст. кукурудзяного крохмалю, спеції.
Приготування: Подрібни та злегка обсмаж часник з імбиром та чилі. Додай нарізану цибулю та болгарський перець, обсмаж ще 4-5 хвилин. Додай томатну пасту, цукор, а ще через 2 хвилини – соєвий соус та яблучний оцет. Приправ все за смаком і перемішай.
Розведи ложку кукурудзяного крохмалю у воді, влий туди ж, доведи до кипіння і протушкуй соус ще 4-5 хвилин. Наріж баклажани брусочками, обваляй їх в крохмалі, що залишився, і виклади в соус. Протушкуй всі разом до готовності баклажанів.
4. Баклажани в клярі в кисло-солодкому соусі
Альтернативний спосіб обіграти улюблену овочеву страву.
Тобі знадобиться: 2-3 баклажани, 1 яйце, 4 ст.л. муки|борошна|, 150 мл крижаної води, 0,5 ч.л. соди, 2 ст. соєвого соусу, 1 ст.л. устричного соусу, 1 ст.л. крохмалю, 1/4 склянки гарячої води, 4 ст.л. кетчупу, 2-3 ст.л. цукру, 1 ст. рисового оцту, спеції.
Приготування: Наріж баклажани брусочками. Віночком змішай яйце, борошно, соду та крижану воду. Виклади баклажани в цей кляр, перемішай і порційно обсмаж їх з усіх боків у великій кількості олії.
Змішай кетчуп, цукор та оцет, і злегка прогрій соус у невеликій кількості олії. Додай гарячу воду, соєвий та устричний соуси, спеції за смаком. Прогрій ще 1 хвилину і влий розведений у 3-4 ложках води крохмаль. Проварити кисло-солодкий соус до загусання, виклади в нього баклажани і прогрій ще 1 хвилину.
Зараз читають:15 рецептів айви на зиму, які урізноманітнять твій раціон
5. Баклажани з овочами в кисло-солодкому соусі
За бажання, можна додати й інші овочі на твій розсуд.
Тобі знадобиться: 1 баклажан, 1 морква, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 1 помідор, 2 зубчики часнику, 1 ст.л. тертого імбиру, 3 ст. крохмалю, 1/2 склянки води, 4 ст.л. соєвого соусу, 3 ст.л. яблучного оцту, 2 ст. меду.
Приготування: Наріж і обваляй баклажан у крохмалі. Обсмаж шматочки до рум'яності з усіх боків і відклади убік. Окремо обсмаж нарізані соломкою овочі і теж відклади. Змішай соєвий соус, мед, імбир, часник, яблучний оцет та воду. Доведи соус до кипіння, виклади в нього всі овочі та протушкуй ще 1-2 хвилини.
6. Баклажани з картоплею в кисло-солодкому соусі
Найкраще, щоб вага баклажанів та картоплі була однаковою.
Тобі знадобиться: 1 баклажан, 3-4 картоплини, 1 болгарський перець, 1/2 гострого перцю, 1 зубчик часнику, 120 мл соєвого соусу, 1 ст.л. крохмалю, 2 ч.л. цукру, 2-3 ч. л. рисового або яблучного оцту, 1/2 пучка петрушки, спеції.
Наріж всі овочі середнім кубиком, подрібни часник , гострий перець і петрушку. Змішай соєвий соус, цукор, оцет та крохмаль до однорідності. Обсмаж всі овочі до рум'яності окремо один від одного. Змішай їх у сковороді, додай спеції, часник, гострий перець та петрушку. Влий кисло-солодкий соус, доведи до кипіння і трохи прогрій все разом.
7. Баклажани в кисло-солодкому соусі з медом
Кількість меду варіюй, залежно від бажаної насолоди.
Тобі знадобиться: 500 г баклажанів, 3 зубчики часнику, 2 см імбиру, 50 мл соєвого соусу, 1-2 ст. меду, 1-2 ст. яблучного оцту, крохмаль, кінза, кунжут.
Приготування: Довільно наріж і обсмаж баклажани до рум'яності. Змішай соєвий соус, оцет, мед, подрібнений часник, імбир та кілька ложок води. Якщо хочеш отримати густий соус – всип ложку крохмалю. Зали баклажани кисло-солодким соусом, прогрій ще 2 хвилини, зніми з вогню і посип рубаною кинзою з кунжутом.
Зараз читають:Креветки на грилі: 20 найсмачніших рецептів
8. Баклажани в кисло-солодкому соусі з винним оцтом
Традиційно для кисло-солодкого соусу використовується рисовий або яблучний оцет, але підійде будь-який інший.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 5 ст.л. соєвого соусу, 2 ст.л. винного оцту, 1 ст. цукру, 1 ч. л. крохмалю, 1 зубчик часнику, 80 мл води, спеції.
Приготування: Наріж і обсмаж баклажани до рум'яності. Змішай всі інші інгредієнти, вилий соус до баклажанів і протушкуй всі разом приблизно 2-3 хвилини.
9. Баклажани в кисло-солодкому соусі з апельсиновим соком
Буде дуже оригінально, якщо додати трохи апельсинової цедри.
Тобі знадобиться: 3 баклажани, 2,5 ст.л. крохмалю, 3 ст.л. кетчупу, 3 ст.л. соєвого соусу, 2 ст.л. цукру, 2 ст. яблучного оцту, 100 мл апельсинового соку, зелена цибуля.
Змішай апельсиновий сік, кетчуп, соєвий соус, цукор, оцет і 0,5 ложки крохмалю до однорідності. Баклажани наріж брусочками, обваляй у крохмалі, що залишився, і обсмаж до рум'яності. Залий їх соусом, доведи до кипіння і готуй ще 1 хвилину. Посип рубаною зеленою цибулею перед подачею.
10. Баклажани в кисло-солодкому соусі на зиму
Цікава та пікантна закуска для любителів сезонних заготовок.
Тобі знадобиться: 400 г баклажанів, 100 г цибулі, 150 г болгарського перцю, 2 ст. томатної пасти, 1 ст. цукру чи меду, 250 мл води, 1 ч.л. солі, 2 зубчики часнику, 50 мл олії, 40 мл оцту.
Дрібно наріж цибулю і солодкий перець, і трохи більше – очищені баклажани. Обсмаж баклажани в олії 5-7 хвилин, всип решту овочів, смажу ще стільки ж і потім додай часник. Змішай решту інгредієнтів у кисло-солодкий соус, влий його до баклажанів, протушкуй всі разом 15 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
Джерело: dietcenter.com.ua