/>
Найсмачніша тушонка виходить лише в домашніх умовах. Це чудова заготівля не лише для туристичних походів, а й просто щодня. Тушонку можна приготувати з різних видів м'яса, у тому числі – з курки. Вона добре зберігається у темному місці навіть без холодильника. Ділимося 8 найкращими рецептами!
Зміст
1. Варена тушонка з курки
Її легко приготують навіть господині, які мають особливих кулінарних навичок.
Тобі знадобиться: 4 кг будь-яких частин курки, 2 цибулини, 2 моркви, 300 г кореня селери, 4 ст.л. солі, 4 лаврові листи, 1 ч.л. чорного перцю горошком.
Відправ курку в каструлю і залий водою, щоб вона покривала м'ясо на 3-4 см. Доведи до кипіння, злий цю воду і промий м'ясо . Знову виклади курку в каструлю, додай туди очищену і розрізану цибулю, моркву, селера, перець горошком і лавровий лист. Залий все водою на 3 см вище за курку, посоли, перемішай і доведи до кипіння.
Вари 40 хвилин на середньому вогні, знову дістань курку, дай їй трохи охолонути і відділи м'ясо від кісток. Видали овочі з бульйону і поверни в нього курку, провари ще 20 хвилин на середньому вогні. Розклади курку в стерилізовані банки, залий киплячим бульйоном і закатай тушонку на зиму.
Зараз читають:20 ПП салатів з червоною рибою, які варто приготувати
2. Тушонка з курки в духовці
Чудовий рецепт приготування цілої тушки.
Тобі знадобиться: 1,5 кг курки, 15 г солі, 3 лаврові листки, 1 ч.л. чорного перцю горошком.
Приготування: Розроби курку на шматочки, змішай з сіллю і залиш на 10 хвилин. Розклади спеції у стерилізовані банки і щільно наповни їх куркою. Накрийте банки кришками або фольгою, відправте в холодну духовку і увімкніть нагрівання до 200 градусів.
Коли курка закипить, зменш температуру до 150 градусів. Готуй тушонку так 2,5 години, а потім вимкни духовку, прочини дверцята і залиш ще на 10-15 хвилин. Дістань банки і заходи їх на зиму.
3. Тушонка з курки в автоклаві
Для різноманітності можеш змішати курку з будь-яким іншим м'ясом до смаку.
Тобі знадобиться: 2 кг курки, 4 ч. л. солі, 4 лаврові листи, спеції.
Приготування: Наріж м'ясо на шматочки та окремо подрібни жир. Змішай все з сіллю, подрібненим лавровим листом та спеціями до смаку. Виклади курку в стерилізовані банки, не доходячи 1-1,5 см до краю. Закатай і відправ банки в автоклав, часткою води і готуй тушонку 45 хвилин при 120 градусах. Після чого дай їй охолонути в автоклаві та прибери на зберігання.
4. Тушонка з курки в мультиварці
Простий та зручний спосіб приготування – ідеальний варіант.
Зараз читають:20 чудових рецептів з брусниці
Тобі знадобиться: 2 кг курки, 80 г цибулі, 1,5 ч.л. солі, 4 лаврові листи, 1 ч.л. чорного перцю горошком.
Розроби курку на шматочки і готуй 2 години в мультиварці без води в режимі для гасіння. Додай сіль, спеції та крупно нарізану цибулину. Туші ще 1-2 години, залежно від твердості курки. Закатай тушонку у стерилізовані банки.
5. Тушонка з курки в каструлі
Готувати таку тушонку досить довго, але результат точно того вартий.
Тобі знадобиться: 2 кг курки, 30 г солі, 50 г цибулі, 3 лаврові листки, 3 горошини запашного перцю, мелений чорний перець.
Приготування: Розроби курку на шматочки і змішай їх із сіллю та меленим чорним перцем. Виклади лавровий лист, запашний перець та шматочки цибулі у підготовлені банки. Утрамбуй курку, не доходячи приблизно 2 см до верху, закатай кришками і постав у каструлю. Залий все водою нарівні з куркою, доведи до кипіння і готуй 5-6 годин на слабкому вогні. Залиш тушонку в каструлі до повного остигання і потім прибери на зберігання.
6. Тушонка з курячого філе в домашніх умовах
Найдієтичніший рецепт тушонки з усіх можливих.
Тобі знадобиться: 2,5 кг курячого філе, 2 ст. солі, 3 лаврові листи, 1 ч.л. горошком перцю, спеції, курячий жир.
Приготування: Наріж куряче філе, посоліть і приправ за смаком. Щільно поклади курку в стерилізовані банки разом із перцем горошком і лавровим листом, накрий фольгою і зроби в ній отвори для виходу пари.
Зараз читають:20 найкращих закусок з креветками на святковий стіл
Відправте заготовки в холодну духовку, розігрійте до 180 градусів і туші приблизно 3 години. Розтопи трохи курячого жиру, що залишився, залий його в банки і закатай тушонку на зиму.
7. Тушонка з курки з желатином
Оригінальна варіація класичної заготівлі для різноманітності.
Тобі знадобиться: 2 кг курки, 4 моркви, 100 г кореня селери, 2 корені петрушки, 2 ч.л. желатину, 2 л води або бульйону, сіль.
Приготування: Курку розділай на шматки та залий водою або бульйоном. Туди ж виклади коріння, моркву, сіль та спеції за смаком. Вари курку практично до готовності, а потім щільно наповни нею банки.
Розведи желатин у невеликій кількості бульйону, влий його в бульйон, що залишився, і залий їм тушонку. Накрийте банки кришками і стерилізуйте 1,5 години в киплячій воді. Захід на зиму.
8. Тушонка з курки з чорносливом
Цей рецепт може стати одним з твоїх улюблених!
Тобі знадобиться: 1 курка, 1,5 ст. солі, 50 г чорносливу, 2 лаврові листи, спеції.
Приготування: Розроби курку на шматочки, а чорнослив – замочіть у гарячій воді на 10 хвилин. Виклади чорнослив, лавровий лист та спеції у стерилізовані банки. Зверху додай курку, пересипаючи шари сіллю. Накрий банки фольгою і постав у холодну духовку. Після чого нагрій її до 170 градусів і готуй тушонку 2,5-3 години. Захід на зиму.
Джерело: dietcenter.com.ua