Класичні грузинські хачапурі важко назвати корисною їжею – вони досить калорійні та жирні. Але нічого не заважає скоригувати рецепт і приготувати свою ПП версію хачапурі. Виходить дуже смачно та ситно, а до того ж легко впишеться у здоровий раціон. Розповідаємо 8 найкращих рецептів!
Зміст
1. ПП хачапурі із сирного тіста
За бажання, додай у начинку трохи рубаної зелені.
Тобі знадобиться: 400 г сиру, 2 яйця, 2 жовтки, 100 г борошна, 100 г сулугуні, 2 щіпки солі.
Відділи білки від жовтків. Змішай 350 г сиру, 2 яєчні білки та сіль. Додай борошно, вимішай тісто і сформуй із нього човники. Змасти їх жовтками і відправте на 10 хвилин у духовку при 180 градусах.
Змішай тертий сулугуні і сир, що залишився. Виклади цю начинку в човники та випікай ще 10 хвилин. Дістань хачапурі, злегка розсунь начинку, вбий у кожен човник по жовтку і відправ у духовку ще 2-5 хвилин.
2. ПП хачапурі на рисовому борошні
Якщо потрібно менше калорій, тоді вибирай сир із невеликою жирністю.
Зараз читають:Тушені свинячі реберця: 12 рецептів, які варто спробувати
Тобі знадобиться: 200 г сиру, 1 яйце, 2 жовтки, 50 г рисового борошна, 120 г твердого сиру, сіль за смаком.
Розітри сир з яйцем і сіллю, додай рисове борошно і вимішай тісто . Сформуй з нього два човники, виклади їх на пергамент і відправ у духовку на 20-30 хвилин при 180 градусах. Після чого засип у човники тертий сир і запікай, доки він не розплавиться. Трохи розсунь сир із центру, вбий туди жовтки та залиш хачапурі в духовці ще на 5 хвилин.
3. ПП хачапурі з сиром
У цьому рецепті сир йде не лише в тісто, а й начинку.
Тобі знадобиться: 4 яйця, 400 г сиру, 100 г твердого сиру, 100 г рисового борошна, 1 ч.л. розпушувача, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Розділи 2 яйця на білки та жовтки. Розітри 200 г сиру з білками та сіллю, всип рисове борошно з розпушувачем і вимішай тісто. Сформуй два човники і змасти їх жовтками.
Відправте заготовки на 10 хвилин в духовку при 180 градусах. Змішай сир, що залишився, і тертий сир, виклади цю начинку в човники і відправь в духовку ще на 6-10 хвилин. Вбий у кожен човник по яйцю і запікай хачапурі ще 5 хвилин.
4. Ліниві ПП хачапурі
Радимо брати сир жирністю 5%, щоб хачапурі не були надто сухими.
Зараз читають:20 рецептів з перловки, які припадуть до смаку кожному
Тобі знадобиться: 200 г сиру, 2-3 гілочки зелені, 80 г сулугуні, 2 яйця, 50 г рисового борошна.
Блендером перебий сир до однорідності. Подрібни зелень, натрій сулугуні на тертці, змішай з сиром і додай яйця з рисовим борошном. Вимішай тісто, розділи його навпіл і сформуй два коржики. Обсмаження хачапурі з двох сторін на середньому вогні приблизно по 5 хвилин під кришкою.
5. ПП хачапурі на сковороді
Ідеальна варіація хачапурі на сніданок – дуже швидко та просто.
Тобі знадобиться: 120 г сиру, 1 яєчний білок, 40 г рисового борошна, 0,5 ч.л. розпушувача, 50 г моцарелли, 1 жовток.
Приготування: Змішай сир з білком, додай рисове борошно з розпушувачем та заміси тісто. Сформуй з нього коржик і обсмаж його 4-5 хвилин на антипригарній сковороді під кришкою на слабкому вогні. Переверни, посип хачапурі тертою моцарелою і готуй під кришкою ще 3 хвилини. Зроби поглиблення центром, виклади туди жовток і готуй ще 1-2 хвилини.
6. ПП хачапурі з моцарелою та вівсяним борошном
Коржик також можна обсмажити на сухій антипригарній сковороді.
Тобі знадобиться: 2 яйця, 350 г сиру, 300 г моцарелли, 4 ст. вівсяного борошна, 3 гілочки зелені.
Приготування: Подрібни зелень, перетри сир, натрій моцареллу на тертці і змішай разом всі інгредієнти. Сформуй коржики, виклади їх на пергамент і випікай хачапурі 25 хвилин у духовці при 180 градусах.
Зараз читають:20 найсмачніших рецептів з бурякового бадилля
7. ПП хачапурі на кукурудзяному борошні
А якщо додати трохи куркуми, то тісто буде ще більш золотистим.
Тобі знадобиться: 200 г сиру, 4 яйця, 6-7 ст. кукурудзяного борошна, 50 г твердого сиру, спеції.
Приготування: Ретельно змішай сир, 1 яйце, 1 білок та кукурудзяне борошно. Вимішати тісто, розділи його навпіл, сформуй два човники і змасти їх жовтком. Відправ човника в духовку на 15 хвилин при 180 градусах. Посип тертим сиром і спеціями, запікай ще 10 хвилин і потім вбий у кожен човник по яйцю. Відправ їх у духовку ще на 5 хвилин.
8. ПП хачапурі зі сметаною
У начинку можна використовувати будь-який інший сир на твій розсуд.
Тобі знадобиться: 350 г сиру, 1 яйце, 3 жовтки, 1 ч.л. розпушувача, 100-120 г борошна, 150 г сулугуні, 2 ст. сметани, 2 зубчики часнику, 4 гілочки зелені, сіль, спеції.
Приготування: Перетріть сир через сито. Додай яйце, сіль, розпушувач та борошно. Вимішати тісто і сформуй з нього 3 човники. Відправ їх на 20-25 хвилин в духовку при 180 градусах. Змішай тертий сулугуні, сметану, подрібнений часник та зелень. Виклади цю начинку зверху і запікайте ще 7-10 хвилин. Вбий у кожен човник жовтком і відправ хачапурі назад в духовку ще на кілька хвилин.
Джерело: dietcenter.com.ua