Приготування дріжджового тіста можна вважати окремим напрямом кулінарної науки. Воно може замішуватися на опарі чи без неї, на воді чи молоці, бути здобним або прісним, листковим, хлібним тощо. Познайомитись із найкращими рецептами смачної дріжджової випічки ви можете за посиланням https://lvivskirecipes.com.ua/. А зараз розглянемо основні помилки у роботі з тістом, які можуть погіршити якість смаколиків.
Поспіх у приготуванні тіста
Щоб досягти найкращого результату, суворо дотримуйтесь рекомендацій щодо часу підйому тіста. Якщо в рецепті вказані два чи три підйоми, не варто обмежуватися одним. Деякі господині підіймають тісто у мікрохвильовці у прискореному режимі, але якщо у вас немає досвіду в роботі з випічкою, краще так не ризикувати.
Дріжджі низької якості
Найпоширеніша причина невдалої випічки — це старі чи неякісні дріжджі. Якщо ви готуєте випічку лише на свята, дріжджі можуть залежуватися, втрачаючи свої якості. Особливо це стосується свіжих пресованих дріжджів. Якщо на них з’являються темні плями чи білий наліт, а також тріщини й різкий запах, однозначно не варто класти такий продукт у випічку. Які б дріжджі ви не використовували — свіжі, сухі чи швидкодіючі, обов’язково звертайте увагу на терміни їх придатності.
Неправильні пропорції дріжджів
Якщо ви хочете замінити пресовані дріжджі сухими, необхідно дотримуватися правильних пропорцій. Так, 1 грам сухого продукту відповідає 3 грамам свіжого пресованого. Тобто, якщо за рецептом у тісто треба покласти 30 грамів свіжих дріжджів, ви можете замінити їх на 10 грамів сухих.
Зайве борошно
Новачки нерідко кладуть забагато борошна в тісто, оскільки їм здається, що воно погано тримає форму та липне до рук. Проте будь-якому борошну потрібен час, щоб розбухнути, а клейковині — щоб проявити себе. Якщо перевантажити тісто зайвим борошном, воно погано підніметься та зрештою перетвориться на жорстку й грубувату випічку.
Неправильне додавання інгредієнтів
Деякі рецепти просто наводять перелік інгредієнтів, а потім рекомендують «замісити тісто в один прийом». Але це не означає, що всі продукти треба скинути в миску й просто перемішати. Подібні рецепти розраховані на досвідчених кухарів, які чудово знають процес замішування тіста й не потребують інструкції.
Новачкам варто запам’ятати наступну послідовність: спочатку просіяне борошно змішуємо із сухими швидкодіючими дріжджами, потім додаємо воду, збиті яйця та іншу здобу. Вершкове масло чи олію вводимо лише наприкінці. Якщо оперуємо свіжими дріжджами, розчиняємо їх спочатку у воді з цукром та борошном і залишаємо опару до появи бульбашок.
Надто рідка начинка
Заморожені ягоди чи рідке варення для начинки можуть зіпсувати випічку — витекти назовні та підгоріти. Розвʼязати проблему можна лише в один спосіб — додавати щільне повидло або віджимати із ягід сік.
Погано розігріта духовка
Вироби з дріжджового тіста не можна ставити в холодну духовку. Ввімкніть її за 10–12 хвилин, щоб розігріти до вказаної в рецепті температури.
Джерело: dietcenter.com.ua