Не поспішай знищувати кропиву на своїй ділянці, адже її можна використовувати для приготування смачних та вітамінних страв. Відмінною ідеєю буде зварити суп із кропиви. Ми зібрали тут 20 різних рецептів, які точно тобі сподобаються!
Зміст
1. Суп з кропиви та овочів з яйцем
Збирай кропиву далеко від дороги.
Тобі знадобиться: 100 г кропиви, 6 варених яєць, 300 г картоплі, 1 морква, 1 цибулина, 20 г зеленої цибулі, 1/3 пучка кропу, 4 горошини чорного перцю, 1 ст.л. солі, 3 л води.
Приготування: Кропиву ошпарити окропом і промою холодною водою. Наріж кропиву, моркву, зелену цибулю, кріп, очищену картоплю та цибулю. У киплячу воду всип картоплю, чорний перець і проварити 10 хвилин. Додай моркву та цибулю. Через 5 хвилин всип кропиву, кріп і зелену цибулю. Посолити і через 2 хвилини вимкнути вогонь. Розлий суп по тарілках і в кожну додай до половини яйця.
2. Дієтичний суп-пюре з кропиви
Вітамінний суп для тих, хто дбає про свій раціон.
Тобі знадобиться: 300 г картоплі, 100 г стебел селери, 200 г кропиви, 1 цибуля-порей, 20 г кропу, 2 ч.л. солі, 2,5л води.
Приготування: Кропиву ошпарити окропом, промий проточною водою і наріж. Подрібни селеру, кріп, очищену картоплю та цибулю-порей. Всип картоплю в киплячу воду і проварити 10 хвилин. Додай цибулю-порей, селера, кропиву, кріп і вари ще 3 хвилини. Посоли, пюруйте суп занурювальним блендером, поверни на слабкий вогонь і прогрій ще 1 хвилину, часто помішуючи.
3. Весняний суп-пюре з кропиви та молодої капусти
Чудовий рецепт супу, який неодмінно здивує.
Тобі знадобиться: 100 г молодої кропиви, 300 г молодої капусти, 200 г картоплі, 10 г кропу, 1 жменю шпинату, 1 цибулина, 2 ч.л. солі, 2,5л води.
Приготування: Виклади кропиву на друшляк, ошпарити окропом і промою холодною водою. Наріж кропиву, шпинат, капусту, кріп, очищену картоплю та цибулю. Закип'ятіть воду, додай картоплю і вари 10 хвилин. Всип капусту, цибулю і готуй ще 5 хвилин. Додай кропиву, шпинат та кріп. Через 2 хвилини посолити, зняти з вогню і пюруй занурювальним блендером. Поверни суп-пюре на вогонь і прогрій ще 1 хвилину, не доводячи до кипіння.
4. Крем-суп із кропиви з плавленим сиром
Для цього рецепту потрібно сир жирністю понад 50%.
Тобі знадобиться: 100 г молодої кропиви, 100 г плавленого сиру, 300 г картоплі, 1 цибулина, 100 мл вершків, мелений чорний перець та сіль за смаком, 2 л курячого бульйону.
Картопля з цибулею очисти, подрібни і всип у киплячий бульйон. Через 10 хвилин додай нарізану кропиву, посоліть і поперчити. Пюруй занурювальним блендером, додай вершки та плавлений сир. Поверни суп на слабкий вогонь та прогрій 1-2 хвилини, часто помішуючи.
Зараз читають:20 оригінальних рецептів желе з вишні
5. Холодний суп із кропиви
Відмінно освіжає у спеку.
Тобі знадобиться: 200 г молодої кропиви, 50 мл білого вина, 100 г цибулі-порею, 2 зубчики часнику, 2 ст.л. оливкової олії, сіль за смаком, 1,5 л овочевого бульйону.
Приготування: Кропиву ошпарити окропом і промою холодною водою. Очисти, дрібно наріж і обсмажте цибулю на олії до золотистого кольору. Влий вино і готуй 2 хвилини, часто помішуючи. Додай подрібнену кропиву, пропущений через прес часник і тушкуй разом разом ще 1 хвилину. Влий овочевий бульйон, посоли та прокип'яті 5 хвилин. Накрий кришкою, остудити суп з кропиви до кімнатної температури і прибери його настоятися на 2 години в холодильник.
6. Молочний крем-суп із кропивою
Готувати суп можна як із свіжою, так і замороженою кропивою.
Тобі знадобиться: 100 г молодої кропиви, 300 г картоплі, 1 цибулина, 20 г вершкового масла|мастила|, 400 мл молока, 1,5 ч.л. солі, 1,5л води.
Приготування: Кропиву ошпарити окропом, а потім промою холодною водою. Картопля та цибуля очисти, дрібно наріж. Всип картоплю в киплячу воду і проварити 10 хвилин. Цибулю обсмаж на маслі до золотистого кольору і всип у каструлю з бульйоном. Додай кропиву, посоліть та прокип'яті 2 хвилини. Окремо закип'яти молоко, влий його в каструлю з супом і провари всі разом 3 хвилини. Пюруй занурювальним блендером, поверни на вогонь і прогрій ще 1-2 хвилини.
7. Зелений суп з кропиви та щавлю з перепелиними яйцями.
Подавай із холодною сметаною та чорним хлібом.
Тобі знадобиться: 100 г кропиви, 200 г щавлю, 1/2 пучка петрушки, 2 стебла зеленої цибулі, 4 перепелині яйця, мелений чорний перець і сіль за смаком, 1,5 л курячого бульйону.
Приготування: Кропиву обдай окропом і холодною водою. Подрібни кропиву, петрушку, щавель та зелену цибулю. Закип'ятити бульйон, додати подрібнену зелень і проварити 1 хвилину. Розбий перепелині яйця в миску, збовтайте виделкою і влий у бульйон, безперервно помішуючи. Проварити всі разом 3 хвилини, посолити і поперчити. Зніми каструлю з вогню та наполягай суп із кропиви під кришкою 15 хвилин.
8. Гороховий суп з кропивою
Готовий суп можна доповнити часниковими сухариками.
Тобі знадобиться: 1 склянка гороху, 100 г молодої кропиви, 300 г картоплі, 1 морква, 1 цибулина, 2 ст. олії, 4 горошини чорного перцю, 2 ч.л. солі, 2,5л води.
Приготування: Горох попередньо замочіть на 4 години. Кропиву ошпарити окропом, промий холодною водою і дрібно наріж. Подрібни моркву, картоплю та цибулю. Закип'ятіть воду, додай горох і провари 50 хвилин. Обсмажити цибулю з морквою на олії до м'якості. Всип у каструлю з бульйоном картопля, чорний перець та засмажку, проварити 10 хвилин. Додай кропиву, посоліть і прокип'ятіть суп ще 2 хвилини.
9. Гречаний суп з кропивою
Найсмачнішою вважається травнева кропива.
Тобі знадобиться: 100 г кропиви, 150 г гречки, 300 г картоплі, 1 морква, 1 цибулина, 2 ст. олії, 3 ч.л. солі, 3 л води.
Приготування: Кропиву ошпарити окропом і промою холодною водою. Морква натрі на тертці, подрібни картоплю та цибулю. Закип'яти воду, всип гречку, картопля і проварити 10 хвилин. Обсмажити цибулю з морквою на олії 2 хвилини. Переклади засмажку в каструлю, додай сіль та кропиву. Проварити 3 хвилини, зніми суп з вогню і наполягай під кришкою не менше чверті години.
Зараз читають:20 ПП салатів на вечерю, які варто приготувати
10. Суп із кропиви з галушками
Формуй галушки за допомогою десертної ложки.
Тобі знадобиться:
Для супу: 100 г кропиви, 400 г картоплі, 1 морква, 1 цибулина, 1/2 пучка петрушки, 1 ст. солі, 3 л води.
Для кліток: 2 яйця, 6 ст.л. борошна, 0,5 ч.л. солі, 2 ст. води.
Приготування: Кропиву ошпарити окропом, промою холодною водою і наріж. Подрібни моркву, петрушку, очищену цибулю та картоплю. Закип'яти воду, всип картоплю, моркву, цибулю і проварити 10 хвилин. Окремо змішай злегка збиті яйця, сіль, воду та борошно. Набирай ложкою трохи тіста і викладай галушки в киплячий суп. Перемішати, додати петрушку, кропиву, сіль і проварити всі разом 5 хвилин.
11. Вершковий суп із кропивою
Готовий суп присип насінням кунжуту і пластівцями паприки.
Тобі знадобиться: 150 г молодої кропиви, 100 г стебел селери, 100 г плавленого сиру, 150 мл жирних вершків, 80 г вершкового масла|мастила|, 3 ст.л. муки|борошна|, 1,5 ч.л. солі, 1,5 л курячого бульйону.
Приготування: Дрібно наріж стебла селери та підготовлену кропиву. У глибокому казанку розтопи вершкове масло, всип борошно і обсмажуйте 1-1,5 хвилини, часто помішуючи. Додай селера, кропиву та туші 2-3 хвилини. Влий бульйон і на повільному вогні доведи до кипіння. Додайте плавлений сир і через 5 хвилин пюруйте суп занурювальним блендером. Влий вершки, посоліть і прогрій 2-3 хвилини на слабкому вогні, часто помішуючи.
12. Кропивний суп зі шпинатом, куркою та яйцями
Такий суп чудово відновлює сили.
Тобі знадобиться: 400 г курячого філе, 10 варених перепелиних яєць, 200 г кропиви, 100 г шпинату, 300 г картоплі, 3 горошини чорного перцю, 1 ст. солі, 3 л води.
Приготування: Кропиву обдай окропом і холодною водою. Наріж куряче філе, кропиву, шпинат та очищену картоплю. Закип'ятіть воду, додай м'ясо, чорний перець і вари 20 хвилин. Всип картоплю і провари ще 10 хвилин. Додай шпинат, кропиву та сіль. Прокип'ятіть 3 хвилини, зніміть з вогню і наполягайте під кришкою не менше чверті години. Розлий кропив'яний суп по тарілках, в кожну додай розрізане перепелине яйце.
13. Кропивний суп із солодким перцем та стручковою квасолею
Вийде красивіше, якщо використовувати всі продукти зеленого кольору.
Тобі знадобиться: 200 г молодої кропиви, 1 солодкий перець, 100 г стручкової квасолі, 1 цибулина, 2 ст.л. олії, 2 ч.л. солі, 2 л курячого бульйону.
Приготування: Кропиву ошпарити окропом, промою холодною водою і подрібни. Стручкову квасолю, солодкий перець і цибулю – очисти та наріж. Закип'яти бульйон, всип квасолю, солодкий перець і проварити 10 хвилин. Цибулю обсмаж на маслі до прозорості і переклади в каструлю з бульйоном. Додай кропиву, посоліть і прокип'яті всі разом ще 3 хвилини.
14. Суп із кропиви із зеленою цибулею та яйцями
Ситна страва на швидку руку.
Тобі знадобиться: 200 г молодої кропиви, 20 г зеленої цибулі, 4 варені яйця, 1 цибулина, 5 гілочок кропу, 1 ч.л. солі, 1,5 л м'ясного бульйону.
Приготування: Подрібни зелену цибулю, кріп, очищену цибулю та яйця. Кропиву ошпар окропом, промою під проточною водою і дрібно наріж. Закип'яти бульйон, додай обидва види цибулі, кропиву, кріп та яйця. Прокип'яти 2 хвилини, посолити і відразу зняти з вогню. Наполягай суп із кропиви під кришкою не менше чверті години.
15. Суп із яловичини з кропивою та яйцями
Відмінно урізноманітнює звичне меню.
Тобі знадобиться: 500 г яловичини на кістки, 6 варених яєць, 150 г кропиви, 4 стебла зеленої цибулі, 10 г кропу, 300 г картоплі, 1 морква, 1 ст.л. солі, 3,5л води.
Зараз читають:20 смузі з манго, від яких ти будеш у захваті
Приготування: Яловичину помісти в каструлю з холодною водою і проварити 1 годину. Дрібно наріж зелену цибулю, кріп, моркву, кропиву та очищену картоплю. Всип картопля з морквою в каструлю з м'ясом і вари ще 10 хвилин. Додай зелену цибулю, кріп та кропиву. Проварити 3 хвилини, посолити і зняти суп з вогню. Під час подачі додай у тарілку нарізані яйця.
16. Суп із кропиви на грибному бульйоні
Обов'язково додай до свого раціону цю корисну страву.
Тобі знадобиться: 200 г кропиви, 6 варених яєць, 300 г картоплі, 1 морква, 1 цибулина, 1 ст.л. солі, 2 л грибного бульйону.
Приготування: Кропиву обдай окропом і холодною водою. Подрібни кропиву, моркву, очищену картоплю та цибулю. Закип'яти бульйон, всип картоплю, моркву, цибулю і проварити 10 хвилин. Додай кропиву, посоліть і через 3 хвилини зніми каструлю з вогню. Розлий суп по тарілках і додай нарізані яйця.
17. Буряковий суп із кропивою
Зверніть увагу на те, що зелень довго не вариться.
Тобі знадобиться: 200 г буряка, 100 г бурякового бадилля, 300 г картоплі, 200 г молодої кропиви, 20 г зеленої цибулі, 4 гілочки кропу, 2 ст.л. лимонного соку, мелений чорний перець та сіль за смаком, 2,5 л води.
Приготування: Буряк очисти, наріж і збризкайте лимонним соком. Всип її в киплячу воду і вари 30 хвилин. Підготуй і наріж бурякове бадилля, картоплю, кропиву, зелену цибулю та кріп. Всип у каструлю картопля і варіть 5 хвилин. Додай кропиву, бадилля, зелену цибулю та кріп. Присип сіллю, перцем і через 3 хвилини вимкни вогонь. Наполягай готовий суп 20 хвилин під кришкою.
18. Дієтичний суп із кропиви
Ситніший варіант вийде з рисом, перлівкою або пшоном.
Тобі знадобиться: 400 г картоплі, 1 морква, 2 цибулини, 100 г кропиви, 4 горошини чорного перцю, 2 ч.л. солі, 2 л води.
Приготування: Картопля та цибуля – очисти та наріж. Натрій морква на тертці. Кропиву обдай окропом, промий холодною водою і дрібно наріж. Закип'яти воду, всип картоплю, чорний перець і проварити 10 хвилин. Додай цибулю з морквою та вари ще 5 хвилин. Всип кропиву, посоліть і через 2 хвилини вимкни вогонь. Перед подачею суп із кропивою обов'язково має постояти під кришкою 10-15 хвилин.
19. Суп зі свинини з кропивою
Обов'язково знімай пінку, яка з'являтиметься у процесі варіння супу.
Тобі знадобиться: 500 г свинини, 400 г картоплі, 1 цибулина, 150 г кропиви, 2 лаврові листки, 3 горошини чорного перцю, 1 ст.л. солі, 3 л води.
Свинину наріж великими шматочками і склади в каструлю з холодною водою. Додай спеції та провари 40 хвилин. Підготуй і наріж картоплю, цибулю та кропиву. Всип картопля з цибулею в каструлю і вари ще 10 хвилин. Додай кропиву, посоліть і через 3 хвилини зніміть суп з вогню.
20. Суп із кропиви з морквою та молодою картоплею
Готуй на очищеній воді.
Тобі знадобиться: 200 г молодої кропиви, 100 г моркви, 300 г молодої картоплі, 1 цибулина, 3 горошини чорного перцю, 1,5 ч.л. солі, 2 л води.
Приготування: Кропиву обдай окропом, промий холодною водою і наріж. Подрібни моркву, очищену цибулю та картопля. У киплячу воду всип чорний перець, моркву та цибулю. Проварити 5 хвилин, додай картоплю і вари ще 5 хвилин. Всип кропиву, посоліть і через 2 хвилини зніміть з вогню.
Джерело: dietcenter.com.ua