Базилік є відмінним інгредієнтом для приготування різних соусів – зелених, сирних, томатних. Вони ідеально доповнять пасту, піцу, м'ясо, курку, овочі чи інші страви. У нашій добірці ти знайдеш рецепти соусів з базиліком як на кожен день, так і на зиму!
Зміст
1. Соус песто з базиліком та волоськими горіхами
Класичний італійський песто – універсальний соус на всі випадки життя.
Тобі знадобиться: 100 г базиліка, 100 г волоських горіхів, 120 мл оливкової олії, 100 г пармезану, 4 зубчики часнику, 2 ст.л. лимонного соку, 2 щіпки солі.
Приготування: Промий та обсуши базилік. Подрібни волоські горіхи та часник, натрі пармезан. Відправте всі інгредієнти в блендер і зби соус до однорідності. Посоли його до смаку.
2. Соус з базиліком та часником
Простий соус, що ідеально підійде для будь-яких ПП страв.
Тобі знадобиться: 100 г базиліка, 2 зубчики часнику, 15 мл оливкової олії, 15 мл лимонного соку, спеції.
Приготування: Промий та обсуши базилік. Відправте всі інгредієнти в блендер і зби соус до однорідності. Приправ його улюбленими прянощами.
3. Соус з базиліком та сиром
Чудово поєднується з піцою, тостами, салатами та пастою.
Тобі знадобиться: 2 пучки базиліка, 100 г витриманого сиру, 6-8 ст.л. оливкової олії, спеції.
Приготування: Промий та обсуши базилік. Натрій сир і блендером збий все разом з оливковою олією. Приправ соус за смаком.
4. Йогуртовий соус із базиліком
Замість грецького йогурту можна взяти будь-який інший йогурт без добавок.
Тобі знадобиться: 2 склянки грецького йогурту, 2 пучки базиліка, 50 г вершкового сиру, 6 зубчиків часнику, 4 ст.л. лимонного соку, 2 ч. л. тертий пармезан, спеції.
Приготування: Відправ базилік, часник, пармезан та лимонний сік у блендер. Збий і змішай соус із грецьким йогуртом та вершковим сиром. Приправ та подавай.
Зараз читають:20 приголомшливих рецептів коктейлів із шампанським
5. Томатний соус із базиліком
Дивовижно доповнить різні страви італійської кухні.
Тобі знадобиться: 200 г помідорів, 1/2 пучка базиліка, 2 зубчики часнику, оливкова олія, спеції.
Приготування: Очисти помідори від шкірки і блендером зби їх до однорідності. Подрібни і злегка обсмаж часник в оливковій олії. Вилий туди томат, доведи заготовку до кипіння і трохи увари. Додай подрібнений базилік зі спеціями та провари соус ще кілька хвилин.
6. Томатний соус з базиліком на зиму
Добре зберігається з іншими заготовками протягом усього сезону.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 1 пучок базиліка, 1 гострий червоний перець, 2 зубчики часнику, 2 ст. оливкової олії, 2 ч.л. цукру, 1 ч. л. солі, спеції.
Злегка обсмаж подрібнений часник в оливковій олії , виклади до нього нарізані помідори і протушкуй 20-25 хвилин. Розімни заготівлю або зби її блендером, додай подрібнений часник, базилік, гострий перець, сіль, цукор та спеції. Проварити соус ще 20 хвилин на слабкому вогні і закатай у стерилізовані банки.
7. Гострий соус із базиліком
Рецепт сподобається любителям соусів на основі чилі.
Тобі знадобиться: 200 г гострого перцю, 1/2 пучка базиліка, 2 гілочки кінзи, 2 зубчики часнику, 1,5 ст. оливкової олії, 1/2 лимона, сіль|соль|, мелений червоний перець.
Приготування: Довільно наріж гострий перець, базилік, кінзу та часник. Відіжміть сік з лимона. Відправте всі інгредієнти в блендер і зби соус до бажаної консистенції.
8. Соус для піци з базиліком
Чудова томатна основа для змащування коржів піци.
Тобі знадобиться: 200 мл томатного соку, 1 гілочка базиліка, 1 гілочка кінзи, 2 зубчики часнику, 15 мл оливкової олії, 1 ч.л. цукру, 2 щіпки орегано, спеції.
Трохи проварити томатний сік до загусання . Всі інші інгредієнти перебий блендером або розітріть у ступці. Змішай соус із томатним соком і прогрій ще 1 хвилину.
9. Соус Вінегрет з базиліком
Такий соус найкраще підходить для заправки овочевих салатів.
Тобі знадобиться: 100 г базиліка, 2 цибулини-шалот, 300 мл оливкової олії, 100 мл білого винного оцту, 10 г дижонської гірчиці, 10 г цукру, 8 г солі.
Приготування: Відправ базилік, шалот, сіль, цукор та гірчицю в блендер. Збий заготовку, влий винний оцет і ще раз збий. Поступово додай оливкову олію до бажаної консистенції, трохи збиваючи соус після кожної порції.
10. Соус з авокадо та базиліка
Дуже ніжний соус із м'якою кремовою текстурою.
Тобі знадобиться: 2 авокадо, 5 гілочок базиліка, 2 зубчики часнику, 2 ст.л. оливкової олії, 1 ст.л. лимонний сік, сіль, мелений білий перець.
Приготування: Промий та обсуши базилік. Очисти і крупно наріж авокадо. Відправте всі інгредієнти в блендер і зби соус до однорідності. Посолити і поперчити його за смаком.
Зараз читають:12 чудових рецептів свинини з грибами у духовці
11. Овочевий соус із базиліком на зиму
Смачний та пікантний соус, який можна додавати до м'яса та до інших основних страв.
Тобі знадобиться: 4 кг помідорів, 4 цибулини, 2 болгарські перці, 200 г базиліка, 1 гострий червоний перець, 1 головка часнику, 4 ст.л. цукру, 50 г солі, 5 ст. оцту, спеції.
Приготування: Довільно наріж всі овочі та протушкуй їх разом приблизно півгодини. Додай часник і базилік, і блендером перебий соус до однорідності. Влий оцет, всип цукор, сіль і спеції за смаком, і протушкуй соус ще 15 хвилин. Закатай його до стерилізованих банків.
12. Сицилійський соус з анчоусами та базиліком
Готовий соус за цим рецептом зберігається у холодильнику до двох тижнів.
Тобі знадобиться: 1 кг томатів у власному соку, 1 баклажан, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, 3-4 анчоуси, 1/2 пучка базиліка, 1 ст.л. томатної пасти, 2 ст. оливкової олії, спеції.
Приготування: Подрібніть цибулю і часник, дрібно нарубай базилік і наріж баклажан кубиком. Відправте помідори і томатну пасту в сотейник, доведіть до кипіння і протушкуйте 15 хвилин. Після чого подрібни заготовку за допомогою блендера і додай овочі, що залишилися, з анчоусами. Протушкуй все ще півгодини під кришкою на слабкому вогні, періодично помішуючи. Якщо потрібно, влий трохи води. Додай оливкову олію, базилік і спеції до смаку, і провари соус ще 20 хвилин.
13. Сметанний соус з базиліком та бринзою
Готується за кілька хвилин на швидку руку!
Тобі знадобиться: 300 г сметани, 200 г бринзи або фети, 5 гілочок базиліка, 4 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Виделкою розімні бринзу зі сметаною. Додай спеції, подрібнений базилік та пропущений через прес часник. Ретельно перемішай соус.
14. Соус з аличі з базиліком
Якщо хочеш приготувати такий соус на зиму, одразу заходьте його в стерилізовані банки.
Тобі знадобиться: 1 кг аличі, 50 г базиліка, 1 гострий червоний перець, 5 зубчиків часнику, 4 ст. оливкової олії, 4 ст.л. винного чи яблучного оцту, 100 г цукру, 20 г солі.
Приготування: Залий аличу невеликою кількістю води, проварити до м'якості і перетріть через сито. Подрібни базилік, часник та гострий перець. Змішай всі інгредієнти, крім оцту, доведи до кипіння та проварити 10-15 хвилин. Влий оцет, провари соус ще 2 хвилини і зніми з вогню.
15. Зелений соус із базиліка на зиму
Його обов'язково потрібно зберігати в холодильнику, льоху чи морозилці.
Тобі знадобиться: 2 пучки базиліка, 250 г волоських горіхів, 150 мл оливкової олії, 5 зубчиків часнику, 40 мл яблучного оцту, сіль, спеції.
Зараз читають:ПП паска на Великдень: 10 рецептів, які припадуть до смаку кожному
Приготування: Підсушіть волоські горіхи на сухій сковороді. Відправ всі інгредієнти, крім оцту, в блендер і збий до однорідності. Влий яблучний оцет, зби соус ще раз і розклади його в стерилізовані банки.
16. Соус для овочів із базиліком
Підійде для овочевих салатів, смажених овочів та овочів-гриль.
Тобі знадобиться: 100 г базиліка, 50 г петрушки, 50 г кінзи, 50 г зеленої цибулі, 1 цибулина, 4 зубчики часнику, 250 мл оливкової олії, коріандр, зіра, спеції.
Приготування: Дуже дрібно порубай цибулю з часником і злегка обсмаж їх в маслі зі спеціями до прозорості. Подрібни всю зелень, зали її цим маслом, перемішай і дай соусу повністю охолонути.
17. Соус Тартар із базиліком
Замість йогурту можна використовувати якісний домашній майонез.
Тобі знадобиться: 400 г густого йогурту, 2 пучки базиліка, 1 цибулина-шалот, 6 ст.л. каперсів, 1 лимон, мелений чорний перець.
Приготування: Дуже дрібно нарубай шалот, подрібни базилік і крупно наріж каперси. Зніми з лимона цедру, відіжміть сік і ретельно перемішай всі інгредієнти.
18. Соус з базиліку та зелені
Ще одна варіація на тему песто, тільки пісна без сиру.
Тобі знадобиться: 1 пучок базиліка, 1 пучок кропу, 1 пучок петрушки, 3 зубчики часнику, 3 ст. гарбузового насіння, 5 ст.л. оливкової олії, 0,5 ст.л. лимонного соку, спеції.
Приготування: Промий і обсуши зелень, а насіння гарбуза – підсуши на сухій сковороді. Відправ зелень, насіння та часник у блендер. Зби соус до однорідності і додай оливкову олію до бажаної консистенції. Влий лимонний сік і приправ все до смаку.
19. Соус Суго з базиліком на зиму
Італійська кухня дуже багата на рецепти універсальних соусів з базиліком.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 2 цибулини, 2 болгарських перцю, 2 пучки базиліку, 200 г томатної пасти, 100 мл рослинної олії, 1 гострий червоний перець, 2 зубчики часнику, 4 ст.л. яблучного оцту, 6 ст. цукру, 3 ст. сіль.
Приготування: Очисти і крупно наріж помідори. Довільно наріж інші овочі, подрібни часник, відправ все це в каструлю, влий масло і туші 7-10 хвилин, помішуючи. Після чого додай помідори та тушки ще півгодини. Відправ базилік, цукор і сіль у соус, що вийшов, провари його ще 10 хвилин, влий оцет і закатай у стерилізовані банки.
20. Сметанний соус з базиліком та м'ятою
Ще один цікавий рецепт освіжаючого літнього соусу!
Тобі знадобиться: 2 склянки сметани, 1-2 пучки базиліка, 1 пучок м'яти, 4 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Відправте всі інгредієнти в чашу блендера. Зби соус до однорідності і приправ його за смаком.
Джерело: dietcenter.com.ua