20 соусів з базиліком, які сподобаються усій родині

Базилік є відмінним інгредієнтом для приготування різних соусів – зелених, сирних, томатних. Вони ідеально доповнять пасту, піцу, м'ясо, курку, овочі чи інші страви. У нашій добірці ти знайдеш рецепти соусів з базиліком як на кожен день, так і на зиму!

Зміст

  • 1. Соус песто з базиліком та волоськими горіхами
  • 2. Соус з базиліком та часником
  • 3. Соус з базиліком та сиром
  • 4. Йогуртовий соус із базиліком
  • 5. Томатний соус із базиліком
  • 6. Томатний соус з базиліком на зиму
  • 7. Гострий соус із базиліком
  • 8. Соус для піци з базиліком
  • 9. Соус Вінегрет з базиліком
  • 10. Соус з авокадо та базиліка
  • 11. Овочевий соус із базиліком на зиму
  • 12. Сицилійський соус з анчоусами та базиліком
  • 13. Сметанний соус з базиліком та бринзою
  • 14. Соус з аличі з базиліком
  • 15. Зелений соус із базиліка на зиму
  • 16. Соус для овочів із базиліком
  • 17. Соус Тартар із базиліком
  • 18. Соус з базиліку та зелені
  • 19. Соус Суго з базиліком на зиму
  • 20. Сметанний соус з базиліком та м'ятою
  • 1. Соус песто з базиліком та волоськими горіхами

    Класичний італійський песто – універсальний соус на всі випадки життя.

    Тобі знадобиться: 100 г базиліка, 100 г волоських горіхів, 120 мл оливкової олії, 100 г пармезану, 4 зубчики часнику, 2 ст.л. лимонного соку, 2 щіпки солі.

    Приготування: Промий та обсуши базилік. Подрібни волоські горіхи та часник, натрі пармезан. Відправте всі інгредієнти в блендер і зби соус до однорідності. Посоли його до смаку.

    2. Соус з базиліком та часником

    Простий соус, що ідеально підійде для будь-яких ПП страв.

    Тобі знадобиться: 100 г базиліка, 2 зубчики часнику, 15 мл оливкової олії, 15 мл лимонного соку, спеції.

    Приготування: Промий та обсуши базилік. Відправте всі інгредієнти в блендер і зби соус до однорідності. Приправ його улюбленими прянощами.

    3. Соус з базиліком та сиром

    Чудово поєднується з піцою, тостами, салатами та пастою.

    Тобі знадобиться: 2 пучки базиліка, 100 г витриманого сиру, 6-8 ст.л. оливкової олії, спеції.

    Приготування: Промий та обсуши базилік. Натрій сир і блендером збий все разом з оливковою олією. Приправ соус за смаком.

    4. Йогуртовий соус із базиліком

    Замість грецького йогурту можна взяти будь-який інший йогурт без добавок.

    Тобі знадобиться: 2 склянки грецького йогурту, 2 пучки базиліка, 50 г вершкового сиру, 6 зубчиків часнику, 4 ст.л. лимонного соку, 2 ч. л. тертий пармезан, спеції.

    Приготування: Відправ базилік, часник, пармезан та лимонний сік у блендер. Збий і змішай соус із грецьким йогуртом та вершковим сиром. Приправ та подавай.

    Зараз читають:20 приголомшливих рецептів коктейлів із шампанським

    5. Томатний соус із базиліком

    Дивовижно доповнить різні страви італійської кухні.

    Тобі знадобиться: 200 г помідорів, 1/2 пучка базиліка, 2 зубчики часнику, оливкова олія, спеції.

    Приготування: Очисти помідори від шкірки і блендером зби їх до однорідності. Подрібни і злегка обсмаж часник в оливковій олії. Вилий туди томат, доведи заготовку до кипіння і трохи увари. Додай подрібнений базилік зі спеціями та провари соус ще кілька хвилин.

    6. Томатний соус з базиліком на зиму

    Добре зберігається з іншими заготовками протягом усього сезону.

    Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 1 пучок базиліка, 1 гострий червоний перець, 2 зубчики часнику, 2 ст. оливкової олії, 2 ч.л. цукру, 1 ч. л. солі, спеції.

    Злегка обсмаж подрібнений часник в оливковій олії , виклади до нього нарізані помідори і протушкуй 20-25 хвилин. Розімни заготівлю або зби її блендером, додай подрібнений часник, базилік, гострий перець, сіль, цукор та спеції. Проварити соус ще 20 хвилин на слабкому вогні і закатай у стерилізовані банки.

    7. Гострий соус із базиліком

    Рецепт сподобається любителям соусів на основі чилі.

    Тобі знадобиться: 200 г гострого перцю, 1/2 пучка базиліка, 2 гілочки кінзи, 2 зубчики часнику, 1,5 ст. оливкової олії, 1/2 лимона, сіль|соль|, мелений червоний перець.

    Приготування: Довільно наріж гострий перець, базилік, кінзу та часник. Відіжміть сік з лимона. Відправте всі інгредієнти в блендер і зби соус до бажаної консистенції.

    8. Соус для піци з базиліком

    Чудова томатна основа для змащування коржів піци.

    Тобі знадобиться: 200 мл томатного соку, 1 гілочка базиліка, 1 гілочка кінзи, 2 зубчики часнику, 15 мл оливкової олії, 1 ч.л. цукру, 2 щіпки орегано, спеції.

    Трохи проварити томатний сік до загусання . Всі інші інгредієнти перебий блендером або розітріть у ступці. Змішай соус із томатним соком і прогрій ще 1 хвилину.

    9. Соус Вінегрет з базиліком

    Такий соус найкраще підходить для заправки овочевих салатів.

    Тобі знадобиться: 100 г базиліка, 2 цибулини-шалот, 300 мл оливкової олії, 100 мл білого винного оцту, 10 г дижонської гірчиці, 10 г цукру, 8 г солі.

    Приготування: Відправ базилік, шалот, сіль, цукор та гірчицю в блендер. Збий заготовку, влий винний оцет і ще раз збий. Поступово додай оливкову олію до бажаної консистенції, трохи збиваючи соус після кожної порції.

    10. Соус з авокадо та базиліка

    Дуже ніжний соус із м'якою кремовою текстурою.

    Тобі знадобиться: 2 авокадо, 5 гілочок базиліка, 2 зубчики часнику, 2 ст.л. оливкової олії, 1 ст.л. лимонний сік, сіль, мелений білий перець.

    Приготування: Промий та обсуши базилік. Очисти і крупно наріж авокадо. Відправте всі інгредієнти в блендер і зби соус до однорідності. Посолити і поперчити його за смаком.

    Зараз читають:12 чудових рецептів свинини з грибами у духовці

    11. Овочевий соус із базиліком на зиму

    Смачний та пікантний соус, який можна додавати до м'яса та до інших основних страв.

    Тобі знадобиться: 4 кг помідорів, 4 цибулини, 2 болгарські перці, 200 г базиліка, 1 гострий червоний перець, 1 головка часнику, 4 ст.л. цукру, 50 г солі, 5 ст. оцту, спеції.

    Приготування: Довільно наріж всі овочі та протушкуй їх разом приблизно півгодини. Додай часник і базилік, і блендером перебий соус до однорідності. Влий оцет, всип цукор, сіль і спеції за смаком, і протушкуй соус ще 15 хвилин. Закатай його до стерилізованих банків.

    12. Сицилійський соус з анчоусами та базиліком

    Готовий соус за цим рецептом зберігається у холодильнику до двох тижнів.

    Тобі знадобиться: 1 кг томатів у власному соку, 1 баклажан, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, 3-4 анчоуси, 1/2 пучка базиліка, 1 ст.л. томатної пасти, 2 ст. оливкової олії, спеції.

    Приготування: Подрібніть цибулю і часник, дрібно нарубай базилік і наріж баклажан кубиком. Відправте помідори і томатну пасту в сотейник, доведіть до кипіння і протушкуйте 15 хвилин. Після чого подрібни заготовку за допомогою блендера і додай овочі, що залишилися, з анчоусами. Протушкуй все ще півгодини під кришкою на слабкому вогні, періодично помішуючи. Якщо потрібно, влий трохи води. Додай оливкову олію, базилік і спеції до смаку, і провари соус ще 20 хвилин.

    13. Сметанний соус з базиліком та бринзою

    Готується за кілька хвилин на швидку руку!

    Тобі знадобиться: 300 г сметани, 200 г бринзи або фети, 5 гілочок базиліка, 4 зубчики часнику, спеції.

    Приготування: Виделкою розімні бринзу зі сметаною. Додай спеції, подрібнений базилік та пропущений через прес часник. Ретельно перемішай соус.

    14. Соус з аличі з базиліком

    Якщо хочеш приготувати такий соус на зиму, одразу заходьте його в стерилізовані банки.

    Тобі знадобиться: 1 кг аличі, 50 г базиліка, 1 гострий червоний перець, 5 зубчиків часнику, 4 ст. оливкової олії, 4 ст.л. винного чи яблучного оцту, 100 г цукру, 20 г солі.

    Приготування: Залий аличу невеликою кількістю води, проварити до м'якості і перетріть через сито. Подрібни базилік, часник та гострий перець. Змішай всі інгредієнти, крім оцту, доведи до кипіння та проварити 10-15 хвилин. Влий оцет, провари соус ще 2 хвилини і зніми з вогню.

    15. Зелений соус із базиліка на зиму

    Його обов'язково потрібно зберігати в холодильнику, льоху чи морозилці.

    Тобі знадобиться: 2 пучки базиліка, 250 г волоських горіхів, 150 мл оливкової олії, 5 зубчиків часнику, 40 мл яблучного оцту, сіль, спеції.

    Зараз читають:ПП паска на Великдень: 10 рецептів, які припадуть до смаку кожному

    Приготування: Підсушіть волоські горіхи на сухій сковороді. Відправ всі інгредієнти, крім оцту, в блендер і збий до однорідності. Влий яблучний оцет, зби соус ще раз і розклади його в стерилізовані банки.

    16. Соус для овочів із базиліком

    Підійде для овочевих салатів, смажених овочів та овочів-гриль.

    Тобі знадобиться: 100 г базиліка, 50 г петрушки, 50 г кінзи, 50 г зеленої цибулі, 1 цибулина, 4 зубчики часнику, 250 мл оливкової олії, коріандр, зіра, спеції.

    Приготування: Дуже дрібно порубай цибулю з часником і злегка обсмаж їх в маслі зі спеціями до прозорості. Подрібни всю зелень, зали її цим маслом, перемішай і дай соусу повністю охолонути.

    17. Соус Тартар із базиліком

    Замість йогурту можна використовувати якісний домашній майонез.

    Тобі знадобиться: 400 г густого йогурту, 2 пучки базиліка, 1 цибулина-шалот, 6 ст.л. каперсів, 1 лимон, мелений чорний перець.

    Приготування: Дуже дрібно нарубай шалот, подрібни базилік і крупно наріж каперси. Зніми з лимона цедру, відіжміть сік і ретельно перемішай всі інгредієнти.

    18. Соус з базиліку та зелені

    Ще одна варіація на тему песто, тільки пісна без сиру.

    Тобі знадобиться: 1 пучок базиліка, 1 пучок кропу, 1 пучок петрушки, 3 зубчики часнику, 3 ст. гарбузового насіння, 5 ст.л. оливкової олії, 0,5 ст.л. лимонного соку, спеції.

    Приготування: Промий і обсуши зелень, а насіння гарбуза – підсуши на сухій сковороді. Відправ зелень, насіння та часник у блендер. Зби соус до однорідності і додай оливкову олію до бажаної консистенції. Влий лимонний сік і приправ все до смаку.

    19. Соус Суго з базиліком на зиму

    Італійська кухня дуже багата на рецепти універсальних соусів з базиліком.

    Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 2 цибулини, 2 болгарських перцю, 2 пучки базиліку, 200 г томатної пасти, 100 мл рослинної олії, 1 гострий червоний перець, 2 зубчики часнику, 4 ст.л. яблучного оцту, 6 ст. цукру, 3 ст. сіль.

    Приготування: Очисти і крупно наріж помідори. Довільно наріж інші овочі, подрібни часник, відправ все це в каструлю, влий масло і туші 7-10 хвилин, помішуючи. Після чого додай помідори та тушки ще півгодини. Відправ базилік, цукор і сіль у соус, що вийшов, провари його ще 10 хвилин, влий оцет і закатай у стерилізовані банки.

    20. Сметанний соус з базиліком та м'ятою

    Ще один цікавий рецепт освіжаючого літнього соусу!

    Тобі знадобиться: 2 склянки сметани, 1-2 пучки базиліка, 1 пучок м'яти, 4 зубчики часнику, спеції.

    Приготування: Відправте всі інгредієнти в чашу блендера. Зби соус до однорідності і приправ його за смаком.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *