Серед величезного асортименту солодких заготовок на зиму – варення з нектаринів є одним із найсмачніших! Його бережуть і відкривають лише з особливого випадку. Скористайся нашою добіркою з 20 рецептів, приготуй багато ароматних ласощів та влаштовуй собі свято щодня!
Зміст
1. Варення з нектаринів шматочками
Нарізати нектарини можна як часточками, і брусочками чи кубиками.
Тобі знадобиться: 2 кг нектаринів, 2 кг цукру, 300 мл води.
Приготування: Закип'яти воду, додати цукор і проварити 5-7 хвилин. Всип нарізані шматочками нектарини і через 1 хвилину зніміть з вогню. Накрий кришкою та прибери убік на 1 годину. Проварити 5 хвилин і знову прибери убік остигати. Втретє прокип'яти варення 5 хвилин, розклади по банках і закатай.
2. Варення з нектаринів із лимонною кислотою
Лимонна кислота тут виконує роль консерванту.
Тобі знадобиться: 3 кг нектаринів, 2 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.
Приготування: Нектарини наріж шматочками, засип цукром і прибери на 3 години. На слабкому вогні кип'ятити 10 хвилин, всип лимонну кислоту і через 2 хвилини розклади варення в підготовлені банки. Закатай, переверни вгору дном і закутай товстою ковдрою.
3. Варення з нектаринів через м'ясорубку
Наповнюй банки варенням до верху.
Тобі знадобиться: 2 кг нектаринів, 1 кг цукру.
Приготування: Нектарини наріж шматочками і пропусти через м'ясорубку. Додай цукор, перемішай і залиште на 1 годину. Потім, періодично помішуючи, уваривай на повільному вогні 15 хвилин. Наповнить гарячим варенням стерилізовані банки і закатай.
4. Варення з нектаринів із пектином
Ідеальна начинка для домашніх пирогів та рогаликів!
Тобі знадобиться: 3 кг нектаринів, 1,5 кг цукру, 25 г пектину.
Приготування: Нектарини очисти від шкірки, наріж і подрібни в блендері. Всип половину цукру, прокип'яти 5 хвилин і прибери убік остигати. Доведи варення до кипіння, додай цукор, що залишився, змішаний з пектином, і вари ще 5 хвилин. Розклади варення в підготовлену тару і закатай.
5. Варення з нектаринів із лимонним соком
Знімати шкірку з фруктів легше, якщо зробити невеликий надріз і обдати їх окропом.
Тобі знадобиться: 2 кг нектаринів, 1 лимон, 2 кг цукру.
Нектарини очисти від шкірки, наріж невеликими шматочками і засип цукром на 2 години. Лимон ошпар окропом, розріж навпіл і видави сік. Постав каструлю на вогонь і проварити 5 хвилин. Влий сік лимона, прокип'ятити ще 3-4 хвилини і закатай.
6. Варення з нектаринів з ваніллю
Готове варення подають з млинцями, оладками або як самостійний десерт.
Тобі знадобиться: 3 кг нектаринів, 1 стручок ванілі, 2 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.
Приготування: Стручок ванілі розріж гострим ножем, вибери насіння і змішай його з цукром. Нектарини очисти від шкірки, наріж невеликими шматочками і засип ароматним цукром. Через 2 години постав каструлю на вогонь, прокип'ятіть 10 хвилин і знову відстав убік остигати. Доведи варення до кипіння, всип лимонну кислоту, проварити 5 хвилин і закатай.
7. Бурштинове варення з нектаринів
Секрет гарного кольору варення – у нетривалому варінні.
Тобі знадобиться: 2 кг нектаринів, 1 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.
Приготування: Нектарини очисти від шкірки, наріж і пропусти через м'ясорубку. Отриману масу змішай з цукром, лимонною кислотою і проварити 7-10 хвилин на повільному вогні. Розклади варення в підготовлену тару і закатай.
8. Варення з нектаринів без цукру
Радимо закривати варення у невеликі баночки.
Тобі знадобиться: 4 кг нектаринів, 40 г пектину, 120 мл води.
Приготування: Пектин змішай з водою і прибери на 10 хвилин. Нектарини очисти від шкірки, наріж шматочками і подрібни в блендері. Змішай нектаринове пюре з пектиновою заготовкою, проварити 5 хвилин і закатай.
9. Варення з нектаринів із лимонами
Це смачно та дуже корисно!
Тобі знадобиться: 3 кг нектаринів, 4 середні лимони, 3 кг цукру.
Приготування: Нектарини очисти від шкірки і наріж невеликими шматочками. Лимони ошпари окропом, очисти від шкірки і подрібни в блендері. Змішай обидві заготовки в каструлі, засип цукром і прибери на 4 години. Проварити на повільному вогні 15 хвилин, розклади по банках і закатай.
10. Варення з полуниці, нектаринів та персиків
Ягоди та фрукти повинні бути стиглими, але щільними.
Тобі знадобиться: 1 кг полуниці, 1 кг нектаринів, 1 кг персиків, 2 кг цукрового піску, лимонна кислота на кінчику ножа.
Приготування: Наріж полуницю та очищені від шкірки фрукти. Помісти заготовки в каструлю, засип цукром і залиш на 2 години. Проварити 10 хвилин, додай лимонну кислоту, прокип'яти ще 3 хвилини і розклади в стерилізовані банки. Закатай, переверни вгору дном і закутай товстим рушником.
11. Варення з нектаринів зі стерилізацією
Такий спосіб приготування забезпечує максимальну безпеку варення.
Тобі знадобиться: 2 кг нектаринів, 1,5 кг цукру.
Приготування: Нектарини очисти від шкірки, наріж і подрібни в блендері. Додай цукор, перемішай і проварити 5 хвилин. Розклади гаряче варення по банкам, простерилізуйте 10 хвилин і заходьте.
12. Варення з нектаринів із м'ятою
Гілочки м'яти попередньо зв'яжі, щоб їх було легше виловити з каструлі.
Тобі знадобиться: 3 кг нектаринів, 5 гілочок м'яти, 1,5 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 250 мл води.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай цукор, м'яту і провари 5 хвилин. Вилови м'яту та викинь. Нектарини очисти від шкірки, наріж невеликими шматочками та залий ароматним сиропом. Додай лимонну кислоту та прокип'ятити 10 хвилин. Наповнить гарячим варенням стерилізовані банки і закатай.
13. Варення з нектаринів з мигдалем
Аналогічно можна готувати з іншими горіхами.
Тобі знадобиться: 2 кг нектаринів, 1 кг цукру, 300 г мигдалю, лимонна кислота на кінчику ножа, 1 склянка води.
Мигдаль залий окропом на 10 хвилин, а потім очисти від шкірки. Нектарини наріж і пропусти через м'ясорубку. Отриману масу змішай із цукром, лимонною кислотою та водою. Проварити 5 хвилин, всип мигдаль і томи ще 10 хвилин. Розклади варення по банках, закатай і укутай теплою ковдрою.
14. Варення з нектаринів та груші
Через добу остиглі банки з варенням слід перенести у прохолодне місце.
Тобі знадобиться: 2 кг нектаринів, 1 кг груші, 2 кг цукрового піску, ванілін на кінчику ножа.
Приготування: Фрукти наріжте невеликими шматочками і пропустіть через м'ясорубку. Додай цукор, перемішай і залиши на 1,5-2 години. Прокип'яті 10 хвилин|мінути|, всип ванілін і вари ще 5 хвилин|мінути|. Наповни гарячим варенням підготовлену тару, закатай і переверни вгору дном.
15. Варення з нектаринів та яблук
Якщо фрукти солодкі, тоді кількість цукру можна зменшити.
Тобі знадобиться: 1 кг нектаринів, 1 кг яблук, 1 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 0,5 ч. л. меленої кориці, 200 мл води.
Приготування: Нектарини та яблука очисти від шкірки та кісточок, і наріж. Яблука подрібни в блендері, змішай з водою, цукром і проварити 5 хвилин. Всип шматочки нектаринів, лимонну кислоту, корицю і уваривай ще 10 хвилин. Наповниш гарячим варенням чисті сухі банки і закатай.
16. Варення з нектаринів із корицею
Перед тим, як накладати варення в банки, слід видалити корицю.
Тобі знадобиться: 3 кг нектаринів, 1 паличка кориці, 2 кг цукрового піску, 250 мл води.
Приготування: Нектарини очисти від шкірки і наріж невеликими часточками. Закип'ятіть воду, додай корицю, цукровий пісок і вари 5 хвилин. Залий нектарини киплячим сиропом, накрий кришкою і залиш на 1 годину. Проварити 10 хвилин на слабкому вогні, розклади по банках і закатай.
17. Варення з нектаринів із желатином
Готувати можна як із порошковим желатином, так і з листовим.
Тобі знадобиться: 2 кг нектаринів, 1,5 кг цукру, 20 г желатину, 120 мл кип'яченої води.
Приготування: Желатин залий водою і прибери убік на 15 хвилин. Нектарини очисти від шкірки, наріж невеликими шматочками і засип цукром на 2 години. Проварити 15 хвилин на слабкому вогні, зніми з вогню і додай желатинову заготівлю. Перемішай, розклади по банках і закатай.
18. Варення з нектаринів та апельсинів
Апетитні ласощі з яскраво вираженим цитрусовим ароматом.
Тобі знадобиться: 2 кг нектаринів, 1 кг апельсинів, 2 кг цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.
Приготування: Нектарини очисти від шкірки і наріж невеликими шматочками. Апельсини ошпари окропом, очисти від шкірки, подрібни. Змішай обидві заготовки, засип цукром і прибери убік на 2-3 години. Постав каструлю на слабкий вогонь і проварити 10 хвилин. Всип лимонну кислоту, прокип'ятити ще 3 хвилини і закатай.
19. Варення зі сливи та нектаринів
Радимо готувати в емальованій або сталевій каструлі.
Тобі знадобиться: 2 кг сливи, 2 кг нектаринів, 2 кг цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.
Приготування: Фрукти очисти від шкірки, наріж і подрібни в блендері. Додай цукор, перемішай і залиши на 30-40 хвилин. Доведи варення до кипіння, всип лимонну кислоту і вари 15 хвилин, періодично помішуючи. Розклади варення по банках і закатай.
20. Варення з нектаринів з кардамоном у мультиварці
Кардамон надасть варенню евкаліптовий аромат та легкі нотки гостроти.
Тобі знадобиться: 1 кг нектаринів, 1 кг цукру, 2 коробочки кардамону.
Приготування: Коробочки кардамону прогрій на режимі «Жарка» 2 хвилини, а потім розкрий, витягни насіння і змішай їх з цукром. Нектарини наріж невеликими шматочками, помістіть у чашу мультиварки і засип ароматним цукром на 1 годину. Закрийте кришку та активуйте на 1 годину режим «Випічка». Після звукового сигналу розклади варення по банках, закатай і укутай їх на добу товстим рушником.
Джерело: dietcenter.com.ua