Якщо зварити кальмарів неправильно, тоді вони вийдуть жорсткими – навіть у досвідчених кухарів іноді таке трапляється. Набагато простіше справи з кальмарами на грилі. А приготувати їх можна, скориставшись будь-яким із наших 20 рецептів!
Зміст
1. Кальмари на грилі – класичний рецепт
Швидкий та легкий спосіб приготування з мінімумом інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 1 кг охолоджених кальмарів, 100 мл оливкової олії, 100 мл лимонного соку, 1 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 1 ч. л. солі.
Приготування: Очисти, промий та обсуши кальмарів паперовим рушником. Змішай олію, лимонний сік, спеції та сіль. Залий кальмари цим маринадом, перемішай і прибери в холодильник на 40 хвилин. А потім обсмаж їх на розігрітому грилі по 2-3 хвилини з кожного боку.
2. Кальмари на грилі, мариновані в соєвому соусі з гострим перцем.
Найсмачнішими вважаються далекосхідні кальмари.
Тобі знадобиться: 500 г охолоджених кальмарів, 20 мл соєвого соусу, 2 ст. оливкової олії, 1/2 стручка гострого перцю, 2 зубчики часнику, 2 лайми, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Підготуй та склади кальмарів у миску. Подрібни в блендері гострий перець і очищений часник, додай соєвий соус, оливкову олію, коріандр та сіль. Влий маринад в миску з кальмарами, гарненько перемішай, накрий і прибери в бік на 15 хвилин. Виклади кальмари на змащену поверхню розігрітого грилю та обсмаж їх до золотистого кольору з обох боків. Готові кальмари переклади на тарілку та збризкати соком лайма.
3. Кальмари на грилі, мариновані у білому вині з лимоном.
Подавай їх зі шматочками лимона та свіжою зеленню.
Тобі знадобиться: 500 г охолоджених кальмарів, сік половини лимона, 250 мл білого вина, 2 ст. оливкової олії, 0,5 ч.л. коріандру у зернах, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Кальмари очисти , промий і ретельно обсуши. Змішай вино, лимонний сік, олію, спеції та сіль. Влий цей маринад у миску з кальмарами, перемішай, накрий все харчовою плівкою і постав у холодильник на півгодини. Змасти маслом розігрітий гриль, виклади кальмарів і обсмаж їх по 2-3 хвилини з кожного боку.
4. Кальмари на грилі, фаршировані овочами.
Не використовуй оцет замість лимонного соку, інакше морепродукти вийдуть твердими.
Тобі знадобиться: 4 охолоджені тушки кальмарів, 2 помідори, 100 г броколі, 100 г болгарського перцю, 1 цибулина, 4 зубчики часнику, сік половини лимона, 2 ст.л. оливкової олії, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 1 ч. л. солі.
Кальмари промий , обсуши і склади в миску. Додай сік лимона, половину солі та меленого чорного перцю. Перемішай, накрий і прибери на 15 хвилин.
Зараз читають:20 найкращих рецептів з рисовим борошном
Очищену цибулю наріж і обсмаж на олії до золотистого кольору. Помідори, болгарський перець, броколі та часник – наріж і змішай. Всип засмажку, залишки меленого перцю та солі, і перемішай ще раз. Нафаршируй кальмарів овочевою начинкою, що вийшла, виклади їх на змащену поверхню розігрітого гриля і обсмажуйте до золотистого кольору з обох боків.
5. Кальмари у тайському соусі на грилі
При покупці заморожених кальмарів стеж за тим, щоб в упаковці не було снігу та льоду.
Тобі знадобиться: 1 кг заморожених кальмарів, 20 г кореня імбиру, 50 г часнику, 150 мл соку лайма, 1 ст. рибного соусу, 2 ст.л. олії, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 1 ст. коричневого цукру, 1 ч. л. солі.
Розморозь кальмарів при кімнатній температурі, очисти, промий і ретельно обсуши. Очисти та подрібни в блендері імбир з часником, додай рибний соус, олію, сік лайма, спеції, цукор та сіль. Вилий цей маринад у миску з кальмарами та перемішай. Накрий все кришкою і залиш маринуватися на 20-30 хвилин. Змасти розігрітий гриль олією, виклади кальмари та обсмаж їх по 2 хвилини з кожного боку.
6. Гострі кальмари на грилі
Залежно від розмірів кальмарів – часу на їхнє приготування знадобиться більше або менше.
Тобі знадобиться: 1 кг охолоджених кальмарів, 4 зубчики часнику, 150 мл кетчупу, 2 ст. олії, 1 крапля соусу табаско, 0,5 ч.л. хмелі-сунелі, 0,5 ч.л. чебрецю, 1 ч.л. солі.
Приготування: Змішай олію, кетчуп, соус табаско, спеції, сіль і пропущений через прес часник. Додай підготовлені кальмари, перемішай і залиш все маринуватися під кришкою на 20 хвилин. Обсмажуйте кальмари на розігрітому грилі 5-7 хвилин, часто перевертаючи.
7. Кальмари з майонезом та часником на грилі
Не варто маринувати кальмарів довше за 40 хвилин.
Тобі знадобиться: 1 кг охолоджених кальмарів, 5 зубчиків часнику, 100 г майонезу, 3 лаврові листи, 0,5 ч.л. кмину, 1 ч.л. солі.
Кальмари очисти , промий і ретельно обсуши. Додай майонез, спеції, сіль та пропущений через прес часник. Перемішайте, накрийте і поставте в холодильник на 30 хвилин. Розігрій гриль, змасти його поверхню олією і виклади туди кальмари. Обсмажуйте їх 5-7 хвилин, часто перевертаючи.
8. Кальмари на грилі в часниковому соусі
Не використовуй алюмінієвий посуд, тому що він сильно псує смак.
Тобі знадобиться: 1 кг охолоджених кальмарів, 5 зубчиків часнику, 50 г будь-якої зелені, сік одного лимона, 50 мл оливкової олії, 1 ч.л. вустерширського соусу, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 1 ч.л. солі.
Кальмари промий , обсуши паперовим рушником і склади в миску. Додай до них сіль, коріандр, вустерширський соус, лимонний сік та 1 ст.л. оливкової олії. Перемішайте, накрийте всі харчовою плівкою і залиште маринуватися на 30 хвилин. Обсмажити кальмари на розігрітому грилі по 2-3 хвилини з кожного боку. Змішай масло, подрібнений часник і зелень. Виклади готові кальмари на тарілку та полів їх цим ароматним соусом.
9. Кальмари на грилі, фаршировані рисом та овочами.
Нафаршировані кальмари можна зашити кулінарною ниткою або сколити зубочисткою.
Тобі знадобиться: 4 охолоджені тушки кальмарів, 100 г рису, 1 помідор, 1 морква, 1 цибулина, 4 гілочки петрушки, 2 ст.л. олії, 2 ст.л. оливкової олії, сік половини лимона, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, 1 ч. л. солі, 250мл води.
Приготування: Підготуй та склади кальмарів у миску. Додай сік лимона, оливкову олію та сіль. Перемішай, накрий і прибери на 15 хвилин. Відварити рис до готовності. Цибулю подрібни і обсмаж на олії до прозорості, додай мелений перець, рис, подрібнений помідор, морква і зелень. Перемішати і нафарширувати кальмари цією начинкою. Виклади їх на розігрітий гриль і обсмажуйте 5-7 хвилин, часто перевертаючи.
Зараз читають:15 швидких рецептів розсолу для огірків на зиму
10. Кальмари на грилі, мариновані в кефірі зі спеціями
Кефір робить кальмарів м'якшими та ніжнішими.
Тобі знадобиться:
Для кальмарів: 500 г охолоджених кальмарів, 250 мл кефіру, 60 мл оливкової олії, 1 ч.л. прованських трав, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Для начинки: 100 г рису, 1 цибулина, 2 ст. олії, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі, 250мл води.
Приготування: Кальмари підготуй, склади в миску, залий кефіром і прибери на 30 хвилин. Відварити рис до готовності. Цибулю очисти, подрібни і обсмаж на олії. Змішай рис, смажену цибулю, мелений перець та сіль. Нафаршируй кальмари отриманою начинкою, виклади їх на розігрітий гриль та обсмаж по 3 хвилини з кожного боку. Змішай оливкову олію, прованські трави, сіль та мелений перець. Виклади готові кальмари на тарілку та полів ароматним соусом.
11. Кальмари на грилі, фаршировані яйцем та шпинатом
Смажити шпинат не треба, достатньо лише трохи підв'ялити його на сковороді.
Тобі знадобиться: 4 охолоджені тушки кальмарів, 2 варені яйця, 100 г шпинату, 1 цибулина, 50 мл оливкової олії, сік половини лимона, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Кальмари підготуй і склади в миску. Додай сік лимона, перемішай і залиши на 10 хвилин. Подрібнену цибулю обсмаж до прозорості, всип нарізаний шпинат і накрий кришкою на 1 хвилину. Зніми начинку з вогню, додай подрібнені яйця, поперч і посоли. Нафаршируй нею кальмари, виклади їх на розігрітий гриль і обсмаж до готовності.
12. Кальмари з фаршем, сиром та овочами на грилі
Готові кальмари можна присипати тертим сиром.
Тобі знадобиться: 4 охолоджені тушки кальмарів, 50 г твердого сиру, 100 г м'ясного фаршу, 1 помідор, 1 цибулина, сік половини лимона, 30 мл олії, 0,5 ч.л. меленого мускатного горіха, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Кальмари промою , обсуши і збризкайте лимонним соком. Накрий харчовою плівкою та постав у холодильник на 15 хвилин. Подрібнену цибулю обсмаж на маслі до прозорості, всип фарш і готуй 5-7 хвилин. Додай нарізаний помідор, спеції та сіль. Через 3 хвилини зніми начинку з вогню, всип тертий сир і перемішай. Нафаршируй кальмарів, виклади на розігрітий гриль і обсмаж їх по 3-4 хвилини з кожного боку.
13. Кальмари з імбиром та вершками на грилі
Очистити кальмари простіше, якщо попередньо обдати окропом, а потім перекласти в холодну воду.
Тобі знадобиться: 500 г охолоджених тушок кальмарів, 20 г кореня імбиру, 200 мл вершків, 0,5 ч.л. цукру, 0,5 ч. л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. чебрецю, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Імбир подрібни в блендері, додай вершки, цукор, сіль та спеції. Вилий цей маринад у миску з кальмарами, добре перемішай, накрий харчовою плівкою і постав у холодильник на 30 хвилин. Змасти поверхню розігрітого гриля олією, виклади кальмари і обсмажуйте 5-7 хвилин, часто перевертаючи.
14. Кальмари у медово-гірчичному соусі на грилі
Приголомшливе поєднання солодкого, гострого та солоного смаків.
Тобі знадобиться: 1 кг заморожених кальмарів, 2 ст. гострої гірчиці, 3 ст. меду, 2 ст.л. оливкової олії, 2 зубчики часнику, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Кальмари розморозь, очисти , промий і добре обсуши. Окремо змішай мед, гірчицю, оливкову олію, спеції, сіль та пропущений через прес часник. Перелий маринад у миску з кальмарами, перемішай і залиш все під кришкою на 30 хвилин. Виклади кальмари на розігрітий гриль і обсмажуйте до готовності.
Зараз читають:10 простих рецептів салату «Донський» на зиму
15. Кальмари з моцарелою та зеленню на грилі
Здивуй свою родину морським делікатесом!
Тобі знадобиться: 600 г охолоджених кальмарів, 200 г моцарелли, 10 г петрушки, 10 г кропу, 2 ст.л. оливкової олії, 2 ст.л. лимонного соку, 0,5 ч. л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Підготуй та склади кальмари в миску, додай лимонний сік, олію, коріандр та сіль. Перемішайте, накрийте плівкою або кришкою і поставте в холодильник на 20 хвилин. Подрібни і змішай моцарелу із зеленню. Нафаршируй кальмарів отриманою начинкою, виклади їх на розігрітий гриль і обсмажуйте 5-7 хвилин, часто перевертаючи.
16. Кальмари з печерицями на грилі
Для цього рецепту тобі потрібні невеликі печериці.
Тобі знадобиться: 300 г охолоджених кальмарів, 300 г печериць, 3 зубчики часнику, 50 мл оливкової олії, 1/2 лимона, 1 гілочка розмарину, 0,5 ч.л адигейської солі.
Кальмари очисти , промий, обсуши і наріж. Потім склади їх у миску, додай печериці, олію, сік лимона, подрібнений часник, сіль і розтерту гілочку розмарину. Накрий все харчовою плівкою і залиш маринуватися на 20 хвилин. Нанизай печериці та шматочки кальмарів на шпажки та обсмаж на розігрітому грилі до готовності.
17. Шашлички з кальмарів на грилі
Готові шашлики сдобри соєвим соусом і присип кунжутом.
Тобі знадобиться: 500 г охолоджених кальмарів, 1 ст. рибного соусу, 2 ст.л. соку лайма, 1 ст. олії, 0,5 ч.л. чебрецю, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Приготування: Кальмари підготуй, наріж і склади в миску. Додай сік лайма, рибний соус, олію, спеції та сіль. Перемішайте і залиште маринуватися на 15 хвилин. Нанизай шматочки кальмарів на дерев'яні шпажки та виклади на розігрітий гриль. Обсмажуйте 5-7 хвилин, часто перевертаючи.
18. Кальмари в аджику на грилі
Простий рецепт, з яким легко впораються навіть початківці.
Тобі знадобиться: 1 кг охолоджених кальмарів, 100 г аджики, 50 мл олії, 1 ст.л. соєвого соусу, 1 ч.л. майорану, 2 лаврові листи, 1 ч.л. солі.
Кальмари очисти , промий, обсуши паперовим рушником і помісти в миску. Додай олію, аджику, соєвий соус, спеції, сіль і добре перемішай. Накрийте заготовку кришкою і залиште на 10 хвилин при кімнатній температурі. Розігрій гриль, змасти його поверхню олією та обсмаж кальмарів по 2-3 хвилини з кожного боку.
19. Кальмари на грилі, фаршировані грибами
Можна використовувати кілька видів грибів на твій розсуд.
Тобі знадобиться: 4 тушки охолоджених кальмарів, 100 г грибів, 2 цибулини, 50 г вершкового масла|мастила|, 0,5 ч.л. меленого мускатного горіха, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. солі.
Приготування: Подрібнену цибулю обсмаж на маслі до золотистого кольору, додай нарізані гриби і обсмажуйте доти, поки не випарується вся волога. Всип сіль, спеції та протушкуй ще 2 хвилини. Нафаршируйте кальмари грибною начинкою, викладіть їх на змащену поверхню розігрітого гриля і обсмажуйте до готовності.
20. Кальмари на грилі, фаршировані креветками, сиром та помідорами
Чудова страва для будь-якого пікніка!
Тобі знадобиться: 4 тушки кальмарів, 100 г очищених креветок, 50 г твердого сиру, 1 помідор, 2 зубчики часнику, 2 ст.л. оливкової олії, 0,5 ч.л. чебрецю, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Креветки обсмажити на олії 3-5 хвилин. Подрібніть помідори, часник і смажені креветки. Все перемішай, додай чебрець, сіль та тертий сир. Нафаршируй кальмарів цією начинкою, виклади на розігрітий гриль і обсмажуйте по 2-3 хвилини з кожного боку.
Джерело: dietcenter.com.ua