Смачна і корисна лохина досить рідко використовується для заготовок на зиму, в порівнянні з чорницею або смородиною. Це пов'язано з тим, що лохина більш рідкісна і відповідно дорожча. Але якщо у тебе немає проблем з її врожаєм, тоді наша добірка рецептів точно доречна!
Зміст
1. Швидке варення з лохини на зиму
Коли зовсім не хочеться витрачати багато часу біля плити.
Тобі знадобиться: 1 кг лохини, 1 кг цукру, 2 щіпки лимонної кислоти.
Засип лохину цукром і залиш на кілька годин або на ніч . Після чого доведи її до кипіння та всип лимонну кислоту. Вари варення 5-7 хвилин, помішуючи, і закатай у стерилізовані банки.
2. Чорниця у власному соку без цукру на зиму
Смачний і дуже простий рецепт, що вражає своєю легкістю.
Тобі знадобиться: 1 кг лохини.
Засип лохину в банки доверху , постав їх в каструлю з водою і стерилізуй 30-40 хвилин на слабкому вогні після кипіння. Поступово підсипай ягоди, коли вони осідатимуть. Коли сік заповнить банки – закочуй їх на зиму.
3. Компот із лохини та яблук на зиму
Компот тільки з однієї лохини виходить трохи пріснуватим. А так – саме те!
Тобі знадобиться: 600 г лохини, 600 г яблук, 500 г цукру, 1,5 ч.л. лимонної кислоти, 4 л води.
Зараз читають:12 незрівнянних рецептів сьомги у вершковому соусі
Приготування: Наріж яблука часточками та промий лохину. Розклади їх по стерилізованих банках, залий окропом, накрий кришками і залиш на 10 хвилин. Після чого злий цю воду, додай у неї цукор, знову закип'яті і всип лимонну кислоту. Залий сироп, що вийшов, назад у банки і закатай на зиму.
4. Лохина у власному соку на зиму
Оригінальне варення, для якого знадобиться і ягода, і трохи соку.
Тобі знадобиться: 1 кг лохини, 1 склянка соку з лохини, 1,2-1,5 кг цукру.
Приготування: Надішліть всі інгредієнти в таз або емальовану каструлю. Доведи заготовку до кипіння на слабкому вогні та проварити 5 хвилин, помішуючи. Закатай лохину у власному соку в стерилізовані банки.
5. Сире варення з голубкою на зиму
Будь-яке сире варення потрібно зберігати у темному та холодному місці.
Тобі знадобиться: 1 кг лохини, 500 г цукру, 1 лимон.
Блендером збий лохину з цукром , додай лимонний сік і трохи цедри за смаком. Розклади сире варення по стерилізованих банках і відправ на зберігання. Також можна заморозити його у морозилці замість морозива.
6. Варення-п'ятихвилинка з лохини
Та сама п'ятихвилинка, яка вариться в кілька заходів.
Тобі знадобиться: 1 кг лохини, 1 кг цукру.
Засип лохину цукром і залиш на кілька годин або навіть на ніч . Після чого доведи заготовку до кипіння і проварити 5 хвилин. Дай варенню охолонути і знову проварити 5 хвилин. Повторіть попередній крок ще раз. Після останнього варіння – закатай гаряче варення у стерилізовані банки.
7. Джем із лохини на зиму
Якщо хочеш, щоб джем був повністю однорідним – перебий його блендером.
Тобі знадобиться: 500 г лохини, 600-700 г цукру.
Приготування: Засип лохину цукром і розімні товкачем, повністю або зовсім небагато – як захочеш. Доведи варення до кипіння, проваріть 15-20 хвилин на слабкому вогні і закатай у стерилізовані банки.
8. Компот із лохини на зиму
Освіжаючий компот для тих, хто надає перевагу ненав'язливим і чистим смакам.
Зараз читають:15 легких рецептів підливи для картопляного пюре
Тобі знадобиться: 1 кг лохини, 500 г цукру, 2 щіпки лимонної кислоти, 3 л води.
Розклади лохину в чисті банки , залий окропом, накрий кришками і залиш на 10 хвилин. Злий цю воду, додай у неї цукор і знову доведи до кипіння. Провари сироп, що вийшов, 2 хвилини, всип лимонну кислоту і залий їм лохину. Закатай компот на зиму.
9. Варення з лохини з желатином
Головний плюс желатину в тому, що варення не потрібно довго варити.
Тобі знадобиться: 1 кг лохини, 800 г цукру, 2 ст.л. желатину, 80-100 мл води.
Змішай лохину з цукром і залиш на ніч . Після чого доведи до кипіння, зніміть заготівлю з вогню і дай їй охолонути. Повторіть цей крок ще раз. Третій раз доведи варення до кипіння і в цей же час розведи желатин у воді за інструкцією на упаковці. Зніми лохину з вогню, влий желатин, ретельно перемішай і закатай варення в стерилізовані банки.
10. Джем із лохини з медом на зиму
Для тих, хто любить солодке, але уникає калорійного та шкідливого білого цукру.
Тобі знадобиться: 1,5 кг лохини, 400 г меду, 1 лимон.
Акуратно змішай лохину, мед , лимонний сік і цедру. Погрій заготовку на слабкому вогні та проварити кілька хвилин. Блендером збий джем, що вийшов, до однорідності і заходи в стерилізовані банки.
11. Чорниця в сиропі на зиму
Приготовлена за таким рецептом лохина – залишається практично цілою.
Тобі знадобиться: 500 г лохини, 250 г цукру, 100 мл води.
Приготування: Зварити сироп з води і цукру, і кілька хвилин проварити його до однорідності. Засип туди промиту лохину і знову доведи до кипіння. Проварити заготовку 7-10 хвилин і кілька разів перемішай у процесі. Захід лохини в стерилізовані банки на зиму.
12. Желе з лохини на зиму
Те саме улюблене густе желе, яке так подобається дітям та дорослим.
Зараз читають:12 приголомшливих рецептів курки в аерогрилі
Тобі знадобиться: 500 г лохини, 500 г цукру, 30 г желатину, 200 мл води, 1,5 ст. лимонного соку.
Приготування: Залий лохину водою і проварити 5-7 хвилин. Злий відвар, але не виливай. Остуди і перетри ягоду через сито, а в охолодженому відварі – розведи желатин.
Змішай ягідне пюре з цукром, знову доведи до кипіння і проварити 4-5 хвилин. Після чого зніміть заготівлю з вогню, додай лимонний сік і желатин, ретельно перемішай і розлий желе по стерилізованих банках.
13. Компот із лохини та чорної смородини на зиму
Дивує та радує вдалим поєднанням інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 1 кг лохини, 500 г чорної смородини, 700-800 г цукру, 2 щіпки лимонної кислоти, 3-4 л води.
Приготування: Перебери та розклади лохину з чорною смородиною по стерилізованих банках. Закип'ятіть воду з цукром, провари цей сироп до однорідності, залий їм ягоди і додай лимонну кислоту. Простерилізуйте заготовки 10-15 хвилин у киплячій воді і заходьте на зиму.
14. Варення з лохини та чорниці на зиму
Ці ягоди дуже схожі, тому завжди гармонійно доповнюють одна одну.
Тобі знадобиться: 500 г лохини, 500 г чорниці, 700 г цукру, 2 ст.л. лимонного соку.
Приготування: Засип чорницю і лохину цукром, додай лимонний сік і протушкуй всі півгодини на слабкому вогні. Для більшої однорідності можеш перетерти масу через сито або просто трохи розім'яти товкачем. Проварити варення ще 5 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
15. Джем із лохини з агар-агаром на зиму
Рецепт для любителів найгустіших джемів, які так зручно використовувати у випічці.
Тобі знадобиться: 1 кг лохини, 600 г цукру, 5 г агар-агару.
Голубику засип цукром і залиш на кілька годин. Після чого доведи заготовку до кипіння і проварити 15 хвилин. Розведи агар-агар у невеликій кількості ягідного сиропу, влий його до лохини і провари джем ще 2-3 хвилини. Зайди в стерилізовані банки.
Джерело: dietcenter.com.ua