Свою назву смарагдове варення з аґрусу отримало, звичайно ж, за незвичайний відтінок. Тому готується воно традиційно саме із зелених сортів. А ось далі починаються варіанти, і в цій добірці ми розглянемо їх докладніше. Лови 15 відмінних рецептів!
Зміст
1. Смарагдове варення з аґрусу з листям вишні
Найпопулярніший рецепт для найяскравішого та найнасиченішого відтінку.
Тобі знадобиться: 2 кг зеленого аґрусу, 1,4 кг цукру, 100 г листя вишні, 500 мл води.
Приготування: Промий вишневе листя, залий їх водою, доведи до кипіння, проварити 5 хвилин і процідити відвар. Акуратно видали з аґрусу насіння, залий остиглим відваром і залиш на добу під кришкою.
Відкинь ягоди на друшляк, а відвар проварити з цукром до кипіння і потім ще 3-5 хвилин. Виклади аґрус у киплячий сироп та доведи заготовку до повторного кипіння. Проварити 15 хвилин і розклади смарагдове варення по стерильним банкам.
2. Смарагдове варення-п'ятихвилинка з аґрусу
Приготувати незвичайне зелене варення можна навіть за рецептом-п'ятихвилинкою.
Тобі знадобиться: 1,6 кг зеленого аґрусу, 1,5 кг цукру, 2 склянки води, 20 вишневого листя.
Приготування: Залийте листя водою і проваріть 5 хвилин після кипіння. Проціди відвар, дай йому охолонути і залий їм агрус. Залиш на ніч, а потім злий відвар, додай до нього цукор і доведи до кипіння. Провари сироп 5 хвилин і виклади в нього аґрус.
Знову проварити всі 5 хвилин після повторного кипіння. Дай заготівлі повністю охолонути. Знову проварити 5 хвилин і повтори цю процедуру ще раз. Закатай гаряче смарагдове варення у стерильні банки.
3. Смарагдове варення з аґрусу «Царське»
Особливість цього рецепту в тому, що не потрібно готувати відвар із листя.
Зараз читають:15 найкращих способів приготувати яблучний крамбл
Тобі знадобиться: 2 кг зеленого аґрусу, 1,5 кг цукру, 100 г листя вишні, 500 мл води.
Приготування: Промий аґрус та шарами виклади в ємність, перекладаючи його вишневим листям. Залий все холодною водою і залиш на ніч. Відкинь агрус на друшляк, викинь листя, а настій змішай з цукром і проварити до розчинення.
Виклади аґрус у киплячий сироп, вимкни вогонь і залиш на 2-3 години. Знову доведи заготовку до кипіння та проварити ще близько 15 хвилин. Закатай варення у стерильні банки.
4. Смарагдове варення з аґрусу без варіння
Сире варення відмінно зберігається в холодильнику або холодному погребі.
Тобі знадобиться: 750 г зеленого аґрусу, 500 г цукру, 1 апельсин, 1/2 лимона.
Приготування: Ошпарь цитруси окропом і наріж їх разом із шкіркою. Видали кісточки і пропусти цитруси і аґрус через м'ясорубку. Додай цукор, перемішай варення та розклади по стерилізованих банках.
5. Смарагдове варення з аґрусу з волоськими горіхами
Для такого рецепту потрібно багато терпіння, але результат того вартий.
Тобі знадобиться: 1 кг зеленого аґрусу, 1 кг цукру, 200 г волоських горіхів, 100 мл води.
Приготування: Промий аґрус, зріж хвостики і через ці отвори акуратно видали насіння. Дрібно порубай горіхи і начини ними аґрус. Насіння, що залишилося від ягід, м'якоть і сік змішай з водою, провари 10 хвилин і перетрій через сито.
Додай цукор у цей відвар, провари сироп до розчинення, залий аґрус та залиш його на ніч. Доведи варення до кипіння, проварити 5 хвилин і знову дай охолонути. Ще раз проварити 5 хвилин. За бажанням додай ще горіхи і закатай смарагдове варення у стерильні банки.
6. Просте смарагдове варення з аґрусу
Усього два основні інгредієнти – а виходить дуже смачно!
Тобі знадобиться: 1 кг зеленого аґрусу, 600 г цукру.
Приготування: Промий аґрус та проколи кожну ягоду голкою. Засип цукром, залиш на ніч і доведи все до кипіння. Проварити 5 хвилин, дай повністю охолонути і знову проварити 5 хвилин. Ще раз охолоди, провари смарагдове варення ще 5 хвилин і закатай у стерильні банки.
7. Густе смарагдове варення з аґрусу
Для різноманітності пропонуємо перебити це варення блендером до однорідності.
Тобі знадобиться: 700 г зеленого аґрусу, 700 г цукру, 5 ст.л. води.
Зараз читають:15 найкращих рецептів курячих крилець з картоплею в духовці
Приготування: Перебери аґрус, зріж хвостики, залий водою, доведи до кипіння і проварити 10 хвилин. Перебий його блендером і додай цукор. Перемішайте, знову доведіть до кипіння, проваріть 15-20 хвилин і закатай варення в стерильні банки.
8. Смарагдове варення з аґрусу з лимонною кислотою
Лимонна кислота надає заготівлі легкої кислинки і покращує безпеку.
Тобі знадобиться: 2 кг зеленого аґрусу, 2 кг цукру, 1 ч.л. лимонної кислоти, 100мл води.
Приготування: Змішай воду і половину цукру, проваріть до однорідності і викладіть аґрус у сироп. Залиш його остигати на ніч, доведи до кипіння і додай цукор, що залишився. Вари ще півгодини на слабкому вогні, помішуючи. Додай лимонну кислоту, проварити ще 3 хвилини і закатай смарагдове варення в стерильні банки.
9. Смарагдове варення з агрусу з м'ятою
Цікава альтернатива класичному рецепту з вишневим листям.
Тобі знадобиться: 500 г зеленого аґрусу, 3 гілочки м'яти, 1 щіпка лимонної кислоти, 500 г цукру, 1 склянка води.
Приготування: Промий аґрус, зріж хвостики та додай до нього м'яту. Окремо звари сироп з води та цукру, і залий ягоду. Дай заготівлі повністю охолонути. Доведи варення до кипіння та ще раз охолоди. Знову доведи до кипіння, прибери м'яту, додай лимонну кислоту і закатай варення у стерильні банки.
10. Смарагдове варення з аґрусу з ківі
За бажанням додай жменю рубаних горіхів наприкінці приготування.
Тобі знадобиться: 750 г зеленого аґрусу, 600 г ківі, 4 ст.л. лимонного соку, 500 г цукру, 1 ст. лимонної цедри.
Приготування: Наріж ківі на тонкі часточки, а з аґрусу видали хвостики. Подрібніть все блендером і перетріть через сито. Додай лимонний сік, цукор і цедру, і вари на слабкому вогні, поки заготовка не увариться вдвічі. Розклади смарагдове варення у стерильні банки.
11. Смарагдове варення з аґрусу з бананом
Незвичайний рецепт варення для тих, хто не боїться експериментів.
Тобі знадобиться: 500 г зеленого аґрусу, 2 банани, 2 гілочки м'яти, 750 г цукру, 4 ст.л. м'ятного лікеру.
Приготування: Розімні ягоди аґрусу будь-яким зручним способом. Додай м'яту, цукор, пару ложок води та залиш все на ніч. Додай тонко нарізані банани та залиш ще на 1 годину. Доведи до кипіння, проварити 5 хвилин, видали м'яту і за бажанням – ще раз разомні або подрібни блендером. Влий м'ятний лікер, знову доведи варення до кипіння і розлий у стерильні банки.
Зараз читають:20 салатів з креветками та ананасом, перед якими складно встояти
12. Смарагдове варення з аґрусу в мультиварці
Можеш додати під час варіння пару гілочок м'яти, трохи цедри чи інші добавки до смаку.
Тобі знадобиться: 1 кг зеленого аґрусу, 600 г цукру.
Приготування: Промий аґрус, видали хвостики, засип його цукром і відправ у мультиварку на 10 хвилин у режимі «Гасіння» з відкритою кришкою. Дай ягоді повністю охолонути, ще раз увімкни «Гасіння» на 10 хвилин, знову остуди і ще раз провари 10 хвилин. Розклади гаряче варення у банки.
13. Смарагдове варення з аґрусу з горілкою
Цей рецепт чудово підходить для тривалого зберігання.
Тобі знадобиться: 1 кг зеленого аґрусу, 100 г вишневого листя, 1 ч.л. лимонної кислоти, 1 кг цукру, 50 мл горілки, 0,5 ч. л. ваніліну, 5 склянок води.
Приготування: Промий аґрус, видали хвостики та кісточки, і залий його водою на пару годин. Окремо залий вишневе листя 5 склянками води, додай лимонну кислоту і провари 5 хвилин після кипіння. Процідити відвар, додати в нього цукор і варити до розчинення.
Влий у киплячий відвар горілку, додай ванілін і залий аґрус цим сиропом. Залиш на 15 хвилин, знову злий сироп і провари його ще 10 хвилин після кипіння. Виклади в нього ягоди, провари все разом ще 10 хвилин і розклади варення по банках.
14. Смарагдове варення з аґрусу з желатином
Спеціально для любителів однорідного желейного варення!
Тобі знадобиться: 1 кг зеленого аґрусу, 1 кг цукру, 20 г желатину, 250 мл води, ванільний екстракт.
Приготування: Проварити воду з цукром до однорідності, додай аґрус і вари ще 10 хвилин після повторного кипіння. Дай заготівлі охолонути. Розведи желатин у воді за інструкцією та додай до аґрусу. Туди ж – ваніль, і доведи до кипіння. Проварити 4-5 хвилин, помішуючи, і розлий варення в стерильні банки.
15. Смарагдове варення з аґрусу без цукру
Дуже оригінальне фруктово-ягідне варення для шанувальників правильного харчування.
Тобі знадобиться: 1 кг зеленого аґрусу, 4 апельсина, 1 ківі.
Приготування: Ошпар апельсини окропом і наріж їх разом із шкіркою. Видали кісточки. Промий аґрус і зріж хвостики. Очисти ківі, перебий все в блендері і розлий у стерильні банки. Бережи варення в холодильнику.
Джерело: dietcenter.com.ua