Іноді хочеться чогось простого, але корисного – і ось тут виручить компот із шипшини. Він вітамінний, дуже ароматний, а також однаково смачний холодним і гарячим. Ділимося найкращими рецептами та способами приготування!
Зміст
1. Компот із свіжої шипшини з лимоном
Декілька скибочок лимона надають компоту ще яскравіший аромат.
Тобі знадобиться: 300 г шипшини, 100-150 г цукру, 3 скибочки лимона, 1,5 л води.
Приготування: Перебери, промий і обсуши шипшину, відправте всі інгредієнти в каструлю і зали холодною водою. Доведи до кипіння і варіть 20-30 хвилин під кришкою на слабкому вогні. Після чого дай компоту охолонути під тією ж кришкою і потім проціди.
2. Компот із сушеної шипшини
Дуже насичений та яскравий смак за мінімальних зусиль!
Тобі знадобиться: 200 г сушеної шипшини, 3-4 ст.л. цукру, 1,2 л води.
Приготування: Обдай сушену шипшину окропом, добре промий і виклади в каструлю. Залий його холодною водою, доведи до кипіння, додай цукор і вари 5-7 хвилин на середньому вогні. Обов'язково дай компот близько 30 хвилин настоятися під кришкою.
3. Компот із шипшини та сушених яблук з медом
Особливо гарний у холодну пору року, коли у справу йдуть засушені заготівлі.
Тобі знадобиться: 100 г сушених яблук, 80 г сушеної шипшини, 1 ст. меду, 1,5 л води.
Зараз читають:20 простих рецептів варення з акації
Приготування: Закип'ятіть воду і всип у неї промиту сушену шипшину та яблука. Вари компот приблизно 30 хвилин на середньому вогні, а потім дай йому ще 1 годину настоятися під кришкою. Проціди готовий компот і додай мед за смаком.
4. Компот зі свіжої шипшини та яблук
Літній рецепт компоту для сезону дач та свіжих фруктів.
Тобі знадобиться: 500 г яблук, 250 г шипшини, 2,5 л води, цукор.
Дрібні яблука залиши цілими, а великі – наріж на кілька частин. Перебери і промий шипшину. Закип'ятіть воду, всип у неї всі інгредієнти та вари компот 15 хвилин після повторного кипіння. Зніміть з вогню і дай йому охолонути під кришкою.
5. Компот із шипшини на зиму
Неймовірно корисна для імунітету заготівля холодного сезону.
Тобі знадобиться: 200 г шипшини, 100 г цукру, 2 щіпки лимонної кислоти, 1 л води.
Приготування: Перебери і промийте шипшину, зріж хвостики і засип ягоди в каструлю. Додайте цукор і воду, доведіть до кипіння і проваріть компот 20 хвилин під кришкою. Наприкінці готування – додай лимонну кислоту та закатай компот у стерилізовані банки.
6. Компот із шипшини із сухофруктами
Підійдуть будь-які сухофрукти. Можна навіть взяти готові магазинні суміші.
Тобі знадобиться: 150 г сухофруктів, 50 г сушеної шипшини, 40-50 г цукру, 1 л води.
Приготування: Залий промиті сухофрукти та шипшину водою, залиш до набухання і постав на плиту. Доведи компот до кипіння, додай цукор і провари ще 5-7 хвилин. Якщо використовуєш в'ялену або свіжу шипшину – тоді злегка розімни його качалкою і додай на цьому ж етапі, не на початку. Дай готовому компоту 1 годину настоятися під кришкою і потім процідити.
7. Компот із шипшини та журавлини
Дивовижне поєднання двох неймовірно корисних ягід.
Тобі знадобиться: 1 склянка шипшини, 300 г журавлини, 2 л води, цукор.
Приготування: У термосі залий шипшину 1 літром окропу і залиш на 12 годин. Після чого проціди цей настій і влий воду, що залишилася. Перетріть журавлину через сито і відправь макуху до відвару. Доведи до кипіння, проварити 5 хвилин, процідити і потім додати журавлинний сік і цукор. Ретельно перемішай компот, що вийшов.
Зараз читають:Юшка по-фінськи з вершками: 8 найкращих рецептів приготування
8. Компот із шипшини з родзинками
Як щодо такого неочевидного рецепту? Вже доводилося пробувати компот із родзинками?
Тобі знадобиться: 6 ст. сушеної шипшини, 4 ст.л родзинок, 2-2,5 л води, цукор.
Приготування: Промийте шипшину, залийте його половиною гарячої води, доведіть до кипіння, зніміть з плити і залиште під кришкою на півгодини, а потім процідіть відвар. Після чого розімні шипшину будь-яким зручним способом, залий гарячою водою, залиши ще на 20 хвилин і знову проціди. Змішай обидва відвари та родзинки, ще раз доведи до кипіння, зніми з вогню і дай компоту настоятися під кришкою ще 20 хвилин.
9. Компот із шипшини та кураги
Вибирай максимально натуральну курагу, не виварену в цукрі.
Тобі знадобиться: 100 г сушеної шипшини, 250 г кураги, 150 г цукру, 1,5 л води.
Приготування: Замоч промиту курагу до набухання і злий воду. Злегка розімні шипшину і відправ його в каструлю разом з курагою і цукром. Залий окропом, вари компот 12-15 хвилин, а потім дай йому настоятися під кришкою.
10. Компот із шипшини з чорною смородиною
Цей чудовий компот сподобається навіть вибагливим дітям!
Тобі знадобиться: 150 г шипшини, 150 г чорної смородини, 1,5-2 л води, цукор.
Приготування: Перебери шипшину та чорну смородину, засип їх цукром, залий водою і доведи до кипіння. Вари компот 20-25 хвилин на слабкому вогні та дай йому охолонути під кришкою.
11. Компот із шипшини та глоду
Обов'язково відрегулюй кількість цукру на власний смак.
Тобі знадобиться: 1 склянка шипшини, 1 склянка глоду, 1-2 яблука, 50 г цукру, 1 л води.
Приготування: Крупно наріж яблука, залий їх водою і проварити 15 хвилин після кипіння. Всип шипшину і глоду, і вари компот ще 15 хвилин. Наприкінці готування – обов'язково додай цукор.
Зараз читають:20 найсмачніших рецептів індички на сковороді
12. Компот із шипшини та чорносливу
Для аромату також додай кілька бутонів гвоздики або паличку кориці.
Тобі знадобиться: 1 склянка сушеної шипшини, 1/2 склянки чорносливу, мед, 1,5-2 л води.
Приготування: Замочі та промий шипшина з чорносливом окремо. Залий шипшину водою, провари 10 хвилин, а потім додай плоди чорносливу. Проварити всі разом ще 10 хвилин і дай компоту близько 30 хвилин настоятися під кришкою. Мед додай вже в напій, що злегка остигнув.
13. Компот із шипшини, брусниці та обліпихи
Вся ягода зазвичай може бути як свіжою, так і замороженою.
Тобі знадобиться: 1 склянка сушеної шипшини, 1 склянка обліпихи, 1 склянка брусниці, 2-2,5 л води, цукор чи мед.
Приготування: Промийте шипшину і засип всю ягоду в каструлю. Залий водою, доведи до кипіння, а через 5 хвилин варіння – додай цукор. Провар компот ще 5 хвилин і дай йому настоятися під кришкою. Якщо використовуєш мед, а не цукор – тоді додай його у вже трохи остиглий компот.
14. Компот із шипшини та ягоди
Для цього рецепту підходить абсолютно будь-яка ягода – вишня, малина, полуниця, ожина чи суміш.
Тобі знадобиться: 150 г шипшини, 200 г ягоди до смаку, 2 л води, цукор.
Приготування: Перебери шипшину та видали насіння з волосками. Закип'ятіть воду з цукром за смаком, додай всю ягоду і вари компот 5-7 хвилин після кипіння. Дай йому півгодини настоятися під кришкою і потім процідити.
15. Компот із шипшини з гарбузом
Ось такий оригінальний компот для тих, кому набридли звичні рецепти!
Тобі знадобиться: 2-3 жмені сушеної шипшини, 150 г гарбуза, 100 г сухофруктів, цукор, спеції.
Приготування: Закип'яти приблизно 1 літр води з цукром і спеціями до смаку, всип промиту шипшину і проварити 10-15 хвилин. Потім додай злегка розмочені сухофрукти та нарізаний гарбуз. Часткою води, скільки захочеш, і вари компот ще 20 хвилин. Після чого дай йому настоятися під кришкою та проціди.
Джерело: dietcenter.com.ua