Ніжна і соковита сьомга у вершковому соусі виглядає анітрохи не гірше за будь-які ресторанні страви. При цьому вона легко і швидко готується – впорається навіть початківець. Сьомгу можна взяти як у вигляді стейків, так і цільного шматка філе – здебільшого це не впливає на процес приготування. Розповідаємо 12 найсмачніших рецептів!
Зміст
1. Сьомга у вершковому соусі на сковороді
Почнемо одразу з незвичайного рецепту соусу, яким так приємно дивувати близьких.
Тобі знадобиться: 500 г сьомги, 200 мл вершків, 50 г майонезу, 20 оливок, спеції.
Приготування: Наріж сьомгу на порційні шматки, приправ та обсмаж з двох сторін до рум'яності. Відклади убік і в ту ж сковороду влий вершки. Додай майонез та подрібнені в блендері оливки, ретельно перемішай та прогрій соус на слабкому вогні, не доводячи до кипіння. Виклади в нього сьомгу і зніми блюдо з вогню.
2. Сьомга у вершковому соусі в духовці
За цим рецептом однаково успішно можна запікати як стейки, так і філе сьомги.
Тобі знадобиться: 200 г сьомги, 200 мл вершків, 1 зубчик часнику, 50 мл олії, спеції.
Приготування: Натріть сьомгу спеціями за смаком і виклади в змащену олією форму. Змішай вершки та подрібнений часник, залий сьомгу цим соусом і запікай півгодини при 190 градусах у духовці. Перші 15 хвилин – запікайте під фольгою.
3. Сьомга у вершковому соусі з борошном
Класичний вершковий соус із мінімуму інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 500 г сьомги, 1 ч.л. муки|борошна|, 1 ст.л. вершкового масла|мастила|, 200 мл вершків, 1 ст.л. оливкової олії, 2 ст.л. рубаної зелені, спеції, лимонний сік.
Зараз читають:20 найкращих рецептів з рисовим борошном
Приготування: Наріж сьомгу на шматки, збризкайте лимонним соком, приправ і обсмаж в оливковій олії по 1-2 хвилини з кожного боку. Обсмажити борошно на вершковому маслі до золотистості. Влий вершки, помішуючи, і кілька хвилин уваривай соус. Додай до нього спеції та зелень, перемішай, виклади сьомгу та протушкуй на слабкому вогні 7-8 хвилин.
4. Сьомга зі шпинатом у вершковому соусі
Таку основну страву можна подавати навіть без гарніру – і так смачно.
Тобі знадобиться: 700 г сьомги, 4 зубчики часнику, 100 г шпинату, 50 г твердого сиру, 1,5 склянки вершків, 2 ст.л. олії, 30 г вершкового масла, 1/2 склянки бульйону, 1 ст.л. борошна, спеції та ароматні трави.
Приготування: Розділи сьомгу на шматочки, приправ за смаком, обсмаж на олії з двох сторін до рум'яності і відклади вбік. Окремо обсмаж подрібнений часник на суміші вершкового та рослинного масел, додай борошно, перемішай і влий гарячий бульйон, продовжуючи помішувати.
Трохи проварити до загусання і так само влий вершки. Приправ, додай тертий сир та туші до його розчинення. Після чого додай подрібнений шпинат та протоми соус ще трохи до бажаної густоти. Виклади сьомгу в вершковий соус, що вийшов, і протушкуй все ще 2 хвилини.
5. Сьомга у вершковому соусі з гірчицею
Дуже пікантний соус, який чудово відтіняє сьомгу.
Тобі знадобиться: 750 г сьомги, 500 мл вершків, 100 мл рослинної олії, 3 лаврові листки, 50 г зерен гірчиці, 3 цибулини-шалот, спеції.
Приготування: Розділіть сьомгу на шматки, приправте і відправте в духовку на пергаменті на 20 хвилин при 180 градусах. Подрібніть цибулю, обсмажте її до прозорості в рослинній олії і влийте вершки, помішуючи. Додай лавровий лист, спеції та гірчицю. Протушкуй вершковий соус 5 хвилин на слабкому вогні і потім проціди через сито. Виклади сьомгу на тарілки та полів її цим соусом.
6. Сьомга з помідорами чері у вершковому соусі
Якщо вдасться знайти зовсім дрібні чері, їх можна навіть не різати.
Тобі знадобиться: 3 стейки сьомги, 500 г помідорів чері, 3 зубчики часнику, 100 мл 30% вершків, зелень, 50 г пармезану, 30 г вершкового масла, 50 мл рослинної олії, спеції.
Зараз читають:12 незрівнянних рецептів тефтелів у томатному соусі
Приготування: Приправ сьомгу за смаком і трохи обсмаж з двох сторін у олії. Відклади убік. Розтопи вершкове масло, злегка обсмаж у ньому подрібнений часник і виклади половинки помідорів чері. Жар помідори близько 3-4 хвилин, помішуючи.
Додай рубану зелень, перемішай, влий вершки та туші ще 2 хвилини. Додай тертий пармезан, знову перемішай і виклади сьомгу. Додатково можеш додати пару часточок лимона. Протушкуй все разом ще 5 хвилин на слабкому вогні – і сьомга в вершковому соусі готова!
7. Сьомга у вершковому соусі з білим вином
Біле сухе вино – класичне доповнення до червоної риби та морепродуктів.
Тобі знадобиться: 150 г сьомги, 40 мл олії, 100 мл вершків, 100 мл білого сухого вина, 60 г цибулі, спеції, 20 г зернистої гірчиці.
Приготування: Приправ та обсмаж сьомгу з двох сторін до легкої рум'яності на олії. Окремо обсмаж подрібнену цибулю, влий вино і випарюй його пару хвилин. Після чого влий вершки, додай гірчицю та спеції за смаком. Протоми вершковий соус до загусання, виклади в нього сьомгу і прогрій ще трохи.
8. Сьомга у вершковому соусі з жовтком та сиром
При всій простоті вершкового соусу навіть його можна приготувати різними способами.
Тобі знадобиться: 1 стейк сьомги, спеції та ароматні трави, 50 г вершкового масла, 1 ст.л. оливкової олії, 100 мл 10% вершків, 50 г твердого сиру, 5 г кропу, 1 жовток.
Приготування: Натріть сьомгу спеціями і травами, збризкайте оливковою олією і викладіть у форму для запікання. Відправте в духовку на 15 хвилин при 200 градусах.
Розтопи вершкове масло, влий вершки, додай тертий сир і томи соус на слабкому вогні або водяній бані до однорідності. Додай кріп та спеції, перемішай і додай жовток. Знову перемішай і протоми соус ще трохи до густини. Залий їм сьомгу і відправ її назад в духовку на 7-8 хвилин.
9. Сьомга із зеленню у вершковому соусі
Можеш додати в соус і будь-яку іншу зелень на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 300 г сьомги, 80 г шпинату, 2 пера зеленої цибулі, 2 листи базиліка, 4 гілочки петрушки, 50 г цибулі, 200 мл вершків, спеції.
Зараз читають:Овочеве рагу з кабачками та картоплею: 12 легких рецептів
Приготування: Наріж і злегка обсмаж сьомгу в невеликій кількості олії. Відклади убік, а в тому ж олії обсмаж подрібнену цибулю до прозорості. Додай рубаний шпинат і готуй ще 3 хвилини. Влий вершки, доведи соус до кипіння, приправ і виклади в нього сьомгу. Додай зелену зелень, що залишилася, і туши все під кришкою 7-10 хвилин на слабкому вогні.
10. Сьомга з печерицями у вершковому соусі
Вершковий соус із грибами давно став універсальною класикою, яка підійде і до сьомги.
Тобі знадобиться: 500 г сьомги, 200 г печериць, 200 мл 10% вершків, 1 ст.л. борошна, 1 цибулина, спеції, 1 пучок зелені.
Приготування: Наріж і обсмаж сьомгу в маслі до легкої рум'яності, приправ та відклади убік. Окремо обсмажте подрібнену цибулю до м'якості, додай до неї дрібно нарізані печериці і смаж 10 хвилин, помішуючи.
Додай муку|борошно|, ретельно перемішай і смажу ще 2 хвилини. Влий вершки і готуй соус до загусання. Виклади в нього сьомгу, посип рубаною зеленню і прогрій 2 хвилини під кришкою.
11. Сьомга з брокколі у вершковому соусі
Смачна і корисна страва для тих, хто віддає перевагу правильному харчуванню.
Тобі знадобиться: 500 г сьомги, 1 ст. борошна, 500 г броколі, спеції, 500 мл вершків чи молока.
Приготування: Розбери броколі на великі суцвіття і приварити їх 5-7 хвилин у киплячій воді. Наріж і обсмаж сьомгу буквально 2 хвилини. Змішай вершки, борошно та спеції до однорідності. Виклади броколі до сьомги, залий їх вершковим соусом і доведи до кипіння. Протушкуйте блюдо до загусання 3-4 хвилини на слабкому вогні.
12. Сьомга із зеленим горошком у вершковому соусі
Горошок тут підійде як свіжий, і заморожений.
Тобі знадобиться: 350 г сьомги, 100 г зеленого горошку, 1-2 ч.л. меду, 1 ст. оливкової олії, 1 зубчик часнику, 100 мл 30-35% вершків, 2 ч.л. зернистої гірчиці, спеції.
Приготування: Наріж і замаринуй сьомгу в суміші гірчиці, олії, меду, подрібненого часнику та спецій. Виклади її у форму для запікання, додай зелений горошок і влий вершки. Можна додати пару часточок лимона чи лайма. Відправте блюдо на 10-15 хвилин в духовку при 200-220 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua