Окрошка – одна з тих страв, яку кожна господиня готує по-своєму. Не дивно, що й єдиного варіанта заправки не існує. Тому ти можеш спробувати різні та вибрати той, який тобі найбільше сподобається. Дивись чудові рецепти заправок для окрошки – у нашій добірці!
Зміст
1. Заправка з яєчними жовтками для окрошки
Через суміш жовтків і сметани – заправка виходить злегка вершковою.
Тобі знадобиться: 5 варених яєчних жовтків, 3-4 ч.л. гірчиці, 5-6 ст. 15% сметани, квас, сіль, мелений чорний перець.
Приготування: Виделкою розімні жовтки до однорідності. Додай гірчицю та сметану, і ще раз розімни. Посолити, поперчити і залити квасом окрошку з цією заправкою.
2. Заправка на майонезі із зеленню для окрошки
Дуже легкий та освіжаючий рецепт, незважаючи на наявність майонезу.
Тобі знадобиться: 1 л кефіру, 500 мл газованої мінералки, 4 варені яєчні жовтки, 30-50 мл майонезу, 2-3 гілочки зелені, 1-2 пера зеленої цибулі, 10 г лимонної кислоти, сіль.
Зараз читають:Гострі кабачки на зиму: 15 дивовижних рецептів
Приготування: Подрібни зелень, виделкою розімні жовтки і змішай все це з майонезом. Посоли і додай заправку в крихту, залий її холодним кефіром. Розчини лимонну кислоту в газировці та залий туди ж.
3. Заправка для окрошки з хріном та гірчицею
Дуже пікантна заправка, яка змусить заграшку заграти новими фарбами.
Тобі знадобиться: 500 мл квасу або кефіру, 25 г кропу, 20 г зеленої цибулі, 20 г хрону, 20 г гірчиці, 0,5 ч.л. цукру, 3 щіпки солі.
Приготування: Дрібно порубай кріп і зелену цибулю. Натрій хрін на тертці або використовуй готовий столовий. Змішай хрін, гірчицю, зелень, сіль та цукор. Залий квасом чи кефіром, і ще раз перемішай.
4. Заправка на воді та оцті для окрошки
Смачний і водночас дуже доступний рецепт.
Тобі знадобиться: 2-3 ст. майонезу, 1 зубчик часнику, 15 г кропу, сіль, 1 ст.л. яблучного оцту, 2-3 склянки води.
Приготування: Подрібніть кріп і пропустіть часник через прес. Змішай їх з майонезом і посоли до смаку. Заправити крошки цим майонезом. Розчини оцет у воді та залий окрошку.
5. Заправка з лимонною кислотою для окрошки
Для заливання підійде квас, вода, бульйон чи навіть холодне світле пиво.
Тобі знадобиться: 200 мл сметани, 1,5 ст. гірчиці, 100 мл майонезу, 0,5-1 ч.л. лимонної кислоти.
Зараз читають:8 відмінних способів приготувати яйця Бенедикт
Приготування: Змішай сметану, гірчицю та майонез до однорідності. Додай лимонну кислоту та ще раз перемішай заправку.
6. Лимонна заправка для окрошки
За бажання, додай у неї трохи цукру, солі чи спецій.
Тобі знадобиться: 2 ст. сметани, 1 ч. л. гірчиці, 1 ч.л. лимонного соку, 0,5 ст. лимонна цедра, білий мелений перець.
Приготування: Ретельно змішай сметану, лимонний сік та гірчицю. Додай цедру і трохи білого перцю і знову перемішай заправку. Цього буде достатньо на 1 літр заливання.
7. Заправка на томатному соку для окрошки
Можеш додати трохи ароматної зелені до зеленої цибулі.
Тобі знадобиться: 50 г зеленої цибулі, 2 зубчики часнику, 3 г солі, 800 мл томатного соку.
Приготування: Подрібніть зелену цибулю і часник, посоліть і розітріть все це ступкою. Заправити окрошку зеленою сумішшю і залий томатним соком.
8. Заправка на бульйоні для окрошки
Найкраще підійде курячий бульйон, бо він досить дієтичний.
Тобі знадобиться: 3 ст. сметани, 3 ст. майонезу, 1/2 пучка зелені, сіль, мелений чорний перець, бульйон.
Приготування: Дрібно порубай зелень. Змішай сметану, зелень та майонез. Посолити і поперчити заправку за смаком. Заправ та залий окрошку холодним бульйоном.
9. Заправка на айран для окрошки
Заливка з айрану оригінальна сама по собі, тому складне заправлення тут не потрібне.
Тобі знадобиться: 4 варені курячі жовтки, 10 г гірчиці, сіль, мелений чорний перець, 900 мл айрану.
Зараз читають:15 відмінних рецептів вівсянобліна з бананом
Приготування: Виделкою розітріть жовтки з гірчицею, сіллю і перцем за смаком. Додай цю суміш в окрошку і залий все холодним айраном.
10. Заправка на кислому молоці для окрошки
Якщо готова окрошка здасться занадто густою, можна долити води.
Тобі знадобиться: 60 г жирної сметани, 3 зубчики часнику, по 3-4 гілочки кінзи та кропу, 2 пера зеленої цибулі, 1 л кислого молока.
Дрібно нарубай всю зелень і пропусти часник через прес. Змішай зі сметаною і приправ за бажанням. Заправте окрошку цією сумішшю, залийте кислим молоком і знову перемішайте.
11. Заправка на мацони для окрошки
Вірменський рецепт освіжаючої окрошки, яку можна готувати все літо.
Тобі знадобиться: 50-100 г зеленої цибулі, 50-100 г кропу, 1 л мацони, 500 г 15% сметани, 500 мл мінералки, 50 мл лимонного соку, сіль, мелений чорний перець.
Приготування: Дуже дрібно порубай кріп і зелену цибулю. Змішай сметану, лимонний, сіль та мелений перець за смаком. Всип зелень і перемішай все разом. Заправи окрошку, залий мацони і додай мінералку.
12. Заправка на йогурті для окрошки
Добре підійде для полегшеної та дієтичної окрошки.
Тобі знадобиться: 400 мл йогурту, 1 лимон, сіль, 2 л води, 1 пучок кропу.
Приготування: Відіжми з лимона 2-3 ложки соку. Змішай його з йогуртом, сіллю та рубаним кропом. Залий окрошку і часткою холодну воду за потребою.
Джерело: dietcenter.com.ua