Меню на 2 дні – якщо хочеш здати кров © Depositphotos
Всесвітній день донора крові щорічно відзначається 14 червня.
Якщо ти хочеш спробувати себе в ролі донора і взяти участь у благородній справі медичної допомоги, а то й порятунку чийогось життя, tochka.net пропонує тобі меню для донора.
Незважаючи на те, що донорство крові – процес безпечний для здорових людей, слід дотримуватися деяких важливих правил, щоб не нашкодити ні собі, ні тим людям, яким потрапить твоя кров.
Список продуктів для донорів напередодні здачі крові може включати:
- свіжі, відварені або печені овочі,
- каші на воді,
- відварні макарони,
- відварні і пропарені риба і м’ясо.
- білий хліб, сухарі, сушка,
- свіжі зелень і фрукти,
- варення, джем, мед,
- натуральні соки,
- морси,
- компоти,
- солодкий чай,
- чиста негазована вода.
До вибору страв слід підходити зважено і дуже відповідально. Далеко не кожен продукт можна включити в меню донора перед здаванням крові.
Які продукти не можна їсти перед здачею крові для донорства
Слід відмовитися від жирної, смаженої, гострої, копченої їжі, молочних продуктів, яєць, масла, майонезу, горіхів, насіння, газованої води, кави, алкоголю, а також ліків. Знай. що можна вживати не всі овочі і фрукти: наприклад, під забороною буряк, чорниця, банани.
Не потрібно здавати кров натщесерце. У день здачі крові обов’язково гарненько виспись і з’їж легкий сніданок – солодкий чай, сухе печиво, кашу. А два дні напередодні донації слід посидіти на правильній дієті.
Меню донора: картопляний крем-суп
Меню донора © shutterstock.com
Інгредієнти:
- 3 картоплини,
- 1 цибулина,
- 1 морква,
- 1 стебло селери,
- 200 г порею,
- зелень,
- 1 л курячого бульйону,
- сіль за смаком.
Приготування:
Меню донора: відварене куряче філе
Меню донора © Depositphotos
Інгредієнти:
- 1 куряче філе,
- 1 цибулина,
- 1 морква,
- чорний мелений перець за смаком,
- сіль за смаком.
Приготування:
Меню донора: яловичий рулет з морквою
Меню донора © Shutterstock
Інгредієнти:
- 0,5 кг м’якоті яловичини,
- 1 морква,
- 1 пучок зелені (кріп, петрушка),
- 1 зубок часнику,
- спеції (лавровий лист, духмяний перець, чорний перець) за смаком,
- щіпка цукру,
- сіль за смаком.
Приготування:
Меню донора: запарена гречана каша
Меню донора © shutterstock
Інгредієнти:
- 1 стакан гречаної крупи,
- 2 склянки води,
- сіль за смаком.
Приготування:
Меню донора: відварені макарони
Меню донора © shutterstock
Інгредієнти:
- 200 г макаронів,
- 10 г вершкового масла,
- сіль за смаком.
Приготування:
Меню донора: салат з червонокачанної капусти
Меню донора © Depositphotos
Інгредієнти:
- 200 г червонокачанної капусти,
- 1 морква,
- 1 солодка цибулина,
- 1 болгарський перець,
- 1 яблуко,
- 0,5 лимона,
- 1 ч. ложка цукру,
- карі за смаком,
- чорний мелений перець за смаком,
- сіль за смаком.
Приготування:
Меню донора: салат із запечених овочів
Меню донора © Shutterstock
Інгредієнти:
- 1 баклажан,
- 1 помідор,
- 1 болгарський перець,
- 0,5 цибулини,
- зелень (базилік, кінза, петрушка),
- 1 ч. ложка лимонного соку,
- цукор за смаком,
- чорний мелений перець за смаком,
- сіль за смаком.
Приготування:
Меню донора: Ягідний смузі
Меню донора © shutterstock.com
Інгредієнти:
- 200 г полуниці,
- 100 г вишні,
- листя м’яти,
- 1 склянка води.
Приготування:
Нагадаємо, раніше ми розповідали, які продукти підвищують гемоглобін. Детальніше читай за посиланням.
Джерело: lady.tochka.net