Любителям гострих і ядрених соусів точно припаде до смаку горлодер. У класичному варіанті він готується з помідорів, хрону та часнику, а також чудово доповнює м'ясо, гарніри, пельмені або плов. Ділимося 10 найкращими рецептами!
Зміст
1. Горлодер без варіння на зиму
Універсальний гострий соус із доступних продуктів.
Тобі знадобиться: 500 г помідорів, 50 г часнику, 50 г кореня хрону, 1/2 перцю чилі, 1 ч.л. солі, 1 ч. л. цукру.
Приготування: Довільно наріж всі інгредієнти і збий їх блендером до однорідності. Додай цукор і сіль, перемішай, залиш соус на 15 хвилин і потім перемішай ще раз. Закатай його в стерилізовані банки і зберігай у льоху чи холодильнику.
2. Горлодер із хріном на зиму
Дуже цікавий соус виходить, якщо змішати горлодер зі сметаною.
Тобі знадобиться: 500 г помідорів, 50-60 г кореня хрону, 1-2 гострі червоні перці, 0,5 ст.л. солі.
Приготування: Пропусти помідори, хрін та гострий перець через м'ясорубку. Додай сіль, перемішайте і залиште соус на 15 хвилин. Після чого заходи його в стерилізовані банки і прибери в холодильник.
Зараз читають:20 оригінальних рецептів курки з овочами на сковороді
3. Горлодер без хрону на зиму
У цьому рецепті використовується тільки часник та перець чилі.
Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 10 зубчиків часнику, 3-6 стручків перцю чилі, 1 ст. солі, 1 ч. л. цукру.
Пропусти очищені помідори , часник і чилі через м'ясорубку або подрібни за допомогою блендера. Додай сіль та цукор, перемішай і закатай заготівлю у стерилізовані банки. Бережи в холодному місці.
4. Горлодер із болгарським перцем на зиму
Трохи болгарського перцю додасть нові смакові нотки у старий та знайомий соус.
Тобі знадобиться: 800 г помідорів, 250 г болгарського перцю, 100 г кореня хрону, 40 г часнику, 1 перець чилі, 30 г солі, 30 г цукру, 20 мл олії, 50 мл оцту.
Приготування: Очисти всі овочі та подрібніть їх за допомогою блендера або м'ясорубки. Додай олію, оцет, цукор і сіль. Ретельно перемішай заготівлю, розлий у стерилізовані банки та зберігай у холодному місці.
5. Горлодер із овочами на зиму
Такий горлодер ще називають дамським, тому що він набагато м'якший і ніжніший за смаком.
Тобі знадобиться: 1,5 кг помідорів, 500 г моркви, 500 г болгарського перцю, 500 г яблук, 80 г часнику, 2 перцю чилі, 2,5 ст. солі, 2,5 ст. цукру, 1 ст. оцту.
Зараз читають:12 найкращих рецептів кабачкових оладок з сиром
Приготування: Очисти овочі та фрукти і пропусти всі інгредієнти через м'ясорубку. Додай цукор і сіль, провари горлодер півгодини на слабкому вогні і потім влий оцет. Закатай готовий соус у стерилізовані банки.
6. Горлодер з оцтом на зиму
Оцет потрібний, якщо ти плануєш довго зберігати готовий горлодер.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 200 г хрону, 2 головки часнику, 2 болгарські перці, 3 ст.л. цукру, 3 ст. солі, 2 ст. олії, 100 мл оцту.
Приготування: Пропусти помідори, болгарський перець, хрін та часник через м'ясорубку. Додай решту інгредієнтів і ретельно перемішай. Закатай соус у невеликі стерилізовані банки.
7. Горлодер із зелених помідорів на зиму
Дуже простий, але ефектний спосіб урізноманітнити класичний рецепт.
Тобі знадобиться: 1 кг зелених помідорів, 300 г кореня хрону, 1 головка часнику, 3 зелені перцю чилі, 1,5 ст.л. солі, цукор.
Блендером подрібни зелені помідори до однорідності . Дрібно нарубай чили, пропусти часник через прес і натрій хрін на дрібній тертці. Змішай всі інгредієнти, додай сіль та цукор до смаку, і закатай горлодер у стерилізовані банки. Бережи в холодильнику або льоху.
8. Горлодер із аспірином на зиму
Ще один варіант консерванту для тривалого зберігання.
Тобі знадобиться: 1,5 кг помідорів, 150 г хрону, 1-2 головки часнику, 2 гострі червоні перці, 3 ст.л. цукру, 3 ст. солі, 2 ст. олії, 2-3 таблетки аспірину.
Зараз читають:20 простих рецептів коктейлів із ромом
За допомогою блендера або м'ясорубки подрібни помідори, хрін , часник та гострий перець. Додай сіль, цукор і олію, і всип подрібнений на порошок аспірин з розрахунку 1 таблетка на 1 л соусу. Ретельно перемішай і закатай горлодер у стерилізовані банки. Бережи в прохолодному місці.
9. Горлодер із яблучним оцтом на зиму
Яблучний оцет чудово йде в овочеві заготовки та соуси.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 400 г кореня хрону, 500 г часнику, 30 г солі, 200 г цукру, 100 мл олії, 100 мл яблучного оцту.
Пропусти помідори через м'ясорубку, часник – через прес, а хрін натрі на тертці. Ретельно змішай усі інгредієнти з цукром, сіллю, олією та яблучним оцтом. Закатай горлодер у стерилізовані банки та прибери на зберігання.
10. Горлодер, що перебродив на зиму
Цікава технологія приготування, коли захочеться щось оригінальне.
Тобі знадобиться: 2,5 кг помідорів, 200 г кореня хрону, 200 г часнику, 4 ст. солі.
Приготування: Пропусти помідори, хрін та часник через м'ясорубку. Додай сіль і ретельно перемішай горлодер. Вилий його в каструлю, накрий кришкою і зберігай 3-4 дні в холодильнику, періодично перемішуючи. Після чого розлий соус у стерилізовані банки та прибери на постійне зберігання у холодне місце.
Джерело: dietcenter.com.ua