Морські гребінці – однозначно не зовсім простий інгредієнт, але водночас вони дуже смачні та корисні. А ще серед морепродуктів – саме в гребінцях міститься найбільше білка, не кажучи вже про необхідні жирні кислоти. Ділимося 20 найкращими рецептами!
Зміст
1. Смажені морські гребінці
Найлегший спосіб приготування – це просто обсмажити гребінці в часниковій олії.
Тобі знадобиться: 500 г морських гребінців, 2 зубчики часнику, 1/2 лимона, спеції, 2 ст.л. вершкового масла|мастила|, 1 гілочка чебрецю, 1 ст.л. оливкової олії.
Приготування: Змішай м'яке вершкове масло, тиск часник, ложку лимонного соку і рубаний чебрець. Приправ та виклади гребінці в розігріту сковорідку з оливковою олією. Готуйте їх 2 хвилини на середньому вогні. Переверни, додай вершкове масло і готуй ще 2-3 хвилини.
2. Салат з морськими гребінцями та креветками
Для заправки рекомендуємо змішати оливкову олію з лимонним соком та італійськими травами.
Тобі знадобиться: 100 г морських гребінців, 8 очищених креветок, 100 г печериць, по 80 г огірка, болгарського перцю та помідорів чері, 20 г базиліка, 1 жменя маслин, лимонний сік, оливкова олія, спеції.
Приготування: Розріж гребінці вздовж волокон, присип спеціями, збризкати невеликою кількістю лимонного соку і олії, і прибери на 20 хвилин в холодильник. Так само замаринуй креветки.
Обсмажити морепродукти до готовності 2-3 хвилини. Наріж печериці пластинками і обсмаж окремо. Довільно наріж решту овочів, красиво виклади салат, додай до нього маслини та рубаний базилік.
3. Морські гребінці із зеленню
Найкраще підходить петрушка, але можеш скуштувати різні варіанти.
Тобі знадобиться: 6 морських гребінців, 2 ст. оливкової олії, 1 зубчик часнику, 2 пучки петрушки, 100 мл лимонного соку, спеції.
Приготування: Змішай рубану петрушку, часник, олію та спеції. Замарин морські гребінці в цій суміші, постав на 40 хвилин в холодильник і потім обсмаж на сильному вогні на розігрітій сковороді по 1,5-2 хвилини з кожного боку. Збризкайте лимонним соком.
4. Морські гребінці в духовці
Подавай готові гребінці як самостійну закуску або доповни гарніром.
Тобі знадобиться: 900 г морських гребінців, 100 г вершкового масла|мастила|, 6 гілочок петрушки, сіль|соль|, мелений чорний перець, 1,5 ч.л. базиліка.
Змасти форму дуже товстим шаром вершкового масла. Виклади морські гребінці та присип їх спеціями, травами та рубаною петрушкою. Відправ все в розігріту до 180 градусів духовку на 5 хвилин. Перемішати і запікати ще 15-20 хвилин.
5. Морські гребінці з картоплею
Для цього рецепту найкраще брати дрібну молоду картоплю.
Тобі знадобиться: 250 г морських гребінців, 2 ст. лимонного соку, 2 зубчики часнику, 200 г печериць, 2 ст.л. вершкового масла|мастила|, 1 ст.л. борошна, 1,5 склянки вершків, 400 г дрібної картоплі, спеції та зелень.
Зараз читають:25 швидких картопляних начинок для пиріжків
Замаринуй гребінці в лимонному соку зі спеціями, залиш на 20 хвилин і обсмаж їх з рубаним часником на сильному вогні з двох сторін буквально по півхвилини. Картоплю окремо відвари практично до готовності і потім обсмаж до рум'яності.
Наріж печериці пластинками, обсмаж їх у вершковому маслі до випаровування вологи, додай муку|борошно| і перемішай. Влий вершки, доведи до кипіння і пару хвилин протушкуй соус. Додай морські гребінці та туші ще 2 хвилини. Залий картоплю соусом, що вийшов, і посип зеленню.
6. Мариновані морські гребінці
Особливо ефектно виглядають у раковинах від них при подачі.
Тобі знадобиться: 400 г морських гребінців, 1 лимон, 1 пучок кінзи, 3 зубчики часнику, 1 ст.л. гострого червоного перцю, 2 ст. оливкової олії.
Приготування: Подрібни в блендері кінзу, часник та лимонну цедру. Додай оливкову олію, лимонний сік та гострий перець. Перемішай все це з морськими гребінцями і залиш їх маринуватися на 2-3 години в холодильнику під плівкою.
7. Салат з морськими гребінцями та моцарелою
Гарний, смачний та з явними нотками італійської кухні.
Тобі знадобиться: 80 г салатного листя, 125 г морських гребінців, 50 г кульок моцарелли, 50 г помідорів чері, 1 ст.л. лимонного соку, 1 зубчик часнику, 2 ст. оливкової олії, 2 краплі табаско, 1 щіпка цукру, 1 ст.л. бальзаміка, сіль, мелений чорний перець.
Замаринуй гребінці в лимонному соку і спеціях на 20 хвилин, а потім обсмаж їх з часником на сильному вогні по 1-2 хвилини з двох сторін. Довільно виклади салатне листя, моцареллу, помідори чері та морські гребінці. Змішай масло і інгредієнти, що залишилися в заправку, і полів нею салат.
8. Легкий суп з морськими гребінцями та грибами
Чудовий рецепт для шанувальників азіатської кухні.
Тобі знадобиться: 1,5 л рибного бульйону, 1/2 моркви, 1/2 цибулі-порею, 2 зубчики часнику, 1/2 стебла лемонграсу, 150 г грибів, 8 морських гребінців, 20 мл лимонного соку, 60 мл оливкової олії, спеції.
Приготування: Подрібніть часник і наріж моркву з порієм тонкою соломкою. Обсмаж їх пару хвилин у маслі на сильному вогні, залий бульйоном, доведи до кипіння і проварити 10 хвилин.
Окремо обсмаж нарізані пластинками гриби і відправ їх туди ж у бульйон. Обсмаж гребінці по 30-40 секунд із двох сторін і теж виклади в суп. Додай лемонграс, приправ до смаку, зніми суп з вогню і дай йому кілька хвилин настоятися під кришкою.
9. Морські гребінці в томатному соусі
Соус до такого вишуканого продукту краще зробити самостійно!
Тобі знадобиться: 300 г морських гребінців, 40 г цибулі-шалот, 30 г базиліка, 150 г помідорів, 115 мл оливкової олії, 1 лимон, спеції, зелень.
Змішай подрібнений шалот, базилік, зелень і дрібно нарізані очищені помідори. Додай лимонний сік, 100 мл оливкової олії, спеції за смаком та протушкуй соус 2-3 хвилини після кипіння. Приправ і обсмаж гребінці 2 хвилини в маслі, що залишилося, помішуючи. Після чого виклади їх у тарілки та полів томатним соусом.
10. Рис із морськими гребінцями
Найкраще для цього рецепту підходить круглий рис.
Тобі знадобиться: 300 г рису, 1 цибуля-порей, 1-1,5 л рибного бульйону, 200 г морських гребінців, 150 г очищених креветок, спеції, 1 зубчик часнику, 1 ст.л. олії, 20 г вершкового масла.
Зараз читають:Огірки по-фінськи на зиму: 15 чудових рецептів
Обсмажити рис на сухій сковороді пару хвилин, помішуючи. Окремо обсмаж у рослинній олії подрібнений порей із часником до золотистості. Додай креветки та смажу 5-7 хвилин. Додай вершкове масло та морські гребінці, приправ та готуй ще 3 хвилини.
Всип рис, влий бульйон, щоб він злегка все покривав і доведи до кипіння. Туші під кришкою до готовності рису на мінімальному вогні. Підливай бульйон за потребою. Дай страві настоятися 10 хвилин і додай рубану зелень або тертий сир за бажання.
11. Морські гребінці з грибами шиїтаке
Рекомендуємо подавати їх з гарніром із броколі або зеленого горошку.
Тобі знадобиться: 200 г грибів шиїтаке, 70 мл води, 200 г морських гребінців, 20 мл устричного соусу, 20 мл мирину, 5 г часнику, 3 г солі, 5 г білого перцю.
Розігрів сковорідку з олією і злегка обсмаж часник для аромату. Виклади шиїтаке, влий воду і доведи до кипіння. Влий мирин і устричний соус, і проварити 3-5 хвилин на слабкому вогні.
Додай гребінці, знову доведи до кипіння і протушкуй ще 2 хвилини. Приправ та зніми все з вогню. Якщо соус вийшов занадто рідким – додай ложку кукурудзяного крохмалю та протушкуй ще 1 хвилину.
12. Морські гребінці каррі
Для любителів пікантних та пряних страв цей рецепт точно стане знахідкою.
Тобі знадобиться: 3 ст. вершкового масла|мастила|, 450 г морських гребінців, 4 пера зеленої цибулі, по 1 ст.л. каррі та борошна, по 1/2 склянки курячого бульйону та молока, 1 помідор, спеції.
Приготування: Обсмаж морські гребінці по 2 хвилини з кожного боку в ложці олії та відклади убік. У маслі, що залишилося, злегка обсмаж подрібнену зелену цибулю. Додай борошно та каррі, перемішай і влий бульйон з молоком. Проварити 1 хвилину після кипіння, додай нарізаний помідор і гребінці, і тушкуй блюдо ще 3 хвилини, постійно помішуючи.
13. Морські гребінці із соєвим соусом
Обов'язково заздалегідь розморозь гребінці природним способом.
Тобі знадобиться: 200 г морських гребінців, 2 зубчики часнику, 30 мл оливкової олії, 30 мл соєвого соусу, 1 гілочка розмарину.
Нагрій сковорідку з маслом, додай нарізаний часник і розмарин, і обсмаж півхвилини. Додай гребінці та смажу по 30-60 секунд з двох сторін. Влий соєвий соус, протушкуй ще 1 хвилину і зніми блюдо з вогню.
14. Морські гребінці з апельсинами та зеленим горошком
Не лише лимон підходить для того, щоб підкреслити смак морепродуктів.
Тобі знадобиться: 12 морських гребінців, 300 г стручкового зеленого горошку, 2 ст. оливкової олії, 1 апельсин, 1 пучок латуку, спеції.
Обсмаж гребінці в ложці олії до золотистості з усіх боків. Окремо розігрій другу ложку олії, виклади туди горошок і трохи цедри, приправ та смажу 2-3 хвилини. Виклади на тарілку латук, потім – горошок та морські гребінці. Приправ та полів страву апельсиновим соком.
15. Морські гребінці з овочами
Найзручніше готувати цю страву у вок-сковороді.
Тобі знадобиться: 700 г морських гребінців, 2 зубчики часнику, 250 г стручкової квасолі, 1 морква, 2 болгарські перці, по 2 ст.л. вершкового та рослинного масла, спеції.
Приготування: Наріж болгарський перець і моркву соломкою, і обсмаж їх у олії з квасолею до м'якості. Приправ за смаком. На вершковому маслі обсмаж гребінці з подрібненим часником по 1-2 хвилини з двох сторін. Виклади морські гребінці до овочів та розклади страву на тарілки.
Зараз читають:15 найкращих способів приготувати шарлотку з грушею
16. Морські гребінці у білому вині
Сухе біле вино традиційно ідеально підходить до морепродуктів.
Тобі знадобиться: 500 г морських гребінців, 100 г вершкового масла|мастила|, 3 цибулини-шалот, 2 ст.л. рубаної петрушки, 100 мл білого сухого вина, сіль|соль|, мелений чорний перець.
Дрібно наріж шалот, подрібни петрушку і довільно наріж вершкове масло. Виклади всі інгредієнти в сотейник і влий вино. Приправ, доведи до кипіння і проварити 3-5 хвилин. Потім відклади гребінці на тарілку та увари соус на сильному вогні ще 5-10 хвилин. Проціди і полів їм готові гребінці.
17. Морські гребінці під сиром
Рекомендуємо прикрасити готову страву зеленою цибулею та лимоном.
Тобі знадобиться: 15 морських гребінців, 1 ст. олії, 75 г вершкового масла, 150 г твердого сиру, спеції, 4 гілочки петрушки, 0,5 ч.л. каррі.
Приготування: Приправ та обсмаж гребінці в олії на сильному вогні по 2 хвилини з двох сторін. Змішай тертий сир, м'яке вершкове масло, каррі та рубану петрушку. Виклади гребінці у форму для запікання і зверху додай цю суміш шапкою. Відправте блюдо в духовку при 200 градусах до рум'яної скоринки.
18. Салат з морськими гребінцями, яблуками та ківі
Дуже незвичайний рецепт для тих, хто не боїться пробувати щось нове.
Тобі знадобиться: 100 г морських гребінців, 2 ківі, 1 яблуко, по 2 щіпки солі та меленого чорного перцю, 1 пучок салату, 2 ст.л. лимонного соку.
Приготування: Замарин морські гребінці в лимонному соку і спеціях на 20 хвилин, а потім обсмаж їх на сильному вогні по 1-2 хвилини з кожного боку. Виклади на тарілку салатне листя, часточки яблук і кружечки ківі, і зверху виклади гребінці. Можеш збризкати все бальзаміком.
19. Крем-суп із броколі з морськими гребінцями
Брокколі взагалі дивовижно поєднується з гребінцями та будь-якими іншими морепродуктами.
Тобі знадобиться: 50 мл оливкової олії, 2 цибулини, 2 зубчики часнику, 200 г картоплі, 700 г броколі, 120 мл вершків, 1 пучок зелені, 200 г морських гребінців, спеції.
Приготування: Приправ та обсмаж гребінці в маслі по 30-45 секунд з двох сторін. Дрібно наріж цибулю та часник, і обсмаж їх окремо. Додай нарізану картоплю, залий водою і доведи до кипіння.
Додай броколі, вари до м'якості овочів 10-15 хвилин і перебий суп блендером. Влий вершки і збий його ще раз. Знову доведи суп до кипіння, провари 2 хвилини, розлий по тарілках і додай морські гребінці з рубаною зеленню.
20. Морські гребінці у вершковому соусі
Щоб соус був справді ніжним, вибирай жирні вершки 33-35%.
Тобі знадобиться: 500 г морських гребінців, по 1 ст. вершкового та оливкової олії, 1/4 склянки води, 2 ст.л. білого сухого вина, 1/4 лимона, 1 ст. рубаної петрушки, 2 зубчики часнику, 100 мл вершків, спеції.
Приготування: Приправ гребінці за смаком і обсмаж їх з двох сторін до рум'яності на суміші олій. Відклади і в тій же сковороді обсмаж подрібнений часник. Додай вино, вершки, воду і спеції, і увари соус, що вийшов, на слабкому вогні до бажаної густоти. Виклади морські гребінці в цей соус, перемішай, зніми з вогню і прикрась часточками лимона та рубаною петрушкою.
Джерело: dietcenter.com.ua